Raisa Enachi – întrebare parlamentară către Ministerul Educației – Copii și profesorii din România nu beneficiază de condiții adecvate pentru desfășurarea procesului educațional.

Către: Domnul Sorin Mihai CÎMPEANU, Ministrul Educației

De la: Raisa ENACHI, deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 39, Vaslui

Obiectul întrebării: Copiii şi profesorii din România nu beneficiază de condiţii adecvate pentru desfășurarea procesului educațional.

Stimate domnule ministru,

          În lipsa măsurilor de integrare a copiilor cu dezabilități, „dreptul la educație al copiilor cu dizabilități din România nu este respectat”. Acceptare – Empatie – Consecvență – Colaborare – Responsabilitate.

          Toți responsabilii care prestează servicii, în special cei implicați în activitatea de îndrumare a copiilor, trebuie să adopte aceste valori!

          În România, nu există  un sistem robust de monitorizare a datelor privind copiii cu dizabilități (CES).

          În România sunt 181 școli speciale dedicate în care învață 19.916 elevi cu cerințe educaționale speciale (CES). De asemeanea, în alte 5073 unități de învățământ se regăsesc 51.000 elevi cu CES, cu certificate de orientare școlară emise de CJRAE.

          Cei mai mulți elevi sunt înmatriculați la nivel gimnazial – 29.558, la ciclul  primar sunt 19.487, liceu – 10.350, postliceal 338, iar în învățământul preșcolar se regăsesc 3581 de copii cu CES.

          Consilierea educațională include o varietate de repere psiho-educative pentru dezvoltarea mentală, emoțională, fizică și socială a copiilor și adolescenților. Prin problemă educaţională se înțelege o situaţie dificilă pentru copiii care se adresează profesorului, consilierului sau chiar părintelui.

          Domnule ministru, vă rog să îmi clarificați următoarele aspecte:

          În ce constă testarea realizată periodic a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic care lucrează cu copiii cu dizabilități din România?

          Când estimați că vor fi asigurate fondurile necesare pentru conectarea școlilor la internet și când va fi asigurată infrastructura necesară bunei desfășurări a procesului educațional?

          Care sunt măsurile concrete pe care le au în vedere serviciile de consiliere şi orientare a carierei absolvenților de liceu cu CES, în funcţie de specificul şi nevoile elevilor?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]