Raisa Enachi – întrebare parlamentară către Ministerul Educației – Copii și profesorii din România nu beneficiază de condiții adecvate pentru desfășurarea procesului educațional.

Către: Domnul Sorin Mihai CÎMPEANU, Ministrul Educației

De la: Raisa ENACHI, deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 39, Vaslui

Obiectul întrebării: Copiii şi profesorii din România nu beneficiază de condiţii adecvate pentru desfășurarea procesului educațional.

Stimate domnule ministru,

          În lipsa măsurilor de integrare a copiilor cu dezabilități, „dreptul la educație al copiilor cu dizabilități din România nu este respectat”. Acceptare – Empatie – Consecvență – Colaborare – Responsabilitate.

          Toți responsabilii care prestează servicii, în special cei implicați în activitatea de îndrumare a copiilor, trebuie să adopte aceste valori!

          În România, nu există  un sistem robust de monitorizare a datelor privind copiii cu dizabilități (CES).

          În România sunt 181 școli speciale dedicate în care învață 19.916 elevi cu cerințe educaționale speciale (CES). De asemeanea, în alte 5073 unități de învățământ se regăsesc 51.000 elevi cu CES, cu certificate de orientare școlară emise de CJRAE.

          Cei mai mulți elevi sunt înmatriculați la nivel gimnazial – 29.558, la ciclul  primar sunt 19.487, liceu – 10.350, postliceal 338, iar în învățământul preșcolar se regăsesc 3581 de copii cu CES.

          Consilierea educațională include o varietate de repere psiho-educative pentru dezvoltarea mentală, emoțională, fizică și socială a copiilor și adolescenților. Prin problemă educaţională se înțelege o situaţie dificilă pentru copiii care se adresează profesorului, consilierului sau chiar părintelui.

          Domnule ministru, vă rog să îmi clarificați următoarele aspecte:

          În ce constă testarea realizată periodic a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic care lucrează cu copiii cu dizabilități din România?

          Când estimați că vor fi asigurate fondurile necesare pentru conectarea școlilor la internet și când va fi asigurată infrastructura necesară bunei desfășurări a procesului educațional?

          Care sunt măsurile concrete pe care le au în vedere serviciile de consiliere şi orientare a carierei absolvenților de liceu cu CES, în funcţie de specificul şi nevoile elevilor?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să obțină un calendar clar privind eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români, în urma întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, programată să aibă loc marți. Acest subiect nu mai trebuie să fie tergiversat […]
Expertul în energie Dian Popescu a prezentat, în cadrul unei conferințe organizate de AUR la Palatul Parlamentului având ca temă: ˝Cartea Neagră a guvernării Ciucă. Comemorarea unui an de la instalarea guvernului PNL-PSD-UDMR˝, semnificația vizitei delegației OMV Petrom la Palatul Cotroceni. „OMV are 850 MW putere […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atrage atenția că decizia Guvernului Ciucă privind majorarea salariului minim brut nu rezolvă problema sistemică, ci doar întreține o masă de manevră în cheie electorală. Soluția corectă ce oferă predictibilitate și stabilitate este cea propusă de AUR, ca venitul minim garantat […]
Adresată:  Domnului PETRE DAEA, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către domnul senator:  Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Data: 17.11.2022 Obiectul întrebării: Reiterearea întrebării parlamentare nr. 1559/a din  14.9.2022  privind situația reală a sistemului de irigații din județul Botoșani Stimate domnule Domnule Ministru, Având […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 16.11.2022 Obiectul întrebării: Intensificarea furturilor de lemne Stimate domnule Ministru, În pragul sezonului rece și cu apariția scumpirilor care, […]
Adresată: Domnului Nicu MARCU, Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară De către: Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU Circumscripţia electorală nr.14 Constanța Grupul  Parlamentar  AUR – Senat şi prezentată în şedinţa Plenului din 23.11.2022       Obiectul întrebării: amendarea diferitelor companii de asigurări Domnule Președinte , în ultima perioadă […]