Raisa Enachi – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Interne – Clarificări asupra posibilității anulării cărților de identitate de către Ministerul Afacerilor Interne.

Către: Domnul Ministru al Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE

De la: Raisa ENACHI, deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 39, Vaslui

Obiectul întrebării: Clarificări asupra posibilității anulării cărților de identitate de către Ministerul Afacerilor Interne.

Stimate domnule Ministru,

Ministerul Afacerilor Interne a purtat o discuție publică pe marginea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 97/2005 cu modificări și completări care impune solicitanților cărților de identitate să facă dovada că locuiesc la locul unde solicită stabilirea domiciliului.

Luând în considerare toate neregulile din acest context, ați ajuns la concluzia, în ceea ce privește anularea actului de identitate, că nu aceasta a fost intenția, ci aceea de anularea mențiunii de domiciliu.

Persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin pot rămâne fără actul de identitate. Totodată, se interzice înscrierea la aceeaşi adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie. Dovada adresei de domiciliu prin simpla declaraţie a găzduitorului nu va mai fi posibilă.  Noile norme prevăd că, din declaraţia scrisă a găzduitorului, de primire în spațiu, trebuie să se bazeze pe consimțământul acestuia și pe numărul de persoane care locuiesc cu adevărat în locuință.

Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată.  Această procedură este vizată să dureze cel puțin 60 de zile, astfel încât cetățeanul care este plecat pentru o perioadă scurtă în străinătate să aibă timp să ia la cunoștință faptul că este posibil să fie inițiată o procedură de anulare a domiciliului în ceea ce îl privește.

Avem responsabilitatea să luăm în considerare realitatea vremurilor noastre și să nu trecem cu vederea situația greșită a românilor din diaspora, care ar fi direct afectați de această acțiune, chiar dacă este vorba de radierea privind mențiunea domiciliului, ci nu de anularea cărţii de identitate, care este o altă procedură faţă de care este abilitată doar instanţa de judecată, printre cei afectaţi de propunerea Ministerului de Interne ar fi și cei ce locuiesc cu chirie sau în gazdă.

Prin urmare, domnule ministru, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:

1.  Care va fi procedura de implementare a OUG nr. 97/2005?

2.  Cum vor fi asistați cetățenii care sunt plecați în străinătate pe o lungă perioadă de timp, și nu s-ar încadra în procedura vizată a celor 60 de zile iar posibilitatea de a ajunge în țară este o dată pe an, poate nici atunci?

3.  Cum este interpretat în acest caz art. 12 și 13 din Declarația Universală a Drepturilor Omului?

4.  Cum se va aplica această OUG nr. 97/2005 față de art. 8, p.1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

5.  Cum rămâne cu aplicarea art. 15 al. (2) din Constituția României: „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.”?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]