Raisa Enachi – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Interne – Clarificări asupra posibilității anulării cărților de identitate de către Ministerul Afacerilor Interne.

Către: Domnul Ministru al Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE

De la: Raisa ENACHI, deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 39, Vaslui

Obiectul întrebării: Clarificări asupra posibilității anulării cărților de identitate de către Ministerul Afacerilor Interne.

Stimate domnule Ministru,

Ministerul Afacerilor Interne a purtat o discuție publică pe marginea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 97/2005 cu modificări și completări care impune solicitanților cărților de identitate să facă dovada că locuiesc la locul unde solicită stabilirea domiciliului.

Luând în considerare toate neregulile din acest context, ați ajuns la concluzia, în ceea ce privește anularea actului de identitate, că nu aceasta a fost intenția, ci aceea de anularea mențiunii de domiciliu.

Persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin pot rămâne fără actul de identitate. Totodată, se interzice înscrierea la aceeaşi adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie. Dovada adresei de domiciliu prin simpla declaraţie a găzduitorului nu va mai fi posibilă.  Noile norme prevăd că, din declaraţia scrisă a găzduitorului, de primire în spațiu, trebuie să se bazeze pe consimțământul acestuia și pe numărul de persoane care locuiesc cu adevărat în locuință.

Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată.  Această procedură este vizată să dureze cel puțin 60 de zile, astfel încât cetățeanul care este plecat pentru o perioadă scurtă în străinătate să aibă timp să ia la cunoștință faptul că este posibil să fie inițiată o procedură de anulare a domiciliului în ceea ce îl privește.

Avem responsabilitatea să luăm în considerare realitatea vremurilor noastre și să nu trecem cu vederea situația greșită a românilor din diaspora, care ar fi direct afectați de această acțiune, chiar dacă este vorba de radierea privind mențiunea domiciliului, ci nu de anularea cărţii de identitate, care este o altă procedură faţă de care este abilitată doar instanţa de judecată, printre cei afectaţi de propunerea Ministerului de Interne ar fi și cei ce locuiesc cu chirie sau în gazdă.

Prin urmare, domnule ministru, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:

1.  Care va fi procedura de implementare a OUG nr. 97/2005?

2.  Cum vor fi asistați cetățenii care sunt plecați în străinătate pe o lungă perioadă de timp, și nu s-ar încadra în procedura vizată a celor 60 de zile iar posibilitatea de a ajunge în țară este o dată pe an, poate nici atunci?

3.  Cum este interpretat în acest caz art. 12 și 13 din Declarația Universală a Drepturilor Omului?

4.  Cum se va aplica această OUG nr. 97/2005 față de art. 8, p.1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

5.  Cum rămâne cu aplicarea art. 15 al. (2) din Constituția României: „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.”?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]
George Simion, președintele AUR, a solicitat conducerii comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei să demareze lucrările acesteia în cel mai scurt timp, astfel încât cei responsabili să vină să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la achizițiile din pandemie. „Tragem un […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre prioritățile legislative pentru prima sesiune a Parlamentului în 2023 vizează reducerea taxării muncii. În acest sens, AUR va iniția un proiect de lege care va modifica impozitarea muncii. „Nu mai […]
Către: Ministerul Sportului Domnului Răzvan BURLEANU, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948 Stimate domnule Președinte, Chiar dacă seamănă identic cu sute de alte manifestări condamnabile, […]
Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]