Raisa Enachi – interpelare către Ministerul Sănătății – O nouă comandă ce constă în alte milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Către: Domnul Prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA, Ministrul Sanatății

De la: Doamna Raisa ENACHI, deputat, circumscripția electorală 39 Vaslui

Subiectul interpelării: O nouă comandă ce constă în alte milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Stimate Domnule Ministru,

Conform strategiei europene privind vaccinurile, acestea sunt „sigure și eficace împotriva COVID-19 și reprezintă cea mai bună modalitate de stopare a pandemiei”[1], ceea ce consider că este total greșit. „Prin intermediul unor acorduri preliminare de achiziție cu producători individuali de vaccinuri, Comisia a asigurat dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin, într-un anumit interval de timp și la un preț dat”[2], ceea ce reprezintă, de fapt, un preț impus și netestat conform legilor capitalismului.

Astăzi, în România, apare o nouă campanie de vaccinare, care este planificată în anticiparea unei creșteri a numărului de așa zise „noi îmbolnăviri cu coronavirus”, din această iarnă. Potrivit datelor oficiale, România a achiziționat, deja, 55 de milioane de doze de vaccin până la data de 13 mai 2021, din care doar 6.409.083 fuseseră administrate populației.

În funcție de cerințele fiecărui stat membru, cantitățile de distribuție a vaccinurilor pot fi modificate, de exemplu, în cazul în care un stat membru decide să nu achiziționeze mai multe doze de vaccin în cadrul opțiunilor negociate.

Prin urmare, România va trebui să suporte nu doar costurile de achiziție a milioane de doze inutile, ci și costurile de distrugere a dozelor expirate. În esență, aceasta este o afacere de două ori proastă pentru români și pentru România!

În timp ce țara noastră a cheltuit, deja, 143 de milioane de euro pentru 32,8 milioane de doze de vaccin, acum mai trebuie să primească și să plătească vaccinuri în valoare de 790 de milioane de euro. Totalul dozelor achiziționate de statul român este de 94.318.232 doze!

În ciuda faptului că stocul pentru următorul transport de doze cu vaccin anti Covid a fost redus de la 11 milioane la 3 milioane de doze, România pierde, în continuare, sute de milioane de euro din cauza vaccinurilor care expiră în depozite, deoarece guvernul nu a reușit încă să ajungă la un acord cu Comisia Europeană.

Astfel, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Pe baza căror rapoarte, privind siguranța și eficacitatea vaccinului, ați generat următoarele comenzi de doze cu vaccin împotriva COVID-19?
  2. Să înțelegem că se pune din nou în dezbatere obligativitatea vaccinării?
  3. Va fi cineva, în cele din urmă, tras la răspundere pentru toți banii risipiți pe aceste vaccinuri aruncate la gunoi, precum și pentru toți morții din perioada pandemiei?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” organizează conferința „Femeia – între normalitate și ideologie” sâmbătă, 25 martie, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 12.00. Tema centrală a dezbaterilor este legată de valorile principale care definesc femeia în lumea contemporană și rolul acesteia în societate. După […]
AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
Adresată:  Domnului Marian NEACȘU, Secretar General al Guvernului De către: Senator Claudiu TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni Circumscripția electorală: nr. 42 București Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 22/03/2023 Obiectul întrebării: Programul multianual de burse identitare pentru elevii români din Ucraina. Stimate […]
ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ Adresată:  Domnului Attila-Zoltán CSEKE, ministrul al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 21/03/2023 Obiectul întrebării: Realizarea […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]