Raisa Enachi – interpelare către Ministerul Sănătății – O nouă comandă ce constă în alte milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Către: Domnul Prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA, Ministrul Sanatății

De la: Doamna Raisa ENACHI, deputat, circumscripția electorală 39 Vaslui

Subiectul interpelării: O nouă comandă ce constă în alte milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Stimate Domnule Ministru,

Conform strategiei europene privind vaccinurile, acestea sunt „sigure și eficace împotriva COVID-19 și reprezintă cea mai bună modalitate de stopare a pandemiei”[1], ceea ce consider că este total greșit. „Prin intermediul unor acorduri preliminare de achiziție cu producători individuali de vaccinuri, Comisia a asigurat dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin, într-un anumit interval de timp și la un preț dat”[2], ceea ce reprezintă, de fapt, un preț impus și netestat conform legilor capitalismului.

Astăzi, în România, apare o nouă campanie de vaccinare, care este planificată în anticiparea unei creșteri a numărului de așa zise „noi îmbolnăviri cu coronavirus”, din această iarnă. Potrivit datelor oficiale, România a achiziționat, deja, 55 de milioane de doze de vaccin până la data de 13 mai 2021, din care doar 6.409.083 fuseseră administrate populației.

În funcție de cerințele fiecărui stat membru, cantitățile de distribuție a vaccinurilor pot fi modificate, de exemplu, în cazul în care un stat membru decide să nu achiziționeze mai multe doze de vaccin în cadrul opțiunilor negociate.

Prin urmare, România va trebui să suporte nu doar costurile de achiziție a milioane de doze inutile, ci și costurile de distrugere a dozelor expirate. În esență, aceasta este o afacere de două ori proastă pentru români și pentru România!

În timp ce țara noastră a cheltuit, deja, 143 de milioane de euro pentru 32,8 milioane de doze de vaccin, acum mai trebuie să primească și să plătească vaccinuri în valoare de 790 de milioane de euro. Totalul dozelor achiziționate de statul român este de 94.318.232 doze!

În ciuda faptului că stocul pentru următorul transport de doze cu vaccin anti Covid a fost redus de la 11 milioane la 3 milioane de doze, România pierde, în continuare, sute de milioane de euro din cauza vaccinurilor care expiră în depozite, deoarece guvernul nu a reușit încă să ajungă la un acord cu Comisia Europeană.

Astfel, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Pe baza căror rapoarte, privind siguranța și eficacitatea vaccinului, ați generat următoarele comenzi de doze cu vaccin împotriva COVID-19?
  2. Să înțelegem că se pune din nou în dezbatere obligativitatea vaccinării?
  3. Va fi cineva, în cele din urmă, tras la răspundere pentru toți banii risipiți pe aceste vaccinuri aruncate la gunoi, precum și pentru toți morții din perioada pandemiei?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]
Cultura românească este plină de povestiri despre eroism, unitate și patriotism, povestiri care au fost redate de cinematografia națională. Prin intermediul filmelor istorice, publicul poate să cunoască mai bine figuri emblematice ale istoriei românești, care nu doar că au modelat națiunea, dar au și inspirat generații […]
Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală în cazul lui Nicușor Dan, după sesizările făcute de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, cu privire la refuzul primarului general de a informa opinia publică despre banii pe care i-a cheltuit pentru campania publicitară. „Am fost chemați […]
“Antreprenorii români, care ar trebui să fie motorul economic al țării, nu sunt doar împovărați cu tot felul de taxe, impozite și alte biruri gândite de către guvernul PNL-PSD, ca să aibă bani pentru campania electorală și armatele de orci liberalo-pesediste care au sufocat administrația centrală, […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, 16 mai, în Alba Iulia. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului participanții au ajuns în Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România, care stă […]