Raisa Enachi – interpelare către Ministerul Sănătății – O nouă comandă ce constă în alte milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Către: Domnul Prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA, Ministrul Sanatății

De la: Doamna Raisa ENACHI, deputat, circumscripția electorală 39 Vaslui

Subiectul interpelării: O nouă comandă ce constă în alte milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Stimate Domnule Ministru,

Conform strategiei europene privind vaccinurile, acestea sunt „sigure și eficace împotriva COVID-19 și reprezintă cea mai bună modalitate de stopare a pandemiei”[1], ceea ce consider că este total greșit. „Prin intermediul unor acorduri preliminare de achiziție cu producători individuali de vaccinuri, Comisia a asigurat dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin, într-un anumit interval de timp și la un preț dat”[2], ceea ce reprezintă, de fapt, un preț impus și netestat conform legilor capitalismului.

Astăzi, în România, apare o nouă campanie de vaccinare, care este planificată în anticiparea unei creșteri a numărului de așa zise „noi îmbolnăviri cu coronavirus”, din această iarnă. Potrivit datelor oficiale, România a achiziționat, deja, 55 de milioane de doze de vaccin până la data de 13 mai 2021, din care doar 6.409.083 fuseseră administrate populației.

În funcție de cerințele fiecărui stat membru, cantitățile de distribuție a vaccinurilor pot fi modificate, de exemplu, în cazul în care un stat membru decide să nu achiziționeze mai multe doze de vaccin în cadrul opțiunilor negociate.

Prin urmare, România va trebui să suporte nu doar costurile de achiziție a milioane de doze inutile, ci și costurile de distrugere a dozelor expirate. În esență, aceasta este o afacere de două ori proastă pentru români și pentru România!

În timp ce țara noastră a cheltuit, deja, 143 de milioane de euro pentru 32,8 milioane de doze de vaccin, acum mai trebuie să primească și să plătească vaccinuri în valoare de 790 de milioane de euro. Totalul dozelor achiziționate de statul român este de 94.318.232 doze!

În ciuda faptului că stocul pentru următorul transport de doze cu vaccin anti Covid a fost redus de la 11 milioane la 3 milioane de doze, România pierde, în continuare, sute de milioane de euro din cauza vaccinurilor care expiră în depozite, deoarece guvernul nu a reușit încă să ajungă la un acord cu Comisia Europeană.

Astfel, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Pe baza căror rapoarte, privind siguranța și eficacitatea vaccinului, ați generat următoarele comenzi de doze cu vaccin împotriva COVID-19?
  2. Să înțelegem că se pune din nou în dezbatere obligativitatea vaccinării?
  3. Va fi cineva, în cele din urmă, tras la răspundere pentru toți banii risipiți pe aceste vaccinuri aruncate la gunoi, precum și pentru toți morții din perioada pandemiei?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Pe 1 decembrie 2019 apărea pe scena politică din România o mișcare ce avea să schimbe cu totul peisajul politic, o mișcare ce avea să dea o nouă speranță românilor: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Astăzi, la patru ani distanță, AUR a celebrat acest moment festiv […]
Peste 10.000 de români din toate colțurile țării au participat de 1 decembrie la Marșul Unirii organizat de AUR și George Simion la Alba Iulia. La ora 8:00 a ajuns în gara din Alba Iulia trenul Unirii cu sute de români care și-au dorit să participe […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București a mers cu Trenul Unirii, un proiect inedit al partidului pentru  a marca Ziua Națională a României și împlinirea a 105 ani de la Marea Unire.  Acest demers reflectă poziția sa în angajamentul pe care AUR îl are pentru […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat joi, 30 noiembrie, la Râmnicu Vâlcea, lista pe care o propune pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. AUR propune o listă compusă din profesioniști, oameni care și-au demonstrat fidelitatea pentru România. Președintele AUR, George Simion, a declarat celor peste […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat, în cadrul unui eveniment organizat la Râmnicu Vâlcea, candidatul pentru primăria municipiului în persoana omului de afaceri vâlcean, Vicențiu Mocanu. La evenimentul de la Râmnicu Vâlcea au fost prezenți președintele AUR, George Simion, președintele Consiliului Național de Conducere al […]
De Ziua Unirii Bucovinei cu Țara Mamă, reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au donat un fond de carte în limba română, peste 3000 de volume, românilor din Ucraina. Acțiunea vine ca răspuns față de neseriozitatea domnului Zelenski care nu și-a respectat promisiunea prin care statul […]