Pușcașu Lucian și Acatrinei Dorel – interpelare către Guvernul României – Autoritățile se ceartă, dar DN 17B rămâne blocat…

Adresată: Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Nicolae Ciucă

De către:  Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

                Deputat Puscasu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: Autoritățile se ceartă, dar DN 17B rămâne blocat. Elevii din zona dornelor nu pot ajunge la deschiderea anului școlar. Solicităm, de îndată, demiterea persoanelor vinovate.

Domnule Prim-Ministru,

Problemele cu privire la căderile de pe versant pe DN 17B, în raza județul Suceava, care leagă Vatra Dornei de Broșteni, pe raza localității Holda, au reapărut acum câteva zile și au dus la închiderea drumului. În comunicatul DRDP Iași, din 26.08.2022, se precizează: ”În atenția celor ce tranzitează DN 17B de la Poiana Teiului spre Vatra Dornei, prin Broșteni!  La km 44+200, Holda, traficul este închis din cauza căderii masive de pietre de pe versant care au blocat drumul.”

Traficul rutier între Crucea și Broșteni, judetul Suceava este așadar închis pe DN 17B. Este vorba chiar de versantul la care a făcut lucrări de stabilizare firma Geiger Transilvania, încheiate în luna decembrie 2021.

Astfel, administratorii drumurilor publice prevăzuţi la art. 21 şi 22 din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997/R privind regimul drumurilor, cu acordul poliţiei rutiere, pot aproba închiderea sau instituirea restricţiilor de circulaţie, pe sectoare de drum determinate şi pe timp limitat, în vederea executării de lucrări autorizate conform prevederilor legale.

Pe suceveni nu îi interesează dacă administrator al drumului este Ministerul Transporturilor sau Consiliul Județean Suceava, nu îi interesează dacă executantul lucrărilor este vinovat sau beneficiarul nu și-a făcut treaba, dar îi interesează să își ducă copii la școală, să se poată deplasa la locul de muncă și să-și rezolve treburile zilnice. De asemenea, este compromis și turismul în Bucovina. Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava nu a apărut în zonă semn că problema nu este pe lista lui de priorități.

Sâmbătă, 3 septembrie, a avut loc o nouă ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență dedicată soluționării problemei traficului restricționat pe drumul național DN17B între km400+100 și km400+150. Prefectul Alexandru Moldovan acuză DRDP Iași de inactivitate, de lipsă de asumare și chiar de necunoașterea legislației precizînd că administratorul drumului nu a creat condițiile pentru redeschiderea rapidă a circulației.

In replică, DRDP Suceava îl acuză de dezinformare pe prefectul Alexandru Moldovan cu privire la demersurile pentru redeschiderea DN 17B și precizează că “nu poate dispune cu de la sine putere reluarea lucrărilor și a circulației, atât timp cât este în vigoare un proces verbal de constatare care recomandă închiderea sectorului de drum afectat.”
Dincolo de conflictul dintre autoritățile statului, cetățenii care trec prin zonă consumă timp, nervi și bani și suferă pentru că nu se pot deplasa la serviciu sau la școală decât ocolind cca. 100 de kilometri. Pentru agenții economici care dețin afaceri în zonă, apar costuri suplimentare în această perioadă în care criza din energie provoacă deja dificultăți majore. Turiștii evită zona de mai bine de 10 zile.

Domnule Prim – Ministru, solicităm implicarea dumneavoastră personală în deblocarea situației pentru că, pe cetățeanul de rând nu îl interesează dacă vina aparține autorităților naționale sau autorităților locale, ci îl interesează ca problema să fie rezolvată și să poată circula pe drumul public. Autoritățile se ceartă dar DN 17B rămâne blocat. Elevii din zona dornelor nu pot ajunge la deschiderea anului scolar, sucevenii nu pot ajunge la muncă, iar activitatea economică în zonă este “înghețată”.

Solicităm trimiterea corpului de control al Primului Ministru pentru a verifica calitatea lucrărilor de stabilizare făcute de firma Geiger Transilvania, încheiate în luna decembrie 2021 și legalitatea plăților din bani publici pentru această lucrare neconformă.

Față de această situație, vă adresăm următoarea interpelare:

Care sunt persoanele vinovate pe care le-ați demis în urma blocării DN 17B timp de 10 zile? Ce măsuri ați luat pentru deblocarea DN 17 B care leagă Vatra Dornei de Broșteni? La ce data veți trimite corpul de control al Primului Ministru?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Distribuția pe localități a […]
Adresată: Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Preşedintelui ANPM Laurențiu-Alexandru PĂȘTINARU, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea FECHET   De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Perioada de stocare și de prelucrare maximă […]
Adresată: Domnului Ministru al Apărării, Angel TÎLĂR, De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul întrebării: protejarea cetățenilor județului Constanța Stimate domnule Ministru,           Mă adresez dumneavoastră în contextul războiului nemilos al […]
Adresată: Autorității de Supraveghere Financiară, Președintelui Nicu Marcu De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Companiile de reasigurări Stimate domnule Președinte Nicu Marcu, Printre principalele modalități de protecție împotriva unor pierderi financiare considerabile […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]