Pușcașu Florin și Acatrinei Dorel – interpelare parlamentară către Guvernul României – Arătați vinovații pentru avarierea monumentului istoric, Palatul Administrativ Suceava!

Adresată: Domnului Prim-ministru prin rotatie, Florin Cîțu

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe

                    dl. Deputat Puscasu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Obiectul interpelării: Arătați vinovații pentru avarierea monumentului istoric, Palatul Administrativ Suceava!

                                            Domnule Prim-ministru,

            La momentul cînd scriem această interpelare nu știm în ce poziție v-a prins rotația funcției de Prim-ministru, dar îndrăznim să vă aducem la cunoștință că nu au fost găsiți responsabilii incendiului de la Palatul Administrativ Suceava, ba, mai mult, vinovații sunt acoperiți.

            Astfel, ziua de 6 martie 2021 a fost o zi tristă pentru locuitorii județului Suceava, dar și pentru patrimoniul cultural al acestui județ întrucît, în urma unui incendiu violent care a izbucnit undeva în jurul orei 09:00, clădirea în care își desfășoară activitatea Consiliul Județean Suceava și Prefectura Suceava a fost grav afectată, mai ales la nivelul acoperișului.

Din primele constatări a fost vorba despre o suprafață mansardată de 2000 mp care este practic distrusă. Sunt greu de privit imaginile dezolante cu Palatul Administrativ părăsit și nefuncțional, având în vedere că este vorba de una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din județ. Construită între anii 1903-1904, în perioada conducerii administrației orașului de către primarul Franz Des Loges, această clădire reprezintă un puternic reper pentru întreaga comunitate, atât din punct de vedere arhitectural cât și administrative și avea menirea  să adăpostească administrația orășenească a Sucevei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang (1852-1925).

Mass-media locală arată că senzorii de fum din Palatului Administrativ nu au funcționat, cu consecința faptului că toată mansarda de 2000 m.p. și arhivele birourilor ce funcționau la nivelul mansardelor, au ars în totalitate producînd pagube foarte mari. De asemenea, nu toate mașinile de intervenție erau echipate corespunzător, fiind și mașini cu ani buni de funcționare, ceea ce ne arată că efortul de modernizare al flotei de intervenție a eșuat.

Intervenția pompierilor a fost îngreunată de faptul că presiunea hidranților din zona a fost scăzută, astfel fiind necesară solicitarea mai multor echipaje, unele de la distanțe destul de mari.

Acest nefericit eveniment trebuie să ne facă  să maximizăm măsurile de prevenție cu privire la eventuale situații neprevăzute care s-au extins lună de lună și în spitalele patriei, dar pentru aceasta, trebuie să aflăm adevărul despre incendiul de la Palatul Administrativ Suceava cum trebuie să aflăm adevărul pentru fiecare spital care a ars în acest an.

Solicităm să trimiteți corpul de control al Guvernului pentru analiza cauzelor care au dus la incendiul din 06 martie 2021, de la Palatul Administrativ Suceava și să prezentați opiniei publice dacă sunt adevărate știrile pe surse cum că a ars în întregime arhiva achizițiilor publice din județul Suceava, lucru de care Gheorghe Flutur nu este străin?

De asemenea vă rugăm să-i dați dispoziție domnului Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, să trimită de urgență avizul obligatoriu către Ministerul Dezvoltării pentru că acesta a comunicat mass-mediei sucevene că el nu are nici o legătură cu Palatul Administrativ Suceava.

Noi înțelegem că a acesta nu are nici o legătură, dar, în mod evident, cu funcția de Ministru al Culturii!

Față de această situație solicităm să  răspundeți la următoarea interpelare, în două puncte:

1. Cine sunt vinovații incendiului de la Palatul Administrativ Suceava?

3. Cînd va fi reabilitată cea mai reprezentativă clădire a județului Suceava, parte a patrimoniului cultural al județului Suceava?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă publicarea unei prime forme a unui document intern al Comisiei Europene, adresat traducătorilor, care recomandă evitarea referirii la Crăciun și înlocuirea numelor biblice în limbajul oficial. „Niște birocrați nealeși de nimeni și care par că nu mai reprezintă pe nimeni […]
tricolor
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naționale, pentru a constata la fața locului cât de dorit mai este de români în funcția prezidențială. „Dacă vrea să fie președintele tuturor românilor, și nu doar al PNL, […]
becuri
A doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, ELECTRICA S.A., a anunțat creșterea substanțială, de la 1 ianuarie 2022, a prețurilor de distribuție. Acestea urmează a fi majorate cu până la 84%. La fel au […]
Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi invită românii la “Marșul Unirii” de la Alba-Iulia pe 1 decembrie. “Alba Iulia, capitala Unirii tuturor românilor va găzdui și în acest an serbările la 103 ani de la Marea Unire de la 1918. Ca în […]
Reprezentanţii Bucovinei au declarat unirea cu România la 28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi. Iar acest episod istoric fericit se datorează în principal boierului Iancu Flondor, jurnalistului Valeriu Branişte, profesorului Sextil Puşcaru, medicului Isidor Bodea sau ofiţerului Ilie Lazăr. Iancu Flondor, […]
Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării:Clarificări privind situația economică a României                                       Stimate Doamnule Ministru, Având în vedere că noul Guvern al României a fost investit pe clasica procedură de repede-înainte, cu dezbateri minime […]