Pușcașu Florin și Acatrinei Dorel – interpelare parlamentară către Guvernul României – Arătați vinovații pentru avarierea monumentului istoric, Palatul Administrativ Suceava!

Adresată: Domnului Prim-ministru prin rotatie, Florin Cîțu

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe

                    dl. Deputat Puscasu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Obiectul interpelării: Arătați vinovații pentru avarierea monumentului istoric, Palatul Administrativ Suceava!

                                            Domnule Prim-ministru,

            La momentul cînd scriem această interpelare nu știm în ce poziție v-a prins rotația funcției de Prim-ministru, dar îndrăznim să vă aducem la cunoștință că nu au fost găsiți responsabilii incendiului de la Palatul Administrativ Suceava, ba, mai mult, vinovații sunt acoperiți.

            Astfel, ziua de 6 martie 2021 a fost o zi tristă pentru locuitorii județului Suceava, dar și pentru patrimoniul cultural al acestui județ întrucît, în urma unui incendiu violent care a izbucnit undeva în jurul orei 09:00, clădirea în care își desfășoară activitatea Consiliul Județean Suceava și Prefectura Suceava a fost grav afectată, mai ales la nivelul acoperișului.

Din primele constatări a fost vorba despre o suprafață mansardată de 2000 mp care este practic distrusă. Sunt greu de privit imaginile dezolante cu Palatul Administrativ părăsit și nefuncțional, având în vedere că este vorba de una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din județ. Construită între anii 1903-1904, în perioada conducerii administrației orașului de către primarul Franz Des Loges, această clădire reprezintă un puternic reper pentru întreaga comunitate, atât din punct de vedere arhitectural cât și administrative și avea menirea  să adăpostească administrația orășenească a Sucevei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang (1852-1925).

Mass-media locală arată că senzorii de fum din Palatului Administrativ nu au funcționat, cu consecința faptului că toată mansarda de 2000 m.p. și arhivele birourilor ce funcționau la nivelul mansardelor, au ars în totalitate producînd pagube foarte mari. De asemenea, nu toate mașinile de intervenție erau echipate corespunzător, fiind și mașini cu ani buni de funcționare, ceea ce ne arată că efortul de modernizare al flotei de intervenție a eșuat.

Intervenția pompierilor a fost îngreunată de faptul că presiunea hidranților din zona a fost scăzută, astfel fiind necesară solicitarea mai multor echipaje, unele de la distanțe destul de mari.

Acest nefericit eveniment trebuie să ne facă  să maximizăm măsurile de prevenție cu privire la eventuale situații neprevăzute care s-au extins lună de lună și în spitalele patriei, dar pentru aceasta, trebuie să aflăm adevărul despre incendiul de la Palatul Administrativ Suceava cum trebuie să aflăm adevărul pentru fiecare spital care a ars în acest an.

Solicităm să trimiteți corpul de control al Guvernului pentru analiza cauzelor care au dus la incendiul din 06 martie 2021, de la Palatul Administrativ Suceava și să prezentați opiniei publice dacă sunt adevărate știrile pe surse cum că a ars în întregime arhiva achizițiilor publice din județul Suceava, lucru de care Gheorghe Flutur nu este străin?

De asemenea vă rugăm să-i dați dispoziție domnului Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, să trimită de urgență avizul obligatoriu către Ministerul Dezvoltării pentru că acesta a comunicat mass-mediei sucevene că el nu are nici o legătură cu Palatul Administrativ Suceava.

Noi înțelegem că a acesta nu are nici o legătură, dar, în mod evident, cu funcția de Ministru al Culturii!

Față de această situație solicităm să  răspundeți la următoarea interpelare, în două puncte:

1. Cine sunt vinovații incendiului de la Palatul Administrativ Suceava?

3. Cînd va fi reabilitată cea mai reprezentativă clădire a județului Suceava, parte a patrimoniului cultural al județului Suceava?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Pentru a evita în viitor eșecuri de magnitudinea celui înregistrat pe 8 decembrie, România trebuie să facă o ajustare fermă și rapidă a raporturilor bilaterale cu țările care îi prejudiciază interesele politice și economice la nivelul Uniunii Europene. Gestul paradoxal și ilogic al reprezentantului Olandei, prin […]
AUR
Ratarea aderării la Spațiul Schengen este un eșec monumental de politică externă al Președintelui Iohannis și al Guvernului Ciucă. Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]
Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]