Adresată: Domnului Florin-Ionuț Barbu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
De către doamna senator: Luminița PĂUCEAN-FERNANDES
Circumscripția electorală: nr. 34, Sibiu
Grupul parlamentar: ALIANŢA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR
Obiectul întrebării: Măsuri pentru protecția populației de concentrația de TFA în produsele alimentare
STIMATE DOMNULE MINISTRU,
Un studiu recent la nivel european avertizează cu privire la prezența unor niveluri îngrijorătoare de acid trifluoroacetic (TFA) în alimentele pe bază de cereale din 16 țări, scrie The Guardian. TFA este o substanță toxică, cunoscută sub numele de „chimicale eterne”. Conform analizei efectuate de Pesticide Action Network Europe (PAN), concentrațiile acestei substanțe în cereale depășesc, în medie, de 100 de ori nivelurile găsite în apa potabilă. TFA este un produs secundar care apare în urma descompunerii în sol a pesticidelor ce conțin PFAS — substanțe chimice extrem de persistente, utilizate încă din anii 1950. Cele mai înalte niveluri de TFA au fost identificate în: pâinea integrală din Belgia, pâinea integrală din Germania, bagheta franțuzească. Această substanță toxică are potențialul de a afecta negativ fertilitatea, dezvoltarea fătului și funcțiile reproductive. Alte studii îl asociază cu tulburări ale glandei tiroide, ale ficatului și ale sistemului imunitar.
Reprezentanții PAN Europe atrag atenția că populația este expusă constant la TFA prin alimente și apă, dar autoritățile europene nu monitorizează în prezent existența TFA în produsele alimentare.
Având în vedere cele de mai sus, domnule ministru, vă rog să-mi răspundeți la următoarea întrebare:
- Care sunt măsurile pe care le are în vedere Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a monitoriza concentrația TFA în produsele alimentare și a preveni riscurile pentru sănătatea publică?

Comments are closed