Nagy Vasile – declarație politică – Orașul Sântana

 Orașul Sântana

Stimate domnule preşedinte,

Stimaţi colegi, declaraţia mea politică se numeşte “Orașul Sântana” și vizează un subiect extrem de important.

Dragi colegi deputați –  

Orașul Sântana este situat în zona de nord-vest a județului Arad, la o distanță de 28 km de municipiul Arad și este format din localităţile Sântana (reşedinţa) şi Caporal Alexa. iar prima atestare documentară datează din anul 1736.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Sântana se ridică la 11.428 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 12.936 de locuitori.

          Principalele repere turistice ale orașului Sântana sunt monumentele istorice și de arhitectură precum clădirea – Convictului, Complexul La cărămidărie și casa urbarială și fortificațiile – Cetatea veche și Parcul Morilor Sântana.

Deși economia orașului este predominant agrară, în ultima perioadă sectorul economic secundar și terțiar au avut evoluții ascendente. Sântana este și un important centru viticol al regiunii.

Din anul 2003, Sântana devine oraș cu drepturi depline. Astăzi orașul este în plină dezvoltare deși nu și-a pierdut specificul agrar, iar în ultima perioadă sectorul economic și serviciile au luat o mare amploare.

Administrația orașului trebuie să creeze facilități în primul rând cetățenilor, pentru a avea un trai cât mai confortabil și apoi condiții pentru atragerea  investitorilor și să pună accentul pe infrastructura orașului care este primul pas în dezvoltarea unei comunități.

Administrația actuală a orașului trebuie să atragă tot mai mulți investitori, să acorde o atenție deosebită  locurilor de muncă pentru cetățeni astfel  ca aceștia să nu mai fie nevoiți să plece din oraș.

Este necesar ca strategia de dezvoltare locală să devină un instrument de management care să ajute la stabilirea priorităţilor de dezvoltare şi la investirea corectă a resurselor care sunt limitate.

Utilizarea eficientă a energiei și dezvoltarea durabilă a orașului trebuie să fie preocupări constante ale autorităților locale iar investițiile în sectoarele mediu și transport să fie principalele elemente pentru asigurarea calității vieții cetățenilor.

Astăzi trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea mediului de afaceri și a spiritului antreprenorial, pe dezvoltarea durabilă a infrastructurii locale, pe dezvoltarea resurselor umane, pe conservarea și protejarea mediului înconjurător și pe dezvoltarea turismului.

                Pentru ca Sântana să redevină un oraș prosper, modern și curat este nevoie de proiecte de dezvoltare pentru conservarea și managementul resurselor naturale, pentru producerea de energie verde și de dezvoltarea socio–economică.

Deasemenea prin atragerea de investiții pentru dezvoltarea și consolidarea sectorului productiv, pentru stimularea colaborării dintre mediul de afaceri și administrașia locală și pentru acoperirea sectoarelor absente sau deficitare în mediul de afaceri local orașul va prospera.

Este nevoie să creștem calitatea vieții locuitorilor orașului Sântana și prin crearea  de spaţii de recreare și zone de promenadă, locuri de joacă pentru copii și spații pentru practicarea de diverse sporturi.

          Este esențial să avem în vedere îmbunătățirea sistemului de educație prin deschiderea de școlii profesionale pentru comunitate iar readucerea în școli a celor care au plecat sau au abandonat școala să fie o prioritate.

          Este important ca orașul Sântana să devină o destinaţie atractivă pentru turism şi afaceri conexe prin promovarea turismului local pentru atragerea unor investitori care să desfășoare activități productive.

Astăzi orașul Sântana este un oraș atrăgător cu un potențial uriaș fiind într-un proces de modernizare continuu, cu multe proiecte în derulare și cu proiecte care așteaptă să înceapă.

Orașul Sântana are nevoie de o dezvoltare o dezvoltare continuă și sănătoasă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Gianina Șerban, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro dacă nu rezolvă problema pensiilor speciale până la 1 noiembrie. Aceasta a subliniat că Marcel Ciolacu a anunțat că până pe 31 august va elimina […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a atras atenția miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că toate atacurile care se intensifică în ultima vreme împotriva Alianței pentru Unirea Românilor au legătură directă cu creșterea în simpatia publică a acestei formațiuni. ”Toate […]
Președintele AUR George Simion a criticat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, decizia guvernului Ciolacu de a limita plățile în numerar, anunțând că formațiunea sa se va opune acestui lucru cu toate mijloacele de care dispune în Parlament. ”Se urmărește eliminarea numerarului într-o țară în […]
Jocurile de noroc trebuie scoase cu totul din Romania, pentru ca distrug destine, distrug vieți!Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) l-a acuzat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu de ipocrizie și minciună după ce deputații PSD din conducerea Camerei Deputaților nu au fost de acord cu introducerea pe ordinea […]
Deputatul AUR, Adrian Axinia, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că guvernanții își bat joc de aproximativ 10% dintre angajații din România care lucrează în domeniile construcții, agricultură și industria alimentară. „Este halucinant faptul că, la o săptămână după promovarea aşa-zisului pachet fiscal – […]
Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]