Nagy Vasile – declarație politică – Lipsa forței de muncă.

Lipsa forței de muncă

Stimate domnule președinte,

Stimați colegi, declarația mea politică se numește “Lipsa forței de muncă” și vizează un subiect extrem de important.

Lipsa forței de muncă se îndreaptă spre nivelul de dinainte de pandemie, pierderile companiilor din cauza penuriei de forță de muncă se ridică la miliarde de euro, unele companii pot intra în insolvență din cauza penalităților pe care trebuie să le plătească pentru nerespectarea contractelor.

Lipsa forței de muncă poate duce la scăderea ritmului de creștere al afacerii, la întârzierea livrării comenzilor către clienți, asumarea unor costuri mai mari cu forța de muncă existentă și a unor posibile penalități.

Chiar dacă în pandemie au fost concedieri masive, iar speranța că întoarcerea românilor acasă, din cauza crizei sanitare, va acoperi deficitul de forță de muncă se risipește când ne uităm la datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Este deficit de muncitori calificați în mai toate domeniile: electricieni, lucrători în mediu industrial, în producție, muncitori necalificați, lucrători comerciali, constructori, agenți de securitate, șoferi și confecționeri, dar și de specialiști cu studii superioare.

În IT lipsa forței de muncă este în continuare o provocare, acest domeniu se confruntă cu un deficit mare de programatori, iar companiile au în plan anul acesta să mai angajeze personal ca să facă față cerințelor de digitalizare ale clienților.

În general, pentru pozițiile de mijloc din fiecare domeniu, unde e nevoie de studii superioare și de mai multă specializare, există un mare deficit în piață, acesta se poate adânci și din cauza salariilor, acestea fiind momentan în România la extreme, între cele din retail și cele din IT.

Lipsa de meseriași din România, din cauza lipsei de școli profesionale, a devenit o provocare pentru piața muncii. Desființarea acestora, în 2009, la decizia ministrul Educației de atunci, pe motiv că nu erau tineri să învețe o meserie are repercusiuni pe termen lung. După aceea, tinerii au fost îndrumați spre liceele teoretice sau cele tehnologice, unde intrau cu medii mici. Tendința tinerilor de a evita școlile profesionale și de a merge cu orice preț la un liceu teoretic se reflectă și în rezultatele de la bacalaureat, care sunt de la an la an tot mai slabe.

În ultima perioadă însă numeroase multinaționale care dețin fabrici de componente pentru industria auto s-au aliat pentru a specializa elevii în sistemul de învățământ dual, în care tinerii au o mai mare pregătire practică, desfășurată în companii, pe parcursul celor trei ani de studii.

Pentru că firmele nu mai găsesc forță calificată de muncă, trebuie să aloce resurse pentru a forma oamenii la locul de muncă, ceea ce presupune costuri semnificative.

Românii preferă să nu muncească decât să facă asta pe salariul minim pe economie. Nivelul salariilor, beneficiile modeste, volumul de muncă și, uneori, chiar și distanța până la locul de muncă îi determină să ia decizia de a nu se angaja.

Specializarea tinerilor în domenii care nu se caută în piață va accentua deficitul de candidați. Pe de altă parte, o altă prăpastie s-a creat între mediul educațional din România și cerințele pieței muncii.

Deși reprezentanții mediului universitar se implică în diverse parteneriate cu agenții economici, aceste eforturi sunt uneori în zadar. Iar asta se vede în faptul că anual ies în câmpul muncii extrem de mulți tineri cu studii superioare cu alte specializări decât cele care duc lipsă acută de candidați sau chiar dacă fac studii în domenii care se caută acestea nu sunt corelate cu realitățile din business.

Tinerii din generația digitală vor pune un accent din ce în ce mai mare pe ce le oferă un job, pe flexibilitate, pe oportunitatea de a lucra oriunde, precum și pe managerul lor direct și echipa din care vor face parte.

Guvernul trebuie să intervină cu reforme și investiții în domenii, precum: transport, mediu, schimbările climatice, energie, eficiență energetică, tranziție verde, turism, agricultură, educație, sănătate, mediu de afaceri, cercetare, inovare, digitalizare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]
George Simion, președintele AUR, a solicitat conducerii comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei să demareze lucrările acesteia în cel mai scurt timp, astfel încât cei responsabili să vină să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la achizițiile din pandemie. „Tragem un […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre prioritățile legislative pentru prima sesiune a Parlamentului în 2023 vizează reducerea taxării muncii. În acest sens, AUR va iniția un proiect de lege care va modifica impozitarea muncii. „Nu mai […]
Către: Ministerul Sportului Domnului Răzvan BURLEANU, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948 Stimate domnule Președinte, Chiar dacă seamănă identic cu sute de alte manifestări condamnabile, […]
Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]