Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Termenul de finalizare a lucrărilor de reparație a tronsonului de cale ferată în zona podului CF din comuna Budila, județul Covasna, și reluarea circulației trenurilor pe linia feroviară Brașov – Întorsura Buzăului.

Adresată:  Domnului Sorin Mihai GRINDEANU, viceprim-ministru, ministru al Transporturilor și Infrastructurii

                   Domnului Mihai-Cătălin VĂSII, prefect al județului Brașov

                   Domnului István RÁDULY, prefect al județului Covasna

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 08/12/2021

Obiectul întrebării: Termenul de finalizare a lucrărilor de reparație a tronsonului de cale ferată în zona podului CF din comuna Budila, județul Covasna, și reluarea circulației trenurilor pe linia feroviară Brașov – Întorsura Buzăului.

Stimate domnule viceprim-ministru,

Stimați domnilor prefecți,

Așa cum bine se cunoaște, în timpul inundațiilor din vara anului 2018, pe linia feroviară Brașov – Întorsura Buzăului, sub forța apelor râului Tărlung care au atins cote maxime, s-a prăbușit, la 30 iunie 2018, pe o lungime de aproximativ 60 de metri, podul CF din comuna Budila, județul Covasna, construit în anul 1931 în apropierea celui mai lung tunel din România (Teliu), de 4,3 kilometri, tunel construit între 1924 și 1929, cu mari eforturi inginerești.

Astfel, în ultimii ani, pe linia de cale ferată Brașov – Întorsura Buzăului, având un total de 36 de kilometri, operată de compania privată Regio Călători, nu a mai circulat niciun tren.

Sucursala Regională Căi Ferate Brașov a lansat, la 12 septembrie 2020, o licitație publică pentru reconstrucția podului CF din comuna Budila și amenajarea albiei râului Tărlung în regiunea kilometrului 17+318, pe linia 317 Hărman – Întorsura Buzăului, la această licitație înscriindu-se, cu oferte concrete, patru operatori economici. Valoarea totală estimată a contractului a fost de 26.025.733,86 lei, fără TVA, finanțarea provenind de la bugetul de stat. Comisia de evaluare a Sucursalei Regionale Căi Ferate Brașov a analizat documentele de clarificare/propunerile tehnice și financiare și a desemnat oferta câștigătoare.

În răspunsul la o întrebare parlamentară anterioară[1], ex-ministrul Transportului și Infrastructurii ne-a transmis la 15 martie 2021 că termenele de execuție pentru lucrările de reconstrucție a podului, conform fișei de date aferente achiziției sectoriale de lucrări sunt de minimum 9 luni – maximul 12 luni și că reluarea circulației feroviare pe linia Brașov – Întorsura Buzăului este estimată după realizarea lucrărilor propriu-zise, începând cu anul 2022[2].

Deplasându-ne de mai multe ori la fața locului, ne-am convins că lucrările de reparație a podului feroviar din comuna Budila, județul Covasna, precum și cele de amenajare a albiei râului Tărlung din zona aferentă, erau în plină desfășurare. Totodată, am putut constata situația proastă în care se află tronsoanele de cale ferată de până la și de după acest pod feroviar, ceea ce ar face, chiar după repararea podului, imposibilă circulația feroviară pe linia Brașov – Întorsura Buzăului.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Care este stadiului actual al lucrărilor de reconstrucție a podului CF din comuna Budila și de amenajare a albiei râului Tărlung în regiunea kilometrului 17+318, pe linia 317 Hărman – Întorsura Buzăului.
  2. Care este termenul estimat pentru încheierea acestor lucrări de reconstrucție a podului feroviar și de amenajare a albiei râului Tărlung.
  3. Dacă Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a întreprins toate demersurile necesare și adoptat deciziile corespunzătoare pentru reparația și redarea pentru circulație feroviară a tronsoanelor de cale ferată de până la și de după podul feroviar din comuna Budila, județul Covasna. În cazul unui răspuns pozitiv, vă rugăm să specificați care este valoarea lucrărilor de reparație și, eventual, care este proiecția bugetară pentru anul 2022.
  4. În ce măsură prefecturile Brașov și Covasna urmăresc desfășurarea în bune condițiuni și în termenele stabilite a acestor lucrări de reparație și amenajare în vederea reluării în condiții normale a circulației feroviare.
  5. Dacă există, pe linia feroviară Brașov – Întorsura Buzăului, alte tronsoane de cale ferară, inclusiv în interiorul tunelului Teliu, care să ridice probleme de natură să împiedice reluarea circulației trenurilor de pasageri și de marfă în prima jumătate a anului 2022.
  6. Pentru ce dată sau perioadă concretă este estimată reluarea circulației feroviare pe linia Brașov – Întorsura Buzăului peste podul CF din comuna Budila, județul Covasna.

[1] https://www.senat.ro/PDFIntrebari/bluratin%2017%2002%20IonutNeagu%2041%20a.pdf

[2] https://www.senat.ro/PDFIntrebari/bluratr%2017%2002%20Neagu%2041%20a.pdf

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]