Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Termenul de finalizare a lucrărilor de reparație a tronsonului de cale ferată în zona podului CF din comuna Budila, județul Covasna, și reluarea circulației trenurilor pe linia feroviară Brașov – Întorsura Buzăului.

Adresată:  Domnului Sorin Mihai GRINDEANU, viceprim-ministru, ministru al Transporturilor și Infrastructurii

                   Domnului Mihai-Cătălin VĂSII, prefect al județului Brașov

                   Domnului István RÁDULY, prefect al județului Covasna

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 08/12/2021

Obiectul întrebării: Termenul de finalizare a lucrărilor de reparație a tronsonului de cale ferată în zona podului CF din comuna Budila, județul Covasna, și reluarea circulației trenurilor pe linia feroviară Brașov – Întorsura Buzăului.

Stimate domnule viceprim-ministru,

Stimați domnilor prefecți,

Așa cum bine se cunoaște, în timpul inundațiilor din vara anului 2018, pe linia feroviară Brașov – Întorsura Buzăului, sub forța apelor râului Tărlung care au atins cote maxime, s-a prăbușit, la 30 iunie 2018, pe o lungime de aproximativ 60 de metri, podul CF din comuna Budila, județul Covasna, construit în anul 1931 în apropierea celui mai lung tunel din România (Teliu), de 4,3 kilometri, tunel construit între 1924 și 1929, cu mari eforturi inginerești.

Astfel, în ultimii ani, pe linia de cale ferată Brașov – Întorsura Buzăului, având un total de 36 de kilometri, operată de compania privată Regio Călători, nu a mai circulat niciun tren.

Sucursala Regională Căi Ferate Brașov a lansat, la 12 septembrie 2020, o licitație publică pentru reconstrucția podului CF din comuna Budila și amenajarea albiei râului Tărlung în regiunea kilometrului 17+318, pe linia 317 Hărman – Întorsura Buzăului, la această licitație înscriindu-se, cu oferte concrete, patru operatori economici. Valoarea totală estimată a contractului a fost de 26.025.733,86 lei, fără TVA, finanțarea provenind de la bugetul de stat. Comisia de evaluare a Sucursalei Regionale Căi Ferate Brașov a analizat documentele de clarificare/propunerile tehnice și financiare și a desemnat oferta câștigătoare.

În răspunsul la o întrebare parlamentară anterioară[1], ex-ministrul Transportului și Infrastructurii ne-a transmis la 15 martie 2021 că termenele de execuție pentru lucrările de reconstrucție a podului, conform fișei de date aferente achiziției sectoriale de lucrări sunt de minimum 9 luni – maximul 12 luni și că reluarea circulației feroviare pe linia Brașov – Întorsura Buzăului este estimată după realizarea lucrărilor propriu-zise, începând cu anul 2022[2].

Deplasându-ne de mai multe ori la fața locului, ne-am convins că lucrările de reparație a podului feroviar din comuna Budila, județul Covasna, precum și cele de amenajare a albiei râului Tărlung din zona aferentă, erau în plină desfășurare. Totodată, am putut constata situația proastă în care se află tronsoanele de cale ferată de până la și de după acest pod feroviar, ceea ce ar face, chiar după repararea podului, imposibilă circulația feroviară pe linia Brașov – Întorsura Buzăului.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Care este stadiului actual al lucrărilor de reconstrucție a podului CF din comuna Budila și de amenajare a albiei râului Tărlung în regiunea kilometrului 17+318, pe linia 317 Hărman – Întorsura Buzăului.
  2. Care este termenul estimat pentru încheierea acestor lucrări de reconstrucție a podului feroviar și de amenajare a albiei râului Tărlung.
  3. Dacă Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a întreprins toate demersurile necesare și adoptat deciziile corespunzătoare pentru reparația și redarea pentru circulație feroviară a tronsoanelor de cale ferată de până la și de după podul feroviar din comuna Budila, județul Covasna. În cazul unui răspuns pozitiv, vă rugăm să specificați care este valoarea lucrărilor de reparație și, eventual, care este proiecția bugetară pentru anul 2022.
  4. În ce măsură prefecturile Brașov și Covasna urmăresc desfășurarea în bune condițiuni și în termenele stabilite a acestor lucrări de reparație și amenajare în vederea reluării în condiții normale a circulației feroviare.
  5. Dacă există, pe linia feroviară Brașov – Întorsura Buzăului, alte tronsoane de cale ferară, inclusiv în interiorul tunelului Teliu, care să ridice probleme de natură să împiedice reluarea circulației trenurilor de pasageri și de marfă în prima jumătate a anului 2022.
  6. Pentru ce dată sau perioadă concretă este estimată reluarea circulației feroviare pe linia Brașov – Întorsura Buzăului peste podul CF din comuna Budila, județul Covasna.

[1] https://www.senat.ro/PDFIntrebari/bluratin%2017%2002%20IonutNeagu%2041%20a.pdf

[2] https://www.senat.ro/PDFIntrebari/bluratr%2017%2002%20Neagu%2041%20a.pdf

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată: Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe De către: Deputat Ciprian-Titi STOICA, ales în circumscripția nr. 37 Timiș Data: 26/01/2022 Obiectul întrebării: Acordurile de înfrățire și parteneriat administrativ între unitățile administrative de nivelul I și II din România și cele din Republica Serbia. Stimate […]
Către: Banca Națională a României,             Domnului guvernator Mugur Isărescu De la: Dumitru-Viorel Focșa, Deputat AUR, circumscripția electorală 14 Constanța Subiectul întrebării: Detalii cu privire la atacul speculativ asupra leului din anul 2008 Stimate domnule guvernator, Vă rog să îmi răspundeți la întrebarea cu nr.2604A/11.10.2021, prin […]
Adresată: Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării Data: 26/01/2022 Obiectul întrebării: Punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe și poziția autorităților de la […]
Adresată: Domnului Sorin Mihai CÎMPEANU, ministru al Educației De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării Data: 26/01/2022 Obiectul întrebării: Reacția și argumentația Guvernului României în legătură cu demersurile oficiale ale Ministerului Educației […]
Adresată: Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării Data: 26/01/2022 Obiectul întrebării: Situația la zi privind unitățile administrative de nivelul I și II din […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Guvernului Ciucă să renunțe la starea de alertă. Date fiind gradul incontrolabil de răspândire, precum și efectele cu mult mai ușoare ale variantei Omicron a virusului Sars-CoV-2, menținerea restricțiilor din perioada pandemiei este complet inutilă și extrem de contraproductivă pentru […]