Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Reducerea tarifelor de roaming cu statele europene extracomunitare în care există importante minorități românești (Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Ucraina).

Adresată:  Domnului Nicolae CIUCĂ, prim-ministru al României

                   Domnului Bogdan AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 28/09/2022

Obiectul întrebării: Reducerea tarifelor de roaming cu statele europene extracomunitare în care există importante minorități românești (Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Ucraina).

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule ministru,

Am luat act cu deplină satisfacție de faptul că anul acesta au fost reduse substanțial tarifele de roaming pentru convorbirile telefonice dintre locuitorii României și Republicii Moldova, soluție identificată și convenită cu ocazia ședinței comune a Guvernelor de la Chișinău și București din 11 februarie 2022. Acest fapt facilitează comunicarea dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astfel, în cazul convorbirilor telefonice, Republica Moldova este tratată egal cu statele care se află în Spațiul Economic European.

Observăm totodată că în cazul altor câtorva state extracomunitare în care există importante minorități românești, cum sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia și Ucraina, tarifele de roaming între acestea și România sunt foarte mari, fapt ce îngreuiază comunicarea românilor din țară cu cei din afara granițelor și viceversa.

Tarifele de roaming cu Albania, Macedonia de Nord, Serbia și Ucraina practicate în prezent se ridică la 0,80920 €/min pentru apelurile locale, 1,45180 €/min pentru apelurile către România, 1,83260 €/min pentru apelurile către țările din zona 1, 1,83260 €/min pentru apelurile către țări din alte zone, 0,57120 €/min pentru apelurile primite și 0,45220 €/min pentru mesajele scrise trimise.

Exprimăm opinia că Guvernul României ar proceda corect, în interesul natural și legitim al românilor din țară și a celor din comunitățile istorice, dacă ar iniția în relația cu guvernele albanez, nord-macedonean, sârb și ucrainean consultări având ca finalitate reducerea tarifelor de roaming pentru cetățenii țării noastre și ai statelor respective la nivelul tarifelor practicate în cazul Republicii Moldova și a statelor care fac parte din Spațiul Economic European. Suntem convinși că o asemenea decizie va fi în măsură să-i apropie mai mult pe românii din țară și din comunitățile istorice și să faciliteze, în general, comunicarea interumană în regiunea noastră.

Până în prezent tarifele telefonice pentru convorbirile dintre românii din România și românii din Albania, Macedonia de Nord, Serbia și Ucraina sunt exagerat de mari, fiind comparabile cu cele pentru convorbirile pentru zone extraeuropene (Caucaz, China, Africa etc.).

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne comunicați punctual:

  1. Dacă Guvernul României a inițiat/purtat până în prezent convorbiri cu guvernele Albaniei, Macedoniei de Nord, Serbiei și Ucrainei în vederea reducerii tarifelor de roaming cu aceste state la nivelul tarifelor practicate în cazul Republicii Moldova și al statelor aflate Spațiul Economic European.
  • Un punct de vedere al Guvernului României, implicit al Ministerului Afacerilor Externe, în chestiunea posibilității și orizontului de timp realist pentru reducerea tarifelor de roaming cu Albania, Macedonia de Nord, Serbia și Ucraina.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Ratarea aderării la Spațiul Schengen este un eșec monumental de politică externă al Președintelui Iohannis și al Guvernului Ciucă. Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]
Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]