Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Clarificări privind mușamalizarea accidentului făcut de ministrul Sportului Carol-Eduard Novak cu mașina de serviciu și plata daunelor din bugetul ministerului.

Adresată: Domnului Nicolae Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României

Domnului Carol-Eduard NOVAK, ministru al Sportului

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 23/11/2022

Obiectul interpelării: Clarificări privind mușamalizarea accidentului făcut de ministrul Sportului Carol-Eduard Novak cu mașina de serviciu și plata daunelor din bugetul ministerului.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule ministru,

Sindicatul Naţional Sport şi Tineret a sesizat Corpul de Control al Prim-ministrului României şi Curtea de Conturi, pentru a verifica activitatea Ministrului Tineretului și Sportului, Carol-Eduard Novak.

Anterior acestui demeres, sindicaliștii au făcut cunoscut, prin intermediul unui comunicat de presă, remis luni – 21 noiembrie a.c., faptul că în data de 13 iunie 2021 a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un autoturism care se află în proprietatea Minsterului Sportului. La momentul producerii accidentului, vehicolul marca BMW X5 era condus de Carol-Eduard Novak.

Se constată în fapt următoarele aspecte problematice ale subiectului:

 1. Ministrul Sportului Carol-Eduard Novak a condus ilegal mașina, întrucât aceasta nu era modificată și omologată astfel încât să o poată conduce. Trebuie menționat aici faptul că ministrul are o proteză la piciorul drept, iar în astfel de cazuri (adică atunci când conducătorul auto este încadrat cu grad grav de handicap) comenzile mașinii sunt mutate de la picior la mână, iar permisul de conducere este unul special.
 • Accidentul a avut loc în timp ce ministrul realiza o deplasare în interes personal, întrucât se întorcea de la o competiție de ciclism, unde a participat în calitate de sportiv, iar această activitate nu are nicio legătură cu atribuțiilor funcției de ministru al Sportului deținută de acesta.
 • Deși a utilizat mașina de serviciu în interes propriu, cheltuielile ulterioare, aferente întreținerii și reparației autoturismului accidentat, în cuantum de peste 40 000 de lei, întrucât societatea de asigurări a refuzat plata daunelor pe motiv că autovehiculul de serviciu nu a fost „condus legal”, au fost plătite în mod nejustificat de ministerul Sportului, din fonduri publice.
 • În mașina de serviciu, tot în momentul producerii accidentului se afla și șoferul de drept al autoturismului, care deși era plătit din bani publici, pentru o acțiune care nu ținea de minister, i-a încredințat mașina ministrului.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deschis dosarul penal cu nr. 2984/P/2022 sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

 1. conducerea unui vehicul fără permis special de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 2 din Codul penal;
 • încredințarea unui vehicul unei persoane fără permis special de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 3 din Codul penal;
 • abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 297 alin. 1 din Codul penal.

Ministrul Carol-Eduard Novak a declarat pe marginea acestui dosar care i-a fost deschis că nu avea știință despre el. Mai mult, îl consideră neîntemeiat întrucât timp de peste 20 de ani a condus fără a avea un permis special eliberat în acest sens. Ministrul a evitat să se refere la faptul că a utilizat un automobil de serviciu în interes personal.

Considerăm aceste fapte ca fiind de o gravitate deosebită și exprimăm opinia că ele trebuie să facă obiectul unor anchete și controale interne la nivelul Ministerului Sportului și la nivelul Guvernului României.

Constatăm de asemenea că Guvernul României, fiind în cunoștință de cauză, a evitat până în prezent să se pronunțe asupra acestui caz deosebit de grav, cu implicații de ordin penal, care îl vizează pe un membru al Cabinetului.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne transmiteți, fiecare în partea sa de competență, următoarele:

 1. Dacă s-a realizat vreo anchetă sau control intern la nivelul Ministerului Sportului sau la nivelul Guvernului României în legătură cu cazul semnalat. În cazul unui răspuns negativ la acest punct, rog să fie indicate motivele temeinice pentru care ancheta sau controlul intern nu au s-au produs. În cazul unui răspuns afirmativ, vă rugăm să ne conunicați care au fost deciziile adoptate și măsurile întreprinse și să ne transmiteți atașați documentele aferente (decizii, solicitări, concluzii, rapoarte etc.).
 • Cine sunt vinovații în acest caz deosebit de grav și cum au fost aceștia sancționați la nivelul Ministerului Sportului și al Guvernului României.
 • Care este starea automobilului de serviciu implicat în accident, dacă acesta este reparat și dacă da, cine a suportat cheltuielile pentru acest prejudiciu material. Rugăm să atașați răspunsului dumneavoastră documentația tehnică și financiară aferentă.
 • Considerați oportună recuperarea prejudiciului cauzat finanțelor publice de către ministrul Carol-Eduard Novak în acest caz deosebit de grav? În cazul unui răspuns afirmativ la acest punct, vă rugăm să ne comunicați măsurile luate în acest sens.
 • Dacă se impune o nouă anchetă privind permisul neconform și deci ilegal, în baza căruia ministrul Carol-Eduard Novak conduce, potrivit propriilor sale afirmații publice, de peste 20 de ani, punând în pericol sănătatea și chiar viața, atât a lui, cât și a celor din jur.
 • Dacă dumneavoastră, domnule prim-ministru, considerați justă și oportună demiterea ministrului Sportului Carol-Eduard Novak.
 • Dacă dumneavoastră, domnule ministru, considerați potrivit, moral și politic, să vă prezentați demisia de onoare în legătură cu acest caz deosebit de grav.

Orice alte informații tangente cu acest caz deosebit de grav sunt binevenite.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR plângere la Parchetul General Klaus Iohannis
În AUR vii să dai, nu să iei. Este sloganul nostru încă din momentul în care mișcarea AUR de redeșteptare națională a apărut în spațiul politic românesc. De 4 ani de zile am rezistat în fața tuturor încercărilor făcute de diverse grupuri de interese de a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a dat startul vineri, 1 martie, campaniei de strângere de semnături pentru susținerea candidaților pentru Alegerile Europarlamentare. Dis de dimineață, încă de la ora 8:00, ora României, și 7:00 la Bruxelles, chiar în fața Parlamentului European, primii români au semnat pe […]
alegeri comasate
Odată cu comasarea total neconstituțională, coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, nu în noiembrie așa cum prevede legea în vigoare. Iar Kelemen Hunor, disperat să revină la guvernare, face jocurile partidului unic PNL-PSD. La Camera Deputaților a ajuns un proiect […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI           În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1)  și ale art. 75 din Constituția României, republicată, precum și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă „Lege pentru modificarea și completarea Legii […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată„LEGE pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL CAMEREI DEPUTAȚILOR În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată, și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată „Lege pentru modificarea art. 16 alin. (1) […]