Ionuț Neagu – Interpelare – Preluarea Cimitirului Militar internațional din Valea Uzului de către Ministerul Apărării Naționale.

Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, ministru al Apărării Naționale

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 10/11/2021

Obiectul interpelării: Preluarea Cimitirului Militar internațional din Valea Uzului de către Ministerul Apărării Naționale.

Stimate domnule ministru,

Cimitirul internațional din Valea Uzului a fost amenajat în anii 1926-1927. El adăpostește, potrivit fișei de evidență, rămășițele pământești ale mai multor eroi români şi străini (unguri, germani, ruşi, sârbi, austrieci, italieni), precum și ale 242 de ostași neidentificaţi căzuți în Primul Război Mondial, precum și ale mai multor soldați români, ruși și germani căzuți în al Doilea Război Mondial.

În data de 28 octombrie 2021 Curtea de Apel Bacău a anulat definitiv hotărârea din martie 2019 a Consiliului Local Dărmăneşti, județul Bacău, prin care acesta a inclus Cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul său public. Curtea de Apel Bacău a considerat nefondat şi a respins apelul Primăriei Dărmăneşti şi al Consiliului Local Dărmăneşti împotriva sentinţei primei instanţe de anulare a hotărârii Consiliului Local. Astfel, conform sentinței definitive a Curții de Apel Bacău din 28 octombrie 2021, terenul pe care este amplasată necropola de război de la Valea Uzului aparține domeniului public al primăriei Sânmărtin din județul Harghita.

În răspunsul dumneavoastră la o interpelare anterioară ne-ați comunicat faptul că Ministerul Apărării Naționale a promovat, începând cu luna iulie 2019, un proiect de memorandum în vederea preluării în administrare a acestei necropole de război, însă demersul nu a putut fi continuat întrucât situația juridică a imobilului nu era clarificată.

Ne-ați comunicat de asemenea că în cazul Cimitirului de onoare de la Valea Uzului se aplică prevederile acordurilor internaționale încheiate de către România cu Republica Federală Germană (1996), Federația Rusă (2005), Republica Ungară (2008) și Republica Italiană (2016).

Dorim să reiterăm și cu această ocazie opinia noastră exprimată anterior că Ministerul Apărării Naționale trebuie să preia în administrare necropola de război din Valea Uzului, restabilindu-i statutul internațional și luând toate măsurile necesare pentru cinstirea tuturor eroilor înhumați acolo, indiferent de naționalitate. În acest sens ar fi binevenit ca Ministerul Apărării Naționale să inițieze adoptarea de către Guvernul României a unei Hotărâri adecvate.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne comunicați:

  1. Ce demersuri au fost întreprinse sau urmează a fi întreprinse de către Ministerul Apărării Naționale, după data de 8 octombrie 2021, în vederea preluării în administrare a necropolei de război de la Valea Uzului?
  • În ce orizont de timp ar putea prelua Ministerul Apărării Naționale a Cimitirului Militar Internațional din Valea Uzului?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]