Ionuț Neagu – Interpelare – Preluarea Cimitirului Militar internațional din Valea Uzului de către Ministerul Apărării Naționale.

Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, ministru al Apărării Naționale

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 10/11/2021

Obiectul interpelării: Preluarea Cimitirului Militar internațional din Valea Uzului de către Ministerul Apărării Naționale.

Stimate domnule ministru,

Cimitirul internațional din Valea Uzului a fost amenajat în anii 1926-1927. El adăpostește, potrivit fișei de evidență, rămășițele pământești ale mai multor eroi români şi străini (unguri, germani, ruşi, sârbi, austrieci, italieni), precum și ale 242 de ostași neidentificaţi căzuți în Primul Război Mondial, precum și ale mai multor soldați români, ruși și germani căzuți în al Doilea Război Mondial.

În data de 28 octombrie 2021 Curtea de Apel Bacău a anulat definitiv hotărârea din martie 2019 a Consiliului Local Dărmăneşti, județul Bacău, prin care acesta a inclus Cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul său public. Curtea de Apel Bacău a considerat nefondat şi a respins apelul Primăriei Dărmăneşti şi al Consiliului Local Dărmăneşti împotriva sentinţei primei instanţe de anulare a hotărârii Consiliului Local. Astfel, conform sentinței definitive a Curții de Apel Bacău din 28 octombrie 2021, terenul pe care este amplasată necropola de război de la Valea Uzului aparține domeniului public al primăriei Sânmărtin din județul Harghita.

În răspunsul dumneavoastră la o interpelare anterioară ne-ați comunicat faptul că Ministerul Apărării Naționale a promovat, începând cu luna iulie 2019, un proiect de memorandum în vederea preluării în administrare a acestei necropole de război, însă demersul nu a putut fi continuat întrucât situația juridică a imobilului nu era clarificată.

Ne-ați comunicat de asemenea că în cazul Cimitirului de onoare de la Valea Uzului se aplică prevederile acordurilor internaționale încheiate de către România cu Republica Federală Germană (1996), Federația Rusă (2005), Republica Ungară (2008) și Republica Italiană (2016).

Dorim să reiterăm și cu această ocazie opinia noastră exprimată anterior că Ministerul Apărării Naționale trebuie să preia în administrare necropola de război din Valea Uzului, restabilindu-i statutul internațional și luând toate măsurile necesare pentru cinstirea tuturor eroilor înhumați acolo, indiferent de naționalitate. În acest sens ar fi binevenit ca Ministerul Apărării Naționale să inițieze adoptarea de către Guvernul României a unei Hotărâri adecvate.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne comunicați:

  1. Ce demersuri au fost întreprinse sau urmează a fi întreprinse de către Ministerul Apărării Naționale, după data de 8 octombrie 2021, în vederea preluării în administrare a necropolei de război de la Valea Uzului?
  • În ce orizont de timp ar putea prelua Ministerul Apărării Naționale a Cimitirului Militar Internațional din Valea Uzului?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă cu fermitate limbajul extremist și xenofob exprimat în spațiul public de sociologul Gelu Duminică și atrage atenția asupra încercării de resuscitare a unor practici de represiune din perioada nazistă și din comunism. Gelu Duminică a evocat posibilitatea deportării deputatului George […]
Ordonanța care introduce taxa pe soare este un nou tun marca Virgil Popescu! Este uluitor tupeul cu care ministrul Energiei dă românilor asigurări că nimeni, niciodată, nu va plăti taxe pentru energia solară, în același discurs în care enumeră situațiile în care statul se angajează să […]
Basarabia e Romania
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită guvernelor de la București și Chișinău inițierea imediată de consultări bilaterale, precum și cu partenerii politici europeni și euro-atlantici, pentru stabilirea etapelor și măsurilor concrete în vederea reunificării statului și a națiunii române. Congresul național al Alianței pentru Unirea Românilor […]