Ionuț Neagu – Interpelare – Preluarea Cimitirului Militar internațional din Valea Uzului de către Ministerul Apărării Naționale.

Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, ministru al Apărării Naționale

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 10/11/2021

Obiectul interpelării: Preluarea Cimitirului Militar internațional din Valea Uzului de către Ministerul Apărării Naționale.

Stimate domnule ministru,

Cimitirul internațional din Valea Uzului a fost amenajat în anii 1926-1927. El adăpostește, potrivit fișei de evidență, rămășițele pământești ale mai multor eroi români şi străini (unguri, germani, ruşi, sârbi, austrieci, italieni), precum și ale 242 de ostași neidentificaţi căzuți în Primul Război Mondial, precum și ale mai multor soldați români, ruși și germani căzuți în al Doilea Război Mondial.

În data de 28 octombrie 2021 Curtea de Apel Bacău a anulat definitiv hotărârea din martie 2019 a Consiliului Local Dărmăneşti, județul Bacău, prin care acesta a inclus Cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul său public. Curtea de Apel Bacău a considerat nefondat şi a respins apelul Primăriei Dărmăneşti şi al Consiliului Local Dărmăneşti împotriva sentinţei primei instanţe de anulare a hotărârii Consiliului Local. Astfel, conform sentinței definitive a Curții de Apel Bacău din 28 octombrie 2021, terenul pe care este amplasată necropola de război de la Valea Uzului aparține domeniului public al primăriei Sânmărtin din județul Harghita.

În răspunsul dumneavoastră la o interpelare anterioară ne-ați comunicat faptul că Ministerul Apărării Naționale a promovat, începând cu luna iulie 2019, un proiect de memorandum în vederea preluării în administrare a acestei necropole de război, însă demersul nu a putut fi continuat întrucât situația juridică a imobilului nu era clarificată.

Ne-ați comunicat de asemenea că în cazul Cimitirului de onoare de la Valea Uzului se aplică prevederile acordurilor internaționale încheiate de către România cu Republica Federală Germană (1996), Federația Rusă (2005), Republica Ungară (2008) și Republica Italiană (2016).

Dorim să reiterăm și cu această ocazie opinia noastră exprimată anterior că Ministerul Apărării Naționale trebuie să preia în administrare necropola de război din Valea Uzului, restabilindu-i statutul internațional și luând toate măsurile necesare pentru cinstirea tuturor eroilor înhumați acolo, indiferent de naționalitate. În acest sens ar fi binevenit ca Ministerul Apărării Naționale să inițieze adoptarea de către Guvernul României a unei Hotărâri adecvate.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne comunicați:

  1. Ce demersuri au fost întreprinse sau urmează a fi întreprinse de către Ministerul Apărării Naționale, după data de 8 octombrie 2021, în vederea preluării în administrare a necropolei de război de la Valea Uzului?
  • În ce orizont de timp ar putea prelua Ministerul Apărării Naționale a Cimitirului Militar Internațional din Valea Uzului?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

privire
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) critică noile măsuri ”de relaxare” anunțate de CNSU, care nu reprezintă altceva decât noi măsuri jignitoare la adresa românilor cinstiți și muncitori, a căror singură vină este că nu s-au vaccinat. „Așa-numitele <<măsuri de relaxare>> nu rezolvă, în esență, nimic, pentru […]
Adresată: Domnului Ministru al Afacerilor Interne-Lucian Nicolae Bode De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul întrebării: construirea noului stadion Dinamo Stimate domnule Ministru, Lucian Nicolae Bode,                 Sportul înseamnă în primul […]
Adresată:  Domnului Sorin Mihai GRINDEANU, viceprim-ministru, ministru al Transporturilor și Infrastructurii                    Domnului Mihai-Cătălin VĂSII, prefect al județului Brașov                    Domnului István RÁDULY, prefect al județului Covasna De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: […]
Rodica Boancă
Adresată: Domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul interpelării: Costul tratamentului pentru Covid-19 Stimate domnule Ministru Alexandru Rafila,          Nu mai este niciun secret faptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul interpelării: certificatele verzi versus adeverințele de vaccinare Stimate Domnule Ministru Alexandru Rafila,           De la săptămână la […]
Adresată: Domnului Ministru al Economiei, Florin Marian SPĂTARU De către: Senator Valentin-Rică Cioromelea Circumscripția: nr. 38, Tulcea Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 08.12.2021 Obiectul interpelării: resursele neexploatate de grafit Stimate domnule Ministru, Florin Marian SPĂTARU             Deși mare parte a […]