Ionuț Neagu – Declarație politică – Starea deplorabilă a Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, și vandalizarea repetată a fostei bibliotecii românești. Dovezi clare de șovinism față de etnicii români din acest județ.

Adresată de către senator: Ionuț Neagu

Circumscripția electorală: nr. 15 – Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Senatului din data de: 07/12/2022

Titlul declarației politice: Starea deplorabilă a Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, și vandalizarea repetată a fostei bibliotecii românești. Dovezi clare de șovinism față de etnicii români din acest județ.

Doamnă președinte, stimați colegi,

Este bine cunoscut faptul că presiunile la care este supusă comunitatea românească din județul din care provin – Covasna – sunt din ce în ce mai multe și mai accentuate, dovedindu-se prin aceste aspecte caracterul șovin al unora dintre factorii administrativi locali de origine maghiară.

Anul acesta am sărbători Ziua Națională a României mai întâi prin participarea la slujba de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, apoi m-am îndreptat, alături de ceilalți participanți către grupul statuar Mihai Viteazul din oraș, care, deși este la doi pași de prefectură, se află într-o stare deplorabilă. Deși am făcut personal, încă din 2020, nenumărate demersuri la primărie pentru remedierea situației, așa cum ne-a obișnuit deja administrația locală fățiș antiromânească, solicitările românilor au fost complet ignorate.

La sfârșitul festivităților am mers să le prezint celor veniți din toată țara starea deplorabilă a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, unde am constatat că fosta bibliotecă românească, ale cărei cărți fuseseră salvate anterior, a fost vandalizată din nou. Țin să precizez că este a doua oară când se întâmplă acest lucru. Ni se transmite, nouă românilor, în cel mai pur stil mafiot, că cineva face ce dorește aici.

Mormane de cărți, pe care le salvasem anterior, ajutat fiind de o echipă de voluntari, între care și copii de etnie maghiară, cărora țin să le mulțumesc pe această cale pentru efortul depus, au fost distruse. Clădirii i-au fost cauzate pagube irecuperabile. Bunăoară, au fost smulse din cadru uși interioare și aruncate de la etaj, într-o zonă intens monitorizată de către organele de ordine publică, sub nasul autorităților locale, la mică distanță de sediile mai multor autorități de stat.

Principalul vinovat pentru starea actuală este primarul Arpad Andras Antal, care, pentru a pune mâna pe clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, a blocat, sub pretinse datorii, conturile asociației care o gestiona. De altfel, în 2015, primăria orașului a mărit abuziv cu aproximativ 2547% impozitul pe această clădire. O mărire nejustificată, nerezonabilă, fără egal în întreaga țară și, probabil, în întreaga Europă. Aceeași primărie încearcă în prezent să treacă clădirea din proprietatea Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România în domeniul public, adică sub administrația ei, pentru a o folosi în interese proprii.

În drept o naționalizare forțară, acest lucru ar părea ciudat la prima vedere prin prisma faptului că vine de la un primar reprezentant al unei minorităț̦i care reclamă abuzurile nationalizării regimului comunist, totuș̦i nu este de mirare UDMR fiind continuatorul PCR de limba maghiară prin primii săi lideri.

Consider că acest act de vandalism este sfidător și intolerabil. Condamn lipsa de implicare a organelor abilitate care s-ar fi putut autosesiza în acest sens, dar care, pentru a nu știu câta oară, ignoră cu o pasivitate devenită complice problemele comunității românești.

De aceea, de la înalta tribună a Senatului României transmit primarului, prefectului și tuturor celor implicați în acest demers antinațional că nu vom tolera tertipurile pe care le practică! Autorităților din România, nu românești (căci aceasta ar însemna să le preocupe proprii cetățeni, ceea ce am văzut în repetate rânduri că nu se întâmplă) le transmit că lipsa de reacție la acest tip de atitudine demonstrează servilism. Această situație este de netolerat. Insistăm asupra identificării și tragerii la răspundere a făptașilor, precum și asupra sancționării factorilor administrativi locali pentru abuzurile la care se dedau în mod repetat contra românilor și statului român.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]
Cultura românească este plină de povestiri despre eroism, unitate și patriotism, povestiri care au fost redate de cinematografia națională. Prin intermediul filmelor istorice, publicul poate să cunoască mai bine figuri emblematice ale istoriei românești, care nu doar că au modelat națiunea, dar au și inspirat generații […]
Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală în cazul lui Nicușor Dan, după sesizările făcute de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, cu privire la refuzul primarului general de a informa opinia publică despre banii pe care i-a cheltuit pentru campania publicitară. „Am fost chemați […]