Ionuț Neagu – Declarație politică – Județele Tolna și Baranya – o Corsică a Ungariei! Cerem Budapestei recunoașterea minorităților secuiascăși evreiascăși acordarea de drepturi naționale în spirit european.

Adresată de către senator: Ionuț Neagu

Circumscripţia electorală: nr 15 Covasna

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Şedinţa Senatului din data de: 04.10.2023

Titlul declaraţiei politice: Județele Tolna și Baranya o Corsică a Ungariei! Cerem Budapestei recunoașterea minorităților secuiască și evreiască și acordarea de drepturi naționale în spirit european.

Doamnelor și domnilor senatori,

Un reprezentant al UDMR, pe numele său Arpad Antal, primar al municipiului Sfântu Gheorghe din județul Covasna, a reactionat cu nestăpânită bucurie la aflarea veștii că președintele Franței, Macron, s-a pronunțat în favoarea acordării autonomiei regiunii insulare Corsica.

Reprezentantul UDMR, care, amintesc, funcționează ca o filială FIDESZ în România, declară la cu febrietate: ”Corsica devine autonomă! Acesta este un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa! Într-o Franţă care s-a opus până acum în mod rigid oricărei forme de autonomie, preşedintele Republicii Franceze a anunţat intenţia statului francez de a stabili autonomia Corsicii în termen de şase luni. Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, “recunoaşte specificitatea comunităţii corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic şi cultural şi că acest lucru va fi înscris în Constituţia franceză. Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii. Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituţia României şi ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc într-un mod similar.

Vrabia mălai visează și calicul praznicul, vorba românului. Edilul udemerist uită să precizeze că în acest moment, din punct de vedere administrativ, regiunea insulară Corsica are, alături de cele 5 departamente ultramarine: Guadelupa, Guyana, Martinica, insulele Reunion și Mayotte, un statut juridic aparte, este organizată diferit față de celelalte regiuni ale Franței continentale, fiind constituită sub forma unei colectivități teritoriale și având puteri în plus față de cele ale celorlalte regiuni de limbă și cultură franceză.

Așadar, nimic nou sub soare! Președintele Macron propune doar fixarea în Constituția țării a statutului pe care regiunea insulară Corsica deja îl are oficial și de mulți ani conform legilor franceze în vigoare.

Îl asigur pe reprezentantul UDMR că în cazul Corsicăi asupra Franței nu au fost exercitate niciun fel de presiuni din afară, din partea vreunei țări vecine, care să aibă însărcinați guvernamentali pentru autonomii etnice peste hotare. Altfel spus, în cazul Corsicăi nu avem niciun fel de șantaj extern și nici de instrumentalizare geopolitică sau geoculturală a chestiunii în interesul vreunui stat terț interesat. În plus, corsicanii nu sunt o populație aluvionară migratoare, care să se fi așezat în spațiul etnogenetic francez de undeva de prin Asia sau de prin Ural, asimilându-i pe francezi.

Istoria ne învață că secuii din România, în numele cărora își arogă dreptul de a vorbi Arpad Antal, nu sunt maghiari la origine și au reprezentat în țara noastră o diasporă a minorității secuiești din Ungaria, minoritate nerecunoscută de statul maghiar și care deține o pondere importantă, de circa 200 de mii de persoane, în județele Tolna și Baranya. De altfel, Ungaria refuză, în pofida evidențelor, să-i recunoască pe secui ca minoritate distinctă în Ungaria, după cum refuză să recunoască și o altă minoritate națională, anume minoritatea evreiască, care numără de asemenea peste 200 de mii de persoane.

De ce aduc în atenție aceste aspecte? Întâi pentru a arăta ca Arpad Antal are un apetit aparte pentru alte spații geografice și îi plac paralelele. Vă mai amintiți când, în imaginația lui sângeroasă, Arpad Antal compara județele Covasna și Harghita cu regiunea Kosovo, spunând că românii din cele două județe ale noastre ar putea avea soarta sârbilor din Kosovo?

Acum se dedă comparațiilor cu insula Corsica, făcând paralela între foștii etnici secui cu falnicii noștri frați de gintă latină – corsicanii. Dacă tot îi plac asemenea comparații și paralele, îi recomandăm domnului Antal să facă o paralelă între Franța și Ungaria, ca să înțeleagă că Franța recunoaște minoritatea evreiască, iar Ungaria – nu, că Franța i-a acordat Corsicăi, prin lege, un statut aparte, pe când Ungaria refuză să-i recunoască pe secuii din județele Tolna și Baranya, patria istorică a fostei minorități secuiești din România. De ce fostă? Pentru că minoritatea secuiască din România a avut, din păcate, o soartă tragică. Ea a fost asimilată treptat și nemilos, pe toate căile, de minoritatea maghiară. Amintesc că la recensământul general al populației din 1992 s-au declarat secui doar 831 de persoane, la recensământul din 2002 – 532 de persoane, iar la ultimul recensământ din 2021 niciun cetățean român nu s-a mai declarat secui. Astfel, procesul de maghiarizare a secuilor practic s-a încheiat. Singurii secui care au mai rămas în lume sunt cei din Ungaria, din cele două județe deja amintite – Tolna și Baranya – și, dacă cineva dorește ca secuii-secui, nu cei maghiarizați, să dobândească autonomie din partea statului de reședință, atunci vor trebui inițiate demersuri pentru ca Ungaria să le acorde autonomia de care au nevoie, pentru a putea rezista în fața pericolului asimilaționist.

De aceea, ca adept consecvent al drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, inclusiv al celor ale persoanelor aparținând minorităților naționale, ca martor al ultimilor etnici secui din România, mă declar pe deplin solidar cu secuii din vechiul și adevăratul Ținut secuiesc din județele Tolna și Baranya, această adevărate Corsică din cuprinsul Ungariei. Solidaritatea noastră trebuie să meargă până acolo încât să vorbim deschis despre autonomia Ținutului secuiesc din cele două județe ale Ungariei. Să începem prin a-i cere Budapestei să recunoască minoritatea secuiască, dar și pe cea evreiască, și să le acorde drepturile de care membrii lor merită să beneficieze la standarde europene. Covasna și Harghita nu sunt Corsica! Corsica sunt Tolna și Baranya!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR votat împotriva implicării militare a UE în Ucraina
Delegația AUR din Parlamentul European s-a poziționat împotriva unei rezoluții privind „necesitatea ca UE să sprijine Ucraina continuu”. Textul redactat de grupul Popularilor Europeni, din care fac parte atât partidul Ursulei von der Leyen, cât și PNL, propune aruncarea Europei în haos economic și aducerea frontului […]
Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]
Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora. „Avem o țară atât de […]
„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%. La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie […]
Pentru a-şi asigura poziția în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite imposibilul: mai mult Green Deal pentru a obține voturi în Parlament şi mai puțin Green Deal pentru industrie şi noi toți, arată europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a subliniat că, în această săptămână, […]