Gabriel Florea – Lege pentru modificarea alineatului (4) al articolului 439 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

CĂTRE,

BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată, precum și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată Lege pentru modificarea alineatului (4) al articolului 439 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal” spre dezbatere și adoptare.

În temeiul art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată, vă adresăm rugămintea de a solicita Guvernului să comunice punctul de vedere asupra prezentei propuneri legislative, precum și informații privind implicațiile bugetare generate de aceasta – fișă financiară.

De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita avizele Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social.

INIȚIATORI:

Deputat AUR Gabriel-Florinel Florea  ___________________

Deputat AUR Florin-Bogdan Velcescu  ___________________

EXPUNERE DE MOTIVE

Prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung au fost aduse o serie de schimbări privind fiscalizarea băuturilor răcoritoare, sucurilor și nectarurilor făcute din ingrediente naturale și/sau ecologice, îndulcite cu miere de albine ecologică.

Spre exemplu, unul din produsele extrem de apreciate de către consumatori este băutura răcoritoare BIO cu cătină care are în componență doar suc ecologic de cătină stors la rece, miere ecologică din România și apă de izvor natural alcalină.

Ca efect al modificărilor aduse de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin Legea nr. 296/2023, produsul sus menționat are începând cu 01.01.2024, o cotă de TVA de 19% față de 5% și, de asemenea, va fi accizat cu suma de 60 lei/l.

În acest mod nu se mai face diferențierea când este vorba de cota de TVA aplicabilă pentru băuturile răcoritoare ce conțin ingrediente bio și celelalte băuturi energizante, iar pe de altă parte, se asimilează adaosul de zahăr cu adaosul de miere de albine.

O altă modificare adusă, de asemenea, prin actul normativ amintit se referă la accizarea, pe lângă produsele de tutun, și lichidele cu sau fără nicotină destinate inhalării fără ardere și a băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este de minim 5g/100 l și, în acest caz, adaosul de miere de albine este asimilat adaosului de zahăr.

În concluzie, fiscalizarea excesivă a băuturilor răcoritoare BIO care au în componență miere de albine ecologică din România va avea impact major asupra consumului cu efecte în lanț de la producător la consumator. Scăderea masivă a consumului va afecta în mod cert volumul taxelor și impozitelor colectate la bugetul de stat, și în fond, va pune în pericol existența producătorilor locali de sucuri BIO.    

De aceea, față de cele prezentate, supunem Parlamentului României, spre dezbatere și adoptare, prezenta propunere legislativă, în procedură de urgență.

Precizăm că prin adresa de înaintare s-a solicitat Guvernului, în temeiul art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată, să comunice punctul de vedere asupra acestei propuneri legislative și informații privind implicațiile bugetare generate de aceasta – fișă financiară.

INIȚIATORI:

Deputat AUR Gabriel-Florinel Florea  ___________________

Deputat AUR Florin-Bogdan Velcescu  ___________________   

  

LEGE pentru modificarea alineatului (4) al articolului 439 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Parlamentul României adoptă prezenta lege

Articol unic – La articolul 439 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(4) În sensul alin. (2) lit. d) și e), prin zahăr adăugat se înțelege zahăr de trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată, galactoză, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceață, adăugate ca ingrediente.”

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Distribuie acest articol!

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

De către: Senator Andrei Emil Dîrlău Circumscripția electorală nr. 01 […]