Evdochia Aelenei – Declarație politică – Perspective: nu avem prezent dar viitorul este de aur!

Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI

Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța

Colegiul electoral: –

Grupul Parlamentar:  AUR

Şedinţa Senatului din data de: 30.04.2024

Titlul declaraţiei politice:  Perspective: nu avem prezent dar viitorul este de aur !

Doamnelor și  domnilor senatori!

     Dacă anul acesta suntem ocupați cu alegerile, ne întrebăm ce ne vor aduce acestea de la toamnă încolo.

     Se deschid două perspective diametral opuse, una optimistă, cuprinsă în ofertele electorale și alta pesimistă, indusă de evoluțiile interne și cele geostrategice care ne dau târcoale.

     Persepectiva optimistă este susținută de o serie de presupuse binefaceri și creșteri:

 • crește economia;
 • se măresc salariile, pensiile, profiturile;
 • vin și mai mulți bani în țară de la UE și de la românii din diaspora;
 •  cresc sumele alocate investițiilor în infrastructura de transporturi, în sănătate și educație, precum și în apărare;
 • toate orașele și satele României vor fi mai bogate, mai arătoase și dotate cu servicii funcționale pentru cetățenii chemați să voteze;
 • va crește puterea leului românesc și ne vom plăti toate datoriile;
 • instituțiile statului, guvernanții, își vor face datoria ca la carte;
 • Europa ne va admira și primi bucuroasă să fie împreună cu noi, românii, la masa tuturor deciziilor.

     E o perspectivă bazată pe promisiuni, a cărei logică economică, socială lipsește.

     Este cam ceea ce se dă în toate campaniile electorale de până acum.

     O perspectivă cât de cât realist-luminoasă presupune o logică economică, având ca premise sporirea capacității de producție a mărfurilor și serviciilor, în același timp cu creșterea productivității.

     Pentru că altfel, potrivit unei expresii înțelepte, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!

     Poporul, ceva mai înțelept și mai realist decât propagandiștii politici, se îndoiește de atâta bine răsturnat cu hârzobul peste capul său.

     Astfel că în sufletul națiunii își face loc o perspectivă mai degrabă sumbră, redată prin culori și nuanțe mai puțin roze, dacă luăm în considerație semnalele reale ale evoluțiilor, deja vizibile, economice și sociale.

     Mă refer aici la faptul că:

 • inflația se încăpățânează să rămână ridicată, ceea ce erodează și mai mult puterea de cumpărare;
 • ratele dobânzilor vor fi mari, iar afacerile reduse din cauza acestora;
 • consumul gospodăriilor va fi restrâns la strictul necesar;
 • economiile populației vor scădea
 • împrumuturile statului vor amplifica datoria publică, oricare ar fi strategia de majorare a fiscalității. Sau poate din cauza acesteia.

     Totodată, constatăm că românii din diaspora se întorc tot mai rar în țară sau trimit din ce în ce mai puțini bani de acolo de unde au plecat cândva.

     Se promit beneficii, dar în realitate nici un guvern nu poate paria pe seducția majorării salariilor și pensiilor nesusținute de productivitate, decât de biruri mai mari în viitor.

     Viziunea optimistă  este un pariu riscant, deoarece nu are logică economică, are doar socoteli electorale, care pot fi spulberate de realitatea economică și geopolitică a anului viitor.  Aceasta este promovată mai ales unii dintre noii candidați, de partidele și de liderii de la putere, precum si de capitalul străin.

     Se înțelege de la sine de ce. Ea mai este întreținută de iluzia că Europa nu ne va lăsa în urmă și nici să ne scufundăm. În schimb, cei care propun o prspectivă mai pesimistă se bazează pe forțele naționale, pe capacitatea românilor de a se descurca, așa cum au mai făcut-o de-a lungul istoriei.

     Eu nu propun să facem o alegere între cele două extreme. De obicei, între alb și negru are câștig de cauză un gri mai spre una dintre acestea.

     În schimb, îi îndemn pe români să vină la vot și să aleagă fără să se iluzioneze de marile promisiuni.

     Avem peste tot probleme care cer participrea responsabilă a cetățenilor români. Exigența acestora față de noii câștigători ai alegerilor viitoare face parte din pachetul de măsuri asiguratorii pentru interesele lor și că lucrurile nu se vor înrăutății și mai mult.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru a prezenta candidații la alegerile din data de 9 iunie, a fost prezentă, luni seară, în Suceava, la Cetatea de scaun! Candidații AUR la alegerile europarlamentare, dar și la cele locale, alegeri comasate neconstituțional de frica AUR, au […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]