Evdochia Aelenei – Declarație politică – Opt ani de la Colectiv. Unde sunt spitalele promise?

Adresată de către: senator Evdochia Aelenei

Circumscripția electorală: nr 14, Constanța

Grupul Parlamentar: AUR

Ședința Senatului din data de : 1.11.2023

Titlul interpelării: Opt ani de la Colectiv. Unde sunt spitalele promise?

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Săptămâna aceasta s-au împlinit opt  ani de la tragedia de la Colectiv, în care 64 de oameni și-au pierdut viața și alți peste 160 au fost răniți.

Cele patru centre de mari arși promise au rămas doar pe hârtie, iar România nu are nici astăzi un centru pentru tratarea marilor arși, cu toate promisiunile  miniștrilor care s-au perindat pe la cârma Ministerului Sănătății.

Încă din 2014 era aprobată o Hotărâre de Guvern în acest sens, ce prevedea că urmează să fie construite patru centre: două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș. A văzut cineva aceste spitale sau au rămas doar promisiuni mincinoase, reînnoite ori de câte ori se întâmplă câte o nenorocire care arată cât de neputincioase și indiferente sunt autoritățile statului?

Anul acesta am fost luați pe nepregătite din nou, când a avut loc explozia de la Crevedia, iar răniții au trebuit duși care încotro, în puținele instituții spitalicești capabile să gestioneze cazuri de mari arși. Din nou, a trebuit să ne trimitem răniții în străinătate, ca o țară de mâna a doua, veșnic la mila Europei, veșnic incapabilă să aibă grijă de proprii cetățeni.

La opt ani de la tragedia de la Colectiv, supraviețuitorii incendiului și familiile celor morți privesc cu gust amar incompetența statului român. Pe lângă durerea lăsată de rănile incendiului sau de pierderea celor dragi, așteaptă cu disperare o schimbare. Care întârzie să apară.

La opt ani de la Colectiv, avem doar 24 de paturi în unități funcționale pentru arși care pot trata arsuri medii și nicidecum de o mare complexitate și multe, foarte multe alte centre „pe hârtie”. Dintre cele 24, singurele care se apropie de standarde și conformitate sunt cele 6 paturi de la Spitalul de Urgență Floreasca din București.

Șase paturi la o țară întreagă? Șase locuri în atâția ani în care, din nefericire, tragediile nu ne-au ocolit? Este o bătaie de joc și o incompetență cum rar se pot vedea la o țară modernă și civilizată membră a Uniunii Europene.

“Poate promisiunile au fost prea mari sau poate angajamentul unor persoane care trebuiau să miște lucrurile a fost prea mic”, declara nonșalant președintele Klaus Iohannis în luna august, la câteva zile de la explozia de la Crevedia și la opt ani după Colectiv

Vă asigur că niciun cetățean român nu găsește alinare și confort în faptul că unii sau alții, aflați la putere, au fost prea incompetenți și indiferenți să schimbe lucrurile.

Românii vor să știe că au un sistem de sănătate pregătit să le întâmpine nevoile și că promisiunile se și concretizează, nu rămân doar vorbe în vânt.

Câte alte tragedii trebuie să se mai întâmple? Câte alte declarații sterile trebuie să mai ascultăm? Câte alte promisiuni mai pot primi cetățenii acestei țări?

Pentru toate există o limită. Vrem o țară cu un sistem sanitar care să ne ofere siguranță și încredere. Vrem o țară în care să vedem măcar un minim de efort și interes din partea autorităților. După opt ani de Colectiv și nenumărate alte tragedii care au arătat neputința conducătorilor noștri, cerem atât de mult?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]
Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul RomânieiDe la:Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Renovarea Palatului Victoria Stimate domnule Prim-ministru, Având în vedere anunțul recent al Premierului Marcel Ciolacu privind planurile de reabilitare a Palatului Victoria, finanțate cu fonduri europene, exprimăm preocupare specială asupra […]
Către: Florin – Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării RuraleDe la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Lipsa măsurilor eficiente în beneficiul agricultorilor Stimate domnule Ministru, Situația agriculturii din România reprezintă unul dintre principalele subiecte de interes și preocupare pentru cetățenii țării, […]
Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul Guvernului RomânieiDe la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Decizia de impozitare a concediilor medicale și a indemnizației de maternitate Stimate domnule Prim-ministru, Recenta introducere a unei noi taxe pentru angajații aflați în concediu medical sau de […]