Dumitrina Mitrea – întrebare parlamentară către M.A.I – Clarificări asupra unui caz sesizat și către IPJ Neamț

Adresată: Domnului Ministru al Afacerilor Interne,  

                Lucian Nicolae BODE

De către:  Dumitrina MITREA ,

                Deputat AUR, circumscripția nr. 23 Neamț

Data: 28.09.2022

Obiectul întrebării: Clarificări asupra unui caz sesizat și către IPJ Neamț

 Stimate Domnule Ministru,

           În calitate  de deputat ales în Circumscriptia 23 Neamt, vă aduc  la cunoștință o situație care ne-a fost sesizată privind un abuz al unui ofițer al Poliției române, situație  ce a avut loc pe raza localității Bicazul Ardelean, semnalată de către persoana în cauză și care este domicilată în județul Neamț, oraș Roznov.

          Astfel, domnul Roșu Ion mi-a relatat că în data de 08 septembrie 2022 se afla în deplasare cu autoturismul proprietate personal, împreună cu soția si fiica, către localitatea Gheorghieni, unde nu au mai putit ajunge, deoarece pe raza localității Bicazul Ardelean a fost oprit de un ofițer de poliție, ce nu era însoțit și de către un alt coleg.

          La semnalul polițistului, care nici măcar nu s-a legitimat si care era extrem de agitat, domnul Roșu  a tras dreapta și a prezentat actele mașinii împreună cu documentul de identitate. Domnul polițist i-a menționat domnului Roșu ca ar fi depășit pe linie continuuă – fapt care nu s-ar fi produs și că îi va reține permisul pentru 30 de zile.

         După ce l-a identificat pe domnul Roșu, ofițerul de poliție a impus familiei Roșu (a se reține că în autoturism era și un copil- infant) să îl însoțească  la secția de poliție cu motivația  că acolo se semnează procesul verbal. În acel moment, soția domnului Roșu a  coborât din mașina și a cerut explicații, dar din păcate nu a dorit  sa stea de vorba cu dumneaei, ba mai mult, s-a închis in mașina, a ridicat geamul  și a dorit să plece de la fata locului cu actele soțului și ale mașinii.

             În momentul cănd domnul polițit a dorit să demareze, domnul Roșu fiind poziționat pe direcția în care dorea să se deplaseze acesta, a fost călcat cu mașina, fracturându-i piciorul stâng și degetele. Soția domnului Roșu a avut sanșa că a ferit  fetița, pe care o avea  in brațe, altfel dădea și peste dumneaei. Soția domnului Roșu s-a panicat din cauza situației create, a bătut in geam sa ferească mașina, dar domnul polițist  nu a dorit să deschidă, și a scos capul pe geam doar la momentul când a văzut ca domnul Roșu era pe jos,cu piciorul prins sub roata mașinii sale .

            Doamna Roșu a sunat la 112, deoarece a  văzut ca și ofițerul de poliție, în cauză, a sunat la secție – neavând încredere în acesta pe fondul situației mai înainte consumate. După 5 minute a mai sosit un coleg al dansului, s-au urcat în mașină și au început să scrie procesul -verbal, iar după alte 30 minute a sosit ambulanta împreună cu un așa zis inspector, care nici măcar nu a întrebat ceilați membrii ai familiei dacă sunt bine, nu s-a prezentat, iar când doamna Roșu l-a  întrebat cine este, i-a vorbit foarte urat, afișând o atitudine extrem de arogantă.

            Domnului Roșu i-a fost măsurată alcoolemia, dar nu și domnului polițist, care a a prezentat o stare neconformă și de agitație continuuă.  Familiei Roșu nu i-a fost prezentată  nici o dovada, ba mai mult, soția domnului Roșu a fost lăsată in strada cu copilul mic de 1 lună, fără acte la mașina și fără actele soțului, care, de altfel, și în acest moment sunt reținute . Mi s-a mai precizat și faptul că domnul Roșu este internat  în spital, deoarece a primit  spitalizare 3 săptămâni și încă 5 săptămâni de fizioterapie.           

            Ținând cont de cele mai sus menționate vă solicit să dispuneți corpului de control  o anchetă, in cel mai scurt timp posibil și să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care sunt măsurile ce vor fi luate pentru soluționarea acestui caz si tragerea la răspundere a celor ce se vor dovedi vinovați?

2. Ce măsuri aveți în vedere pentru profesionalizarea corpului ofițerilor de poliție pentru a nu mai asista la astfel de evenimente, care încalcă orice urmă de deontologie profesională.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Distribuția pe localități a […]
Adresată: Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Preşedintelui ANPM Laurențiu-Alexandru PĂȘTINARU, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea FECHET   De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Perioada de stocare și de prelucrare maximă […]
Adresată: Domnului Ministru al Apărării, Angel TÎLĂR, De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul întrebării: protejarea cetățenilor județului Constanța Stimate domnule Ministru,           Mă adresez dumneavoastră în contextul războiului nemilos al […]
Adresată: Autorității de Supraveghere Financiară, Președintelui Nicu Marcu De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Companiile de reasigurări Stimate domnule Președinte Nicu Marcu, Printre principalele modalități de protecție împotriva unor pierderi financiare considerabile […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]