Dan Tanasă – întrebare parlamentară către Ministerul Sănătății – Situația Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Situația Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Stimate domnule Ministru,

        După aproape trei luni, coșmarul pacienților Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc este departe de a se fi sfârșit, mai ales pe fondul indiferenței responsabililor sau, mai degrabă, din cauza dorinței acestora de a mușamaliza situația cât mai repede, pentru a porni de la zero, ca și cum nu s-ar fi petrecut nimic grav.

        În data de 13 ianuarie 2022, 14 pacienți au fost operați, pe bandă rulantă, în câteva ore, record posibil doar prin eludarea normelor de sterilizare, eroare fatală care a costat, la propriu, vederea acestora. Infecția cu bacilul piocianic, propagată prin utilizarea unui instrumentar sterilizat necorespunzător, a făcut ca trei pacienți să își piardă ochiul, iar alți 9 să nu mai poată vedea cu ochiul infectat, doar pentru că medicul avea noi programări la cabinetul de la Odorheiu Secuiesc.

        Pacienții operați de medicul Bodo Pal, au început să acuze dureri, iar pe fondul agravării stării de sănătate, abia luni, 16.01.2022, au fost prelevate probe care au relevat prezența bacteriei Pseudomonas Aeruginosa, la toți pacienții operați, fără însă a fi depistată sursa infecției (bacilul nefiind identificat pe suprafețe ori la personalul secției oftalmologie) de serviciul specializat din cadrul spitalului. Direcția de Sănătate Publică Harghita s-a „autosesizat” pe fondul mediatizării la nivel național a situației de la Miercurea Ciuc, fără a identifica o cauză a infectării și contagierii pacienților.

        Este esențială o atenție sporită în privința modului de efectuare a controalelor Direcţiei de Sănătate Publică, dacă acestea nu sunt temeinice și nu au drept scop prezentarea vinovaților și a problemelor, nu vom ști cu adevărat care este pericolul pentru sănătatea și viețile pacienților.

        În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Din ce motiv CJAS nu întreprinde demersurile necesare pentru identificarea motivelor care stau la baza decontării tratamentelor pentru afecțiuni pe care pacienții le dobândesc în spitale?
  2. Care sunt concluziile controalelor efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Harghita la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc? Ce măsuri se iau în cauză și cum se vor preveni astfel de situații în care pacienții își pierd vederea și ajung chiar la deces din cauza nesterilizării conforme a instrumentarului?
  3. Cum este posibil ca la primul control efectuat de DSP Harghita la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc să nu fie identificată o cauză a infectării și contagierii pacienților pentru ca ulterior spitalul să descopere prezența bacteriei într-un flacon de ser fiziologic, utilizat la pacienții operați?
  4. Care sunt măsurile luate în privința personalului medical și al doctorului care a operat, având în vedere că trei pacienți și-au pierdut ochiul, iar alți 9 nu mai pot vedea, fiind chiar deschis un dosar de cercetare penală „in rem” pentru neglijență în serviciu, respectiv vătămare corporală din culpă?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Protejarea arborilor remarcabili Stimate domnule Ministru, România nu are, până la acest moment, o legislație […]