Dan Tanasă – întrebare parlamentară către Ministerul Sănătății – Situația Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Situația Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Stimate domnule Ministru,

        După aproape trei luni, coșmarul pacienților Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc este departe de a se fi sfârșit, mai ales pe fondul indiferenței responsabililor sau, mai degrabă, din cauza dorinței acestora de a mușamaliza situația cât mai repede, pentru a porni de la zero, ca și cum nu s-ar fi petrecut nimic grav.

        În data de 13 ianuarie 2022, 14 pacienți au fost operați, pe bandă rulantă, în câteva ore, record posibil doar prin eludarea normelor de sterilizare, eroare fatală care a costat, la propriu, vederea acestora. Infecția cu bacilul piocianic, propagată prin utilizarea unui instrumentar sterilizat necorespunzător, a făcut ca trei pacienți să își piardă ochiul, iar alți 9 să nu mai poată vedea cu ochiul infectat, doar pentru că medicul avea noi programări la cabinetul de la Odorheiu Secuiesc.

        Pacienții operați de medicul Bodo Pal, au început să acuze dureri, iar pe fondul agravării stării de sănătate, abia luni, 16.01.2022, au fost prelevate probe care au relevat prezența bacteriei Pseudomonas Aeruginosa, la toți pacienții operați, fără însă a fi depistată sursa infecției (bacilul nefiind identificat pe suprafețe ori la personalul secției oftalmologie) de serviciul specializat din cadrul spitalului. Direcția de Sănătate Publică Harghita s-a „autosesizat” pe fondul mediatizării la nivel național a situației de la Miercurea Ciuc, fără a identifica o cauză a infectării și contagierii pacienților.

        Este esențială o atenție sporită în privința modului de efectuare a controalelor Direcţiei de Sănătate Publică, dacă acestea nu sunt temeinice și nu au drept scop prezentarea vinovaților și a problemelor, nu vom ști cu adevărat care este pericolul pentru sănătatea și viețile pacienților.

        În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Din ce motiv CJAS nu întreprinde demersurile necesare pentru identificarea motivelor care stau la baza decontării tratamentelor pentru afecțiuni pe care pacienții le dobândesc în spitale?
  2. Care sunt concluziile controalelor efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Harghita la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc? Ce măsuri se iau în cauză și cum se vor preveni astfel de situații în care pacienții își pierd vederea și ajung chiar la deces din cauza nesterilizării conforme a instrumentarului?
  3. Cum este posibil ca la primul control efectuat de DSP Harghita la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc să nu fie identificată o cauză a infectării și contagierii pacienților pentru ca ulterior spitalul să descopere prezența bacteriei într-un flacon de ser fiziologic, utilizat la pacienții operați?
  4. Care sunt măsurile luate în privința personalului medical și al doctorului care a operat, având în vedere că trei pacienți și-au pierdut ochiul, iar alți 9 nu mai pot vedea, fiind chiar deschis un dosar de cercetare penală „in rem” pentru neglijență în serviciu, respectiv vătămare corporală din culpă?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Pentru a evita în viitor eșecuri de magnitudinea celui înregistrat pe 8 decembrie, România trebuie să facă o ajustare fermă și rapidă a raporturilor bilaterale cu țările care îi prejudiciază interesele politice și economice la nivelul Uniunii Europene. Gestul paradoxal și ilogic al reprezentantului Olandei, prin […]
AUR
Ratarea aderării la Spațiul Schengen este un eșec monumental de politică externă al Președintelui Iohannis și al Guvernului Ciucă. Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]
Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]