Dan Tanasă – întrebare către Ministrul Muncii și Solidarităţii Sociale – O nouă amânare privind plata indemnizației pentru urmașii persoanelor persecutate

Către: Domnul Marius-Constantin BUDĂI, Ministrul Muncii și Solidarităţii Sociale

De la: Dan TANASĂ, deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: O nouă amânare privind plata indemnizației pentru urmașii persoanelor persecutate

Stimate domnule Ministru,

          Având în vedere faptul că, în data de 9 decembrie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial  Ordonanța de Urgență nr. 168 din 8 decembrie 2022 prin care acordarea indemnizațiilor copiilor urmași de refugiați și plata acestor indemnizații s-a amânat pentru 1  ianuarie 2024, doresc să atrag atenția asupra acestei nedreptăți continue și jignirii absolute aduse urmașilor românilor persecutați pe criteriu etnic.

Astfel, se stabilește ca „b) începând cu data de 1 ianuarie 2024, drepturile stabilite pentru copiii persoanelor care s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) și g) din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru copiii prevăzuți la art. 3^1 alin. (1) din aceeași ordonanță.”

          Urmașii românilor expulzați în 1940 din localitățile lor de baștină în urma Diktatului prin care Nord-Vestul Ardealului a revenit Ungariei reprezintă o categorie socială aparte, provenind din familii care au suferit teribil în fața terorii horthyste, având singura vină că s-au născut români pe pământ românesc. Este așadar inacceptabil ca tocmai această categorie să fie discriminată și să sufere din nou din cauza unei ordonanțe care amână doar plata indemnizațiilor urmașilor românilor expulzați în 1940 nu și a urmașilor minoritarilor din România persecutați, întrebându-ne totodată care sunt prioritățile și viziunea executivului când se iau măsuri în sensul amânării sau reducerii indemnizațiilor și beneficiilor în mod discriminatoriu.

          Cum este posibil ca această categorie specială să fie batjocorită din nou, prin amânări constante, în ciuda suferinței și a traumelor prin care părinții lor au trecut. Vă întreb, domnule Ministru, cât de mare este acest impact bugetar dacă Guvernul din care faceți parte își permite să mărească în permanență salariile și pensiile unor categorii privilegiate, dar nu poate acorda un drept câștigat prin lege urmașilor celor care au fost persecutați pe nedrept?

          Cu toate că potrivit prevederilor art.1 alin. (1) lit. c) şi g) și ale art.31 alin. (1)  Ordonanţa nr. 105 din 30 august 1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, copiii persoanele persecutate au dreptul la o indemnizație lunară. Din nefericire, prin art. XXI Ordonanţa de urgenţă nr.168 din 8 decembrie 2022 drepturile acestor persoane au fost prorogate pe nedrept, la final de an, când atenția publică nu era ancorată în acest subiect, până la data de 1 ianuarie 2024.

În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întebări:

 1. Care sunt argumentele ce stau în spatele deciziei discriminatorii de amânare a plății drepturilor acordate urmașilor românilor expulzați până la 1 ianuarie 2024 conform art. XXI din OUG 168/2022?
 • De ce a fost amânată plata drepturilor către această categorie socială menționată în Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, în timp ce alte categorii nu au fost amânate?
 • Când se vor soluționa dosarele depuse de către urmașii românilor expulzați în lunile septembrie și octombrie dar nesoluționate de către Casa Județeană de Pensii în numeroase județe?
 • Care este numărul total al urmașilor care ar beneficia de art.31  (1) din Ordonanţa nr.105/1999 și care ar fi fost impactul bugetar al acordării acestor indemnizații pentru anul 2023?
 • Ce măsuri veți întreprinde pentru a modifica articolul XXI din OUG 168/2022 în sensul înlăturării acestei nedreptăți rușinoase la adresa unor români greu încercați de tumultul istoriei și acordarea sumelor aferente drepturilor începând cu anul 2023?

8 Responses

 1. Rușine acelora care iau asemenea decizii! Oare ce măsuri legale se pot lua? Sunt bani pt.privilegiați și pentru a ajuta poporul ucrainean,dar pentru noi cei care trăim în țara asta cu traiul asta greu,nu sunt bani. Sunt indignată și dezamăgită! Rușine!

 2. Bună ziua,
  Și eu ca și alți copii de părinți persecutați în 1940, transmit pe acesta cale ca sunt total dezamăgita de guvernul roman, deoarece nu face nimic pentru poporul sau, cu legea în mana suntem mințiți an de an din păcate. Voturi vor dar pt.cetateni nu se face absolut nimic. Păcat de tara noastră și de cetățenii ei. Doar dezamăgiri pe banda rulanta.
  Din Germania… Un cetățean roman.

 3. In luna FEBRUARIE 2022 am depus la CPMB cererea inregistrata cu numarul 50551/28.02.2022.
  In luna SEPTEMBRIE 2022 am transmis un e-mail la [email protected] prin care solicitam un raspuns la cerea depusa.
  Am primit urmatorul raspuns:
  “Va informez ca suntem cu analiza dosarelor la inceputul lunii noiembrie 2021, intrucat s-a depus un numar impresionant de mare de solicitari. Estimez ca in luna decembrie o sa primiti si dvs. raspunsul.
  Toate cele bune,
  Camelia Scripet
  Serviciul Juridic
  Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti”

  In luna DECEMBRIE 2022 am formulat o petitie pe site-ul Ministerului Muncii. Nici functionarilor de aici nu li s-a parut nefiresc ca o cerere sa stea in nelucrare 10 luni si au considerat ca este suficient sa transmita colegilor de la CMPB urmatorul mesaj: “Stimati colegi, va rugam urgentati transmiterea raspunsului catre petent.”

  Suntem in luna IANUARIE 2023 si cererea nu a fost inca solutionata.

  Am primit in schimb urmatorul e-mail:
  “Dosarul dvs. este in analiza in cadrul comisiei.
  Va informez cu aceasta ocazie ca, in conformitate cu O.U.G. 168 din 08.12.2022 publicata în M.O. nr. 1186 din 09.12.2022 se amâna plata pensiilor de urmaș pentru copiii celor stramutati și evacuati pentru data de 01 ianuarie 2024.
  Toate cele bune,
  Camelia Scripet
  Membru Comisie pentru aplicarea OG 105/1999
  Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti”

  Intreb: daca prin OUG s-a stabilit in mod discriminatoriu ca o anumita categorie de cetateni nu trebuie sa primeasca indemnizatia prevazuta de lege, functionarii platiti sa analizeze dosarele considera ca acesti cetateni nu trebuie sa primeasca nici macar o rezolutie la cererea depusa?

  Indraznesc sa va sugerez sa adresati ministrului muncii o interpelare legata de activitatea Comisiilor infiintate in cadrul Caselor de Pensii (numar de angajati, fond de salarizare, numar de cereri depuse, numar de cereri rezolvate).

  Cu multumiri pentru ca v-ati aplecat asupra acestei nedreptati,
  Mirela Soare

 4. La intrebarile dumneavoastra domnule Tanase, raspunsul este unul singur asteapta sa murim. Asi fi curios daca o sa va raspunda.
  Cu stima,Paraianu Gheorghe, Jimbolia, Timis.

 5. Buna ziua.
  Intrebarea mea este daca se acorda si alte drepturi decat indemnizatia lunara? gen scutire de impozit sau alte drepturi?

  • Nu se vor da nimamanui si niciodata acesti bani stabiliti si nici alte drepturi stabilite prin modificarile ulterioare ale L 105/1999 chiar daca au primit decizii cu sumele cuvenite.Se va proroga termenul in fiecare an .
   Legea este facuta pentru ca fraierii sa voteze,, darnicii ,, candidati ai PNL si PSD si are scop pur electoral!
   Lasati orice speranta voi cei ce asteptati acesti bani…..
   In concluzie :VOTATI SMECHERII SI MINCINOSII!

  • Nici actualul guvern din 2024 n-a îndreptat aceste nedreptăți. Un lucru e clar: tot comuniștii, vlăstarele lor, ateii, se află la conducerea țării. Părinții noștri au fost umiliți, batjocoriți, neîndreptățiți, de comuniști, iar noi, urmașii lor, suntem în continuare umiliți, neîndreptățiți la 34 de ani de când a fost adoptat decretul-lege 118/1990. În timp ce nouă ni se blochează niște drepturi legale, altora li se oferă privilegii, măriri de salarii, indemnizații, pensii speciale. Pentru aceștia se găsesc bani.
   Nu noi, populația, trebuie să fim cei care să suportăm dezastrul administrativ făcut de cei care au cindus, conduc, țara de 34 de ani! Ei trebuie să găsescă soluții, să răspundă pentru proasta administrare a banilor, resurselor!
   Cum e pisibil ca mereu, an de an, să auzim că ni se spune că nu sunt bani pentru populație, dar se găsesc mereu bani pentru politicienii care au distrus țara??
   Trebuie să scăpăm de toți cei care au distrus această țară, de cei care distrug acest neam românesc și valorile lui creștin-ortodoxe, morale, educaționale, culturale, intelectuale.
   Felicitări, d-le Dan Tanasă! Felicitări, AUR!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]