Dan Tanasă – delarație de presă – Securitatea alimentară a României ameninţată de scumpirea preţurilor la gaze şi energie electrică.

Securitatea alimentară a României ameninţată de scumpirea preţurilor la gaze şi energie electrică

Securitatea alimentară a României, în 2022, este ameninţată de haosul din domeniul energiei şi de lipsa intervenţiei Guvernului. Trecând peste o liberalizare a pieţei efectuată fără un plan concret şi fără previziuni asumate, în urma căreia consumatorul casnic a fost cel mai impactat, acum companiile strategice precum şi micii producători suferă din cauza tarifelor la gaze şi energie electrică ajunse la cote enorme.

Un exemplu relevant îl constituie Combinatul Azomureş, cu afaceri de 1,8 mld. lei în 2020, compania a anunţat că urmează să înceapă pregătirile pentru oprirea temporară a activităţilor de producţie, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze. Cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească a anunţat, luni, că opreşte temporar producţia din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică şi avertizează că se aşteaptă ca situaţia să devină „critică” în primele luni ale anului viitor.

Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul naţional, furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii. Este unul dintre pilonii securităţii alimentare şi un contributor important în lanţul de aprovizionare din zona agricolă a României. Abandonarea fertilizării pe bază de azot sau reducerea cantităţilor de îngrăşământ utilizate pentru culturile agricole creşte riscul reducerii producţiei de anul viitor cu până la 30%. Este inadmisibil ca autorităţile statului să nu dialogheze cu reprezentanţii societăţilor comerciale şi a producătorilor autohtoni pentru identificarea unor măsuri echitabile în vederea prevenirii unor situaţii dezastruoase. Numeroşi agenţi economici, atât din zona marilor industrii, precum şi în cazul IMM-urilor au de înfruntat o iarnă cruntă, la capătul căreia mulţi dintre aceştia vor fi nevoiţi să concedieze personal, să reducă activitatea sau chiar să închidă cu totul porţile.

Atragem atenţia şi solicităm o intervenţie promptă pentru ca economia românească, şi aşa fragilă, să supravieţuiască lunilor următoare. Obiective strategice precum cele din domeniul agricol trebuiesc tratate cu maximum de seriozitate, orice scumpire şi fluctuaţie necontrolată ducând la efecte dramatice pentru fermierii români şi inevitabil pentru consumatorul final. Respectând legislaţia în vigoare şi normele privind concurenţa, trebuie identificate mijloace de susţinere a producătorilor din România, în special în acest context global al scumpirilor, în care statele caută să îşi asigure resursele prin propriile forţe.

One response

 1. Problema preturilor la energie si gaze este una FOARTE, FOARTE SERIOASA si nu inteleg pasivitatea guvernului si ministrului energiei.
  Romania are multi producatori de energie electrica si gaze, cred ca aproximativ 80% din necesarul de consum al tarii poate fi asigurat din productia interna. Acesti producatori sunt companiile statului roman care detine pachetul majoritar de actiuni la fiecare din ele. Ce il opreste pe guvern sa vanda, populatiei si companiilor din Romania, energia mai ieftin? El este cel care stabileste pretul de vanzare si nu il poate nimeni forta sa vanda la pretul din piata spot la el in tara!
  Si in alte tari a crescut pretul la energie, dar nu de 5-6 ori. Da, se pare ca toti specialistii din domeniu se asteapta la o continuare a cresterii preturilor. Auzisem acum cateva zile ca pretul pe piata spot la energie electrica a trecut de 2000 lei si ca specialistii se asteapta sa ajunga si la 3000 lei.
  ESTE ABERANT! Nimic nu justifica aceste cresteri, sunt pur speculative.
  Guvernul si ministrul energiei trebuie sa ia masuri urgent! Pretul trebuie reglementat imediat si reconsiderat pentru ca nu cred sa fi crescut costurile producatorilor atat de mult, iar consumul nu este nici macar la nivelul de inainte de pandemie.
  Lucrez intr-un IMM si probabil luna ianuarie va fi ultima luna de lucru, daca nu gasim solutii. Nu reusim sa mai acoperim costurile cu utilitatile si pur si simplu nu mai avem bani sa platim facturile. Foarte probabil ne vom opri din februarie.
  Faceti ceva! Chemati ministrul energiei in parlament si intrebati-l ce masuri ia ca economia sa nu se prabuseasca. Daca nu are solutii concrete si imediate, sa plece!
  Este pur si simplu aberant sa platesti 1200 lei/MWh. Acesta este SABOTAJ! Astea sunt cresteri speculative care nu trebuie permise pt ca vorbim de siguranta economiei nationale. Profiturile in urma acestor preturi merg la bugetul de stat – statul fiind proprietarul companiilor producatoare de energie. Pot sa inteleg ca, probabil, este o modalitate de a creste veniturile statului, dar privind intregul context, care va fi impactul daca veniturile din economie scad pt ca se inchid companiile, oamenii raman fara locul de munca si nu isi permit sa plateasca nicio taxa sau factura?
  Va rog faceti ceva! Vorbiti in parlament despre asta si sensibilizati cat mai multi politicieni. Toti sunteti acolo pt a apara cetatenii de astfel de abuzuri, mai ales cand sunt facute de propriul stat.
  Romanii au dreptul la o viata decenta!
  Ce asteapta guvernul? Sa vada primii oameni morti de frig in case sau care isi fac lumina cu opaitul? Sa se injumatateasca numarul companiilor romanesti sau sa dispara de tot si ramana mult doritele multinationale?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID 19 Stimate Domnule Prim-ministru, Atât în Europa, cât și în Statele Unite cresc numărul rapoartelor care demonstrează o legătură directă între procesul […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Taxarea suplimentară a companiilor energetice Stimate Domnule Prim-ministru, La final de an am asistat la una dintre cele mai îngrijorătoare știri din domeniul energetic, anume faptul că […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Guvernanța corporativă a întreprinderilor publice Stimate Domnule Prim-ministru, La începutul anului 2023, domnul Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură (FSS) Silva, trăgea public un semnal de […]
Către: Carol-Eduard NOVÁK, Ministrul sportului Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Investiții ale statului ungar în România Stimate Domnule Ministru, Statul ungar a finanțat cu 1 milion de euro construirea unei baze sportive la Miercurea Ciuc. La ceremonia de deschidere, […]
Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Campanie de conștientizare asupra importanței vaccinării Stimate Domnule Ministru, Din presa națională reiese faptul că ministerul pe care îl coordonați a inițiat pe SICAP o licitație pentru „servicii […]