Dan Tanasă – delarație de presă – Securitatea alimentară a României ameninţată de scumpirea preţurilor la gaze şi energie electrică.

Securitatea alimentară a României ameninţată de scumpirea preţurilor la gaze şi energie electrică

Securitatea alimentară a României, în 2022, este ameninţată de haosul din domeniul energiei şi de lipsa intervenţiei Guvernului. Trecând peste o liberalizare a pieţei efectuată fără un plan concret şi fără previziuni asumate, în urma căreia consumatorul casnic a fost cel mai impactat, acum companiile strategice precum şi micii producători suferă din cauza tarifelor la gaze şi energie electrică ajunse la cote enorme.

Un exemplu relevant îl constituie Combinatul Azomureş, cu afaceri de 1,8 mld. lei în 2020, compania a anunţat că urmează să înceapă pregătirile pentru oprirea temporară a activităţilor de producţie, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze. Cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească a anunţat, luni, că opreşte temporar producţia din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică şi avertizează că se aşteaptă ca situaţia să devină „critică” în primele luni ale anului viitor.

Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul naţional, furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii. Este unul dintre pilonii securităţii alimentare şi un contributor important în lanţul de aprovizionare din zona agricolă a României. Abandonarea fertilizării pe bază de azot sau reducerea cantităţilor de îngrăşământ utilizate pentru culturile agricole creşte riscul reducerii producţiei de anul viitor cu până la 30%. Este inadmisibil ca autorităţile statului să nu dialogheze cu reprezentanţii societăţilor comerciale şi a producătorilor autohtoni pentru identificarea unor măsuri echitabile în vederea prevenirii unor situaţii dezastruoase. Numeroşi agenţi economici, atât din zona marilor industrii, precum şi în cazul IMM-urilor au de înfruntat o iarnă cruntă, la capătul căreia mulţi dintre aceştia vor fi nevoiţi să concedieze personal, să reducă activitatea sau chiar să închidă cu totul porţile.

Atragem atenţia şi solicităm o intervenţie promptă pentru ca economia românească, şi aşa fragilă, să supravieţuiască lunilor următoare. Obiective strategice precum cele din domeniul agricol trebuiesc tratate cu maximum de seriozitate, orice scumpire şi fluctuaţie necontrolată ducând la efecte dramatice pentru fermierii români şi inevitabil pentru consumatorul final. Respectând legislaţia în vigoare şi normele privind concurenţa, trebuie identificate mijloace de susţinere a producătorilor din România, în special în acest context global al scumpirilor, în care statele caută să îşi asigure resursele prin propriile forţe.

One response

 1. Problema preturilor la energie si gaze este una FOARTE, FOARTE SERIOASA si nu inteleg pasivitatea guvernului si ministrului energiei.
  Romania are multi producatori de energie electrica si gaze, cred ca aproximativ 80% din necesarul de consum al tarii poate fi asigurat din productia interna. Acesti producatori sunt companiile statului roman care detine pachetul majoritar de actiuni la fiecare din ele. Ce il opreste pe guvern sa vanda, populatiei si companiilor din Romania, energia mai ieftin? El este cel care stabileste pretul de vanzare si nu il poate nimeni forta sa vanda la pretul din piata spot la el in tara!
  Si in alte tari a crescut pretul la energie, dar nu de 5-6 ori. Da, se pare ca toti specialistii din domeniu se asteapta la o continuare a cresterii preturilor. Auzisem acum cateva zile ca pretul pe piata spot la energie electrica a trecut de 2000 lei si ca specialistii se asteapta sa ajunga si la 3000 lei.
  ESTE ABERANT! Nimic nu justifica aceste cresteri, sunt pur speculative.
  Guvernul si ministrul energiei trebuie sa ia masuri urgent! Pretul trebuie reglementat imediat si reconsiderat pentru ca nu cred sa fi crescut costurile producatorilor atat de mult, iar consumul nu este nici macar la nivelul de inainte de pandemie.
  Lucrez intr-un IMM si probabil luna ianuarie va fi ultima luna de lucru, daca nu gasim solutii. Nu reusim sa mai acoperim costurile cu utilitatile si pur si simplu nu mai avem bani sa platim facturile. Foarte probabil ne vom opri din februarie.
  Faceti ceva! Chemati ministrul energiei in parlament si intrebati-l ce masuri ia ca economia sa nu se prabuseasca. Daca nu are solutii concrete si imediate, sa plece!
  Este pur si simplu aberant sa platesti 1200 lei/MWh. Acesta este SABOTAJ! Astea sunt cresteri speculative care nu trebuie permise pt ca vorbim de siguranta economiei nationale. Profiturile in urma acestor preturi merg la bugetul de stat – statul fiind proprietarul companiilor producatoare de energie. Pot sa inteleg ca, probabil, este o modalitate de a creste veniturile statului, dar privind intregul context, care va fi impactul daca veniturile din economie scad pt ca se inchid companiile, oamenii raman fara locul de munca si nu isi permit sa plateasca nicio taxa sau factura?
  Va rog faceti ceva! Vorbiti in parlament despre asta si sensibilizati cat mai multi politicieni. Toti sunteti acolo pt a apara cetatenii de astfel de abuzuri, mai ales cand sunt facute de propriul stat.
  Romanii au dreptul la o viata decenta!
  Ce asteapta guvernul? Sa vada primii oameni morti de frig in case sau care isi fac lumina cu opaitul? Sa se injumatateasca numarul companiilor romanesti sau sa dispara de tot si ramana mult doritele multinationale?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]