Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E./Ministerul Justiției – Numărul persoanelor care au solicitat și dobândit cetățenia română în baza articolului 8^1 din Legea cetățeniei române.

Adresată:  Domnului  Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

                   Domnului Marian-Cătălin PREDOIU, ministru al Justiției

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 31/10/2022

Obiectul întrebării: Numărul persoanelor care au solicitat și dobândit cetățenia română în baza articolului 8^1 din Legea cetățeniei române.

Stimați domni miniștri,

Articolul 8^1 din Legea cetățeniei române, introdus în anul 2015, prevede că cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care a contribuit în mod deosebit la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinește condițiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) și e) al aceleiași legi.

Potrivit articolului 13, alineat (3) din Legea cetățeniei române, ”Cererile de acordare a cetățeniei române întemeiate pe dispozițiile art. 8^1 pot fi depuse și la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statul pe teritoriul căruia solicitantul își are domiciliul. În acest caz, cererea va fi trimisă, de îndată, Comisiei pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, însoțită de un punct de vedere emis de misiunea diplomatică sau oficiul consular cu privire la îndeplinirea condiției ca solicitantul să fi contribuit în mod semnificativ la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești. În situația în care cererea a fost depusă la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie, Comisia pentru cetățenie va solicita Ministerului Afacerilor Externe punctul de vedere cu privire la îndeplinirea condiției ca solicitantul să fi contribuit în mod semnificativ la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești”.

Mai multe asociații culturale ale românilor din state balcanice în care există comunități istorice românești ne-au sesizat asupra termenelor foarte lungi de examinare a cererilor de dobândire a cetățeniei române în baza articolului 8^1 din Legea cetățeniei române.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteţi:

  1. 1.    Numărul cetățenilor străini, defalcat pe fiecare an și pe fiecare stat de origine al solicitanților, care au solicitat și dobândit cetățenia română în baza articolului 8^1 din Legea cetățeniei române din 1995 până în prezent.
  • Numărul de cereri în baza articolului 8^1 din Legea cetățeniei române depuse în perioada 2015-2022 direct la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) și numărul de cereri depuse la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, defalcat pe fiecare stat de acreditare.
  • Numărul de cereri în baza articolului 8^1 din Legea cetățeniei române care au fost respinse de către ANC sau misiunile și oficiile consulare ale României, defalcat pe fiecare an al perioadei 2015-2022, cu indicarea motivelor respingerii.
  • Numărul de cereri în baza articolului 8^1 din Legea cetățeniei române aflate în prezent în examinarea ANC.
  • Termenul mediu de examinare a cererilor de dobândire a cetățeniei române în baza articolului 8^1 din Legea cetățeniei române, defalcat pe fiecare an al perioadei 2015-2022.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]
˝Admite în parte cererea modificată. Anulează în parte Ordinul ANRE nr. 15/2022 astfel cum a fost modificat prin Ordinul nr. 95/2022, respectiv art.11 alin. 3 capitolul IV din Anexa la Ordinul 15/2022, modificat prin Ordinul nr. 95/2022. Cu drept de a formula recurs, în termen de […]
Către:Domnul Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-Ministru al Guvernului României           Domnul Adrian Câciu, Ministrul finanțelor De la: Antonio ANDRUȘCEAC, Deputat AUR, circumscripția electorală 4 Bacău Subiectul întrebării: Informații privind împrumutul extern al României în anul 2023 Stimate domnule Prim ministru, Stimate domnule Ministru, Deși contractarea de împrumuturi externe este în […]
Adresată: Domnului Petre DAEA, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale De către: Deputat Gianina ȘERBAN, circumscripția electorală nr. 25 Ilfov Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Programe și subvenții pentru susținerea fermierilor și a agriculturii din România Stimate domnule ministru, Potențialul agricol al României este […]
Adresată: Domnului Ministru al Mediului,Apelor și Pădurilor                Barna Tanczos De către:  Mitrea Dumitrina                 Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț Data: 25.01.2023 Obiectul întrebării: Clarificări asupra jalonului PNRR privind operaționalizarea gestionării unitare a deșeurilor în conformitate cu Planul național de gestionare a deșeurilor                                                 […]
Adresată: Domnului  Ministru al Transporturilor și Infrastructurii                   Sorin Mihai Grindeanu De către:  Mitrea Dumitrina,                 Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț Data: 25.01.2023 Obiectul întrebării: Clarificări privind jalonul PNRR corespondent strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 Stimate Domnule Ministru,             Așa cum […]