Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E./Ministerul Justiției – Încheierea unui Acord în materie de cetățenie cu Regatul Spaniei, care să admită păstrarea cetățeniei române odată cu dobândirea celei spaniole.

Adresată:  Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

                   Domnului Marian-Cătălin PREDOIU, ministru al Justiției

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 17/10/2022

Obiectul întrebării: Încheierea unui Acord în materie de cetățenie cu Regatul Spaniei, care să admită păstrarea cetățeniei române odată cu dobândirea celei spaniole.

Stimați domnilor miniștri,

Mai mulți români din Regatul Spaniei mi-au comunicat cu diverse ocazii faptul că autoritățile spaniole le cer acestora să renunțe la cetățenia română pentru a o putea dobândi, la cerere, pe cea spaniolă.

Așa cum bine cunoașteți, Regatul Spaniei admite dubla cetățenie doar în cazul cetățenilor provenind din statele Hispanofoniei, Brazilia și Italia, cu care are semnate Acorduri în materie de cetățenie.

Este de notorietate că românii din Regatul Spaniei constituie o comunitate foarte numeroasă (circa 1 milion de persoane) și bine integrată cultural-lingvistic, fapt facilitat și de apartenența comună la latinitate.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Numărul românilor rezidenți în Regatul Spaniei care au renunțat la cetățenia română în ultimele trei decenii, defalcat pe fiecare an al perioadei.
  2. Numărul de cereri de renunțare la cetățenia română aflate în prezent în examinare, depuse de românii rezidenți în Regatul Spaniei.
  3. Câte din cazurile de renunțare la cetățenia română de către românii rezidenții români în Regatul Spaniei au fost motivate de faptul că acest stat admite păstrarea cetățeniei anterioare doar în cazul resortisanților din anumite state cu care Regatul Spaniei a încheiat Acorduri în materie de cetățenie (statele latino-americane și membre ale Hispanofoniei, plus Italia).
  4. Dacă Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ministerul Justiției consideră sau nu necesar să inițieze consultări și negocieri cu autoritățile spaniole competente în vederea încheierii unui Acord bilateral în materie de cetățenie, astfel încât românii care solicită cetățenia Regatului Spaniei să nu fie nevoiți să renunțe la cetățenia română.

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]
George Simion, președintele AUR, a solicitat conducerii comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei să demareze lucrările acesteia în cel mai scurt timp, astfel încât cei responsabili să vină să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la achizițiile din pandemie. „Tragem un […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre prioritățile legislative pentru prima sesiune a Parlamentului în 2023 vizează reducerea taxării muncii. În acest sens, AUR va iniția un proiect de lege care va modifica impozitarea muncii. „Nu mai […]
Către: Ministerul Sportului Domnului Răzvan BURLEANU, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948 Stimate domnule Președinte, Chiar dacă seamănă identic cu sute de alte manifestări condamnabile, […]
Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]