Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Înființarea Consulatului General al României la Hanovra, Germania, scop în care Parlamentul a suplimentat bugetul MAE pe 2023 cu 3 500 mii lei.

Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 04/10/2023

Obiectul întrebării: Înființarea Consulatului General al României la Hanovra, Germania, scop în care Parlamentul a suplimentat bugetul MAE pe 2023 cu 3 500 mii lei.

Stimată doamnă ministru,

Cu ocazia întâlnirilor pe care le-am avut în mod repetat cu românii stabiliți în landul Saxonia Inferioară din Republica Federală Germania concetățenii noștri, prezenți în număr mare în acest lan, au ridicat constant chestiunea înființării unui Consulat General al României la Hanovra, capitala landului.

Așa cum se cunoaște, landul Saxonia Inferioară este al doilea land federal german ca suprafață și al patrulea ca număr de locuitori, enclavând complet landul federal Brema.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în Republica Federală Germană sunt asistați de către Ambasada României la Berlin, Secția consulară a acesteia, precum și de Consulatele Generale ale țării noastre la Bonn (circumscripție consulară: landurile Renania de Nord Westfalia, Hessa, Renania Palatină şi Saar), Munchen (circumscripție consulară: landul Bavaria) și Stuttgart (circumscripție consulară: landul Baden-Württemberg).

Comunitatea română din Germania are o prezență puternică. Se estimează că numărul total al persoanelor care trăiesc în Germania provenind din România ajunge până la 2 milioane de locuitori, dintre care circa 0,9 milioane de cetățeni înregistrați oficial, așadar diaspora românească în această țară este cea mai mare dintre toate cele românești care trăiesc în Uniunea Europeană. Numărul românilor din Germania crește anual cu circa 40-50.000 de persoane, reprezentând în cea mai mare parte populație tânără și activă, având media de vârstă de 33 de ani.  

Potrivit informațiilor disponibile pe internet, Secția consulară a Ambasadei României la Berlin a organizat un consulat itinerant la Hanovra, în perioada 14-16 octombrie 2022, pentru a acorda servicii consulare cetățenilor români din landurile Saxonia Inferioară și Brema.

Asociația Româno-Germană din Saxonia Inferioară (germ. – Der Rumänisch-Deutsche Verain aus Niedersachsen) solicită de mai mulți ani de zile înființarea unui Consulat General al României la Hanovra. Ultima solicitare în acest sens a fost formulată oficial la 04 iulie 2023, când reprezentanții Asociației au participat la întâlnirea cu delegația română formată din prim-ministrul Marcel Ciolacu, ambasadorul României la Berlin și mai mulți parlamentari de la București. Cu acea ocazie, Asociația i-a transmis prim-ministrului României și ambasadorului țării noastre la Berlin o scrisoare deschisă cuprinzând solicitarea oficială privind înființarea Consulatului General al României la Hanovra.

O petiție a fost lansată recent pe internet, având următorul cuprins: ”Asociația româno-germană din Niedersachsen (Der Rumänisch-Deutsche Verein aus Niedersachsen e.V.), împreună cu membrii şi comunitatea românească din Nedersachsen (64675 – sursa: Insititutul German de statistică la 31.12.2020) am dezbătut în ultimele luni reprezentarea oficialităților române în Germania. În urma dezbaterilor s-a concluzionat că cetățenilor români care trăiesc pe teritoriul Germaniei, cu precădere în nordul și nord-vestul Germaniei (oraşul anseatic Bremen-4365 şi Hamburg-10005, landurile Mecklenburg-Vorpommern – 4860 / Niedersachsen – 64675 / Schleswig-Holstein – 17255, comunități de români care însumează aproximativ 101.160 de cetățeni români și care sunt obligați să parcurgă în jur de 500-600 km), le lipsește cu desăvârșire o secție Consulară, constatându-se că România, prin reprezentanțele sale diplomatice (Consulate), este inexistentă în această zonă a Germaniei.

Deoarece în nordul și nord-vestul Germaniei există o comunitate mare de români domiciliați legal în landurile enumerate mai sus (o deplasare până la cel mai apropiat consulat având costuri de minim 200€ plus timpul pierdut) și pentru că nu putem estima cifra românilor care trăiesc aici fără forme legale, solicităm oficial demararea procedurilor necesare înființării unui consulat român, în nordul și nord-vestul Germaniei cu precădere in landul Niedersachsen în capitala acestuia, respectiv Hannover, fiind centrul zonei nordice a Germaniei”. Peste 1760 de persoane au semnat această petiție până în prezent.

La 14 decembrie 2022, cu ocazia adoptării Legii bugetului de stat pe anul 2023, Parlamentul României a adoptat, cu 268 de voturi pro, 2 voturi contra și 13 abțineri amendamentul deputaților și senatorilor Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), formulat la Anexa nr. 3/14/27 și prezentat de deputatul Adrian-George Axinia, privind suplimentarea sumei cu 3 500 mii lei destinați înființării Consulatului General al României la Hanovra, landul Saxonia Inferioară, Republica Federală Germania.

În motivarea deciziei sale din 14 decembrie 2022, Parlamentul României a avut următorul temei: ”Această măsură este menită să-i asigure MAE baza financiară pentru a continua eforturile de reformă consulară inițiate în 2020, pentru a asigura în mod eficient asistența și protecția consulară a cetățenilor români din afara țării. Continuarea reformei serviciilor consulare trebuie să se axeze pe extinderea și modernizarea rețelei de oficii consulare din străinătate, pentru a aplica decizia guvernamentală din decembrie 2020 de extindere a rețelei de oficii consulare ale României în străinătate”.

Constatăm că, în pofida celor decise de Parlamentul României cu o majoritate zdrobitoare de voturi ale deputaților și senatorilor, Consulatul General al României la Hanovra nu a fost înființat de către Ministerul Afacerilor Externe și respectiv nu este finanțat.

În ultimii doi ani românii din Germania au mai formulat solicitări privind înființarea unor Consulate Generale ale României la Dusseldorf, Frankfurt pe Main și Hamburg.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Motivele obiective pentru care Ministerul Afacerilor Externe a omis înființarea unui Consulat General al României la Hanovra, scop pentru care Parlamentul României a decis expres suplimentarea bugetului alocat ministerului cu suma de 3 500 mii lei. Vă rugăm să specificați dacă aceste motive țin de partea română, de partea germană sau de ambele părți.

2. Ce destinație le-a dat Ministerul Afacerilor Externe fondurilor bugetare alocate suplimentar de către Parlament cu destinația expresă a înființării Consulatului General al României la Hanovra.

3. În ce orizont concret de timp se va achita Ministerul Afacerilor Externe de sarcina înființării Consulatului General al României la Hanovra.  

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]