Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Evacuarea cetățenilor români din Ucraina în legătură cu o nouă escaladare a războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina.

Adresată:  Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 17/10/2022

Obiectul întrebării: Evacuarea cetățenilor români din Ucraina în legătură cu o nouă escaladare a războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina.

Stimate domnule ministru,

La 11 octombrie 2022, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze le-a cerut cetățenilor chinezi să părăsească Ucraina. Asupra acestui fapt a informat ziarul guvernamental chinez de limbă engleză ”Global Times”[1].

Potrivit publicației, Ministerul chinez de Externe și ambasada Chinei la Kiev i-au îndemnat pe cetățenii chinezi din Ucraina ”să sporească măsurile de siguranță și să evacueze”. De asemenea, autoritățile chineze au precizat că ”ambasada va ajuta la organizarea evacuării persoanelor aflate în nevoie”.

În ultimele două zile avertismente similare au lansat și alte țări apropiate de Rusia: Republica Serbia, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizstan, Tadjikistan, Bielorusia și Egipt.

Este de presupus că aceste avertismente au o directă legătură cu recentele atacuri rusești cu rachete asupra mai multor orașe din Ucraina, precum și cu evenimentele de natură militară planificate de Federația Rusă contra Ucrainei în perioada următoare, după mobilizarea suplimentară a circa 200 000 de militari și a peste 70 000 de voluntari ruși.

Observăm în context că mai multe state și-au exprimat public, prin ministerele lor de Externe, disponibilitatea de a-i primi în țară nu doar pe concetățenii lor aflați în Ucraina, ci și pe etnicii înrudiți aflați în zona conflictului armat. În acest sens, misiunile diplomatice ale statelor respective au făcut anunțuri publice și au stabilit linii telefonice de urgență pentru etnicii înrudiți aflați în zona de conflict. Sunt de notorietate cazurile operațiunilor de evacuare a etnicilor înrudiți desfășurate de state ca Polonia, Israel, Armenia, Azerbaidjan sau Uzbekistan.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Dacă Ministerul Afacerilor Externe (MAE) consideră sau nu necesar să transmită un avertisment similar cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei.
  2. Dacă MAE cunoaște experiența Ministerelor Afacerilor Externe din Polonia și Israel privind organizarea de operațiuni de evacuare a etnicilor lor înrudiți din zona de conflict militar din Ucraina și cum apreciază această experiență.
  3. Dacă MAE ia în considerație posibilitatea organizării unei misiuni sau operațiuni de evacuare în România a etnicilor români care se află în zona de conflict militar din Ucraina și care ar dori să se refugieze în România, după modelul la care au recurs, în cazul etnicilor lor înrudiți, alte state.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Marcel Boloș refuză să vină în Parlament pentru a da explicații cu privire la situația economică dezastruoasă și la ultimele măsuri luate de ministerul de Finanțe, care nu fac decât să îi sărăcească și mai mult pe români. Concret, ministrul de Finanțe ar fi trebuit să […]
George Simion Meritocratia AUR
Peste 700 de români, specialiști în domenii cheie pentru țară, au aplicat pe LinkedIn la programul „Meritocrația conduce România”, lansat în urmă cu doar trei zile de președintele AUR, George Simion. Sunt români specializați în tehnologie, educație, sănătate, oameni cu experiență vastă, care vor să dea […]
claudiu-tarziu
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, critică în termeni foarte duri “Codul de conduită pentru prevenția și sancționarea xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură”, document adoptat de Ministerul Educației și intrat recent în vigoare. “Conform prevederilor acestui document, […]
AUR Chișinău candidații la alegerile europarlamentare
Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat duminică, 21 aprilie, la Chișinău, în Republica Moldova, într-un eveniment inedit, o parte dintre candidații pentru alegerile europarlamentare care se vor desfășura pe data de 9 iunie 2024. La evenimentul organizat la Chișinău, la care au participat peste 300 de […]
AUR mașini medici mediul rural
Alianța pentru Unirea Românilor pune la dispoziția medicilor de familie 40 de mașini pe care să le folosească pentru deplasările în teritoriu. Primele două mașini au fost deja redirecționate medicilor de familie din Mureș și Teleorman, în cadrul unui eveniment care a avut loc în fața […]
Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs. Totodată, Kievul urmărește și intimidarea românilor din Ucraina, precum și intimidarea Patriarhiei Române. Presa de la Kiev, citând ca sursă serviciul […]