Boris Volosatîi – întrebare către M.A.E. – Evacuarea cetățenilor români din Ucraina în legătură cu o nouă escaladare a războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina.

Adresată:  Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 17/10/2022

Obiectul întrebării: Evacuarea cetățenilor români din Ucraina în legătură cu o nouă escaladare a războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina.

Stimate domnule ministru,

La 11 octombrie 2022, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze le-a cerut cetățenilor chinezi să părăsească Ucraina. Asupra acestui fapt a informat ziarul guvernamental chinez de limbă engleză ”Global Times”[1].

Potrivit publicației, Ministerul chinez de Externe și ambasada Chinei la Kiev i-au îndemnat pe cetățenii chinezi din Ucraina ”să sporească măsurile de siguranță și să evacueze”. De asemenea, autoritățile chineze au precizat că ”ambasada va ajuta la organizarea evacuării persoanelor aflate în nevoie”.

În ultimele două zile avertismente similare au lansat și alte țări apropiate de Rusia: Republica Serbia, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizstan, Tadjikistan, Bielorusia și Egipt.

Este de presupus că aceste avertismente au o directă legătură cu recentele atacuri rusești cu rachete asupra mai multor orașe din Ucraina, precum și cu evenimentele de natură militară planificate de Federația Rusă contra Ucrainei în perioada următoare, după mobilizarea suplimentară a circa 200 000 de militari și a peste 70 000 de voluntari ruși.

Observăm în context că mai multe state și-au exprimat public, prin ministerele lor de Externe, disponibilitatea de a-i primi în țară nu doar pe concetățenii lor aflați în Ucraina, ci și pe etnicii înrudiți aflați în zona conflictului armat. În acest sens, misiunile diplomatice ale statelor respective au făcut anunțuri publice și au stabilit linii telefonice de urgență pentru etnicii înrudiți aflați în zona de conflict. Sunt de notorietate cazurile operațiunilor de evacuare a etnicilor înrudiți desfășurate de state ca Polonia, Israel, Armenia, Azerbaidjan sau Uzbekistan.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Dacă Ministerul Afacerilor Externe (MAE) consideră sau nu necesar să transmită un avertisment similar cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei.
  2. Dacă MAE cunoaște experiența Ministerelor Afacerilor Externe din Polonia și Israel privind organizarea de operațiuni de evacuare a etnicilor lor înrudiți din zona de conflict militar din Ucraina și cum apreciază această experiență.
  3. Dacă MAE ia în considerație posibilitatea organizării unei misiuni sau operațiuni de evacuare în România a etnicilor români care se află în zona de conflict militar din Ucraina și care ar dori să se refugieze în România, după modelul la care au recurs, în cazul etnicilor lor înrudiți, alte state.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID 19 Stimate Domnule Prim-ministru, Atât în Europa, cât și în Statele Unite cresc numărul rapoartelor care demonstrează o legătură directă între procesul […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Taxarea suplimentară a companiilor energetice Stimate Domnule Prim-ministru, La final de an am asistat la una dintre cele mai îngrijorătoare știri din domeniul energetic, anume faptul că […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Guvernanța corporativă a întreprinderilor publice Stimate Domnule Prim-ministru, La începutul anului 2023, domnul Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură (FSS) Silva, trăgea public un semnal de […]
Către: Carol-Eduard NOVÁK, Ministrul sportului Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Investiții ale statului ungar în România Stimate Domnule Ministru, Statul ungar a finanțat cu 1 milion de euro construirea unei baze sportive la Miercurea Ciuc. La ceremonia de deschidere, […]
Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Campanie de conștientizare asupra importanței vaccinării Stimate Domnule Ministru, Din presa națională reiese faptul că ministerul pe care îl coordonați a inițiat pe SICAP o licitație pentru „servicii […]