Boris Volosatîi – întrebare către Guvernul României/ M.A.E – Inițiativa legislativă privind transmiterea către Mitropolia Basarabiei, cu titlu gratuit, a clădirii fostei Facultăți de Teologie din Chișinău, fostă proprietate a Arhiepiscopiei Chișinăului (Patriarhia Română)

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al Guvernului României,

                   Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 12/07/2023

Obiectul întrebării: Inițiativa legislativă privind transmiterea către Mitropolia Basarabiei, cu titlu gratuit, a clădirii fostei Facultăți de Teologie din Chișinău, fostă proprietate a Arhiepiscopiei Chișinăului (Patriarhia Română)

Stimate domnule prim-ministru,

Stimată doamnă ministru,

La 6 martie 2023 în Parlamentul Republicii Moldova a fost depus proiectul de lege nr. 57 cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a unui bun imobil. Proiectul are ca obiect transmiterea către Mitropolia Basarabiei a unei clădiri care înaintea ocupației sovietice i-a aparținut de drept Arhiepiscopiei Chișinăului (Patriarhia Română) și în care a funcționat, începând cu anul 1926, Facultatea de Teologie din Chișinău, extensiune a Universității din Iași.

Această inițiativă legislativă a apărut ca urmare a promisiunilor făcute de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, în cadrul vizitei oficiale întreprinse la București și a întâlnirii avute de domnia sa cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezența prim-ministrului României Nicolae Ciucă și a președintelui Camerei Deputaților din acel moment, Marcel Ciolacu. Presa românească de pe ambele maluri ale Prutului a relatat pe larg angajamentul asumat de Chișinău.

Potrivit prevederilor Regulamentului Parlamentului Republicii Moldova, termenul maxim pentru examinarea proiectului de lege în comisiile parlamentare și de către factorii guvernamentali, în vederea avizării, este de maximum 30 de zile, termen care a expirat în acest caz concret la 6 aprilie 2023.

Potrivit prevederilor aceluiași Regulament, termenul maxim pentru întocmirea, aprobarea și depunerea unui Raport de către Comisiile parlamentare sesizate în fond este de 60 de zile, ceea ce arată că, în acest caz concret, termenul a fost cu mult depășit (6 mai 2023). Astfel, procedura legislativă este practic blocată.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Ce întreprinde Guvernul României în condițiile lipsei de progres privind restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română) confiscate de statul sovietic ocupant.

2. Dacă Guvernul României consideră necesar să intensifice dialogul bilateral cu Guvernul și celelalte autorități de la Chișinău în vederea identificării, aprobării și implementării unor soluții juste și cuprinzătoare privind restituirea către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) a imensului ei patrimoniu imobiliar confiscat abuziv de regimul sovietic comunist de ocupație și deținut în prezent pe nedrept de către Republica Moldova, succesorul local și în parte al fostei URSS.

3. Când estimează partea moldoveană să adopte și să pună în aplicare proiectul de lege nr. 57 din 6 martie 2023 privind transmiterea către Mitropolia Basarabiei, cu titlu gratuit, a unui imobil din Chișinău care i-a aparținut acesteia și a fost confiscat abuziv de către regimul sovietic de ocupație.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Marcel Ciolacu a organizat astăzi o ședință de urgență la Guvern din cauza riscului de blackout. O întâlnire care, dacă nu ar fi fost politicile distructive din domeniul energetic ale PSD și PNL din ultimii 34 de ani, nu ar fi trebuit să aibă loc. Care […]
Claudiu Târziu Parlamentul European Ursula von der Leyen
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, Claudiu Târziu, a declarat, în contextul sesiunii plenare desfășurate la Strasbourg în cadrul căreia Ursula von der Leyen a fost aleasă cu 401 voturi din 707 valabil exprimate pentru conducerea Comisiei Europene, […]
Delegația AUR în Parlamentul European a votat astăzi împotriva desemnării Ursulei von der Leyen pentru încă un mandat de președinte al Comisiei Europene. În schimb, europarlamentarii PSD – PNL – USR – UDMR au susținut-o entuziaști și au ridicat mâna aprobator pentru continuarea tuturor politicilor de […]
Parlamentul European a votat în 17 iulie, cu o largă majoritate, rezoluția privind sprijinul continuu al Ucrainei. Europarlamentarii AUR, din rândurile cărora face parte și Gheorghe Piperea,  au votat CONTRA acestei rezoluții. Gheorghe Piperea explică ce trebuie să știe românii despre rezoluția privind sprijinul continuu al […]
AUR votat împotriva implicării militare a UE în Ucraina
Delegația AUR din Parlamentul European s-a poziționat împotriva unei rezoluții privind „necesitatea ca UE să sprijine Ucraina continuu”. Textul redactat de grupul Popularilor Europeni, din care fac parte atât partidul Ursulei von der Leyen, cât și PNL, propune aruncarea Europei în haos economic și aducerea frontului […]
Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]