Boris Volosatîi – întrebare către Guvernul României/ M.A.E – Inițiativa legislativă privind transmiterea către Mitropolia Basarabiei, cu titlu gratuit, a clădirii fostei Facultăți de Teologie din Chișinău, fostă proprietate a Arhiepiscopiei Chișinăului (Patriarhia Română)

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al Guvernului României,

                   Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 12/07/2023

Obiectul întrebării: Inițiativa legislativă privind transmiterea către Mitropolia Basarabiei, cu titlu gratuit, a clădirii fostei Facultăți de Teologie din Chișinău, fostă proprietate a Arhiepiscopiei Chișinăului (Patriarhia Română)

Stimate domnule prim-ministru,

Stimată doamnă ministru,

La 6 martie 2023 în Parlamentul Republicii Moldova a fost depus proiectul de lege nr. 57 cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a unui bun imobil. Proiectul are ca obiect transmiterea către Mitropolia Basarabiei a unei clădiri care înaintea ocupației sovietice i-a aparținut de drept Arhiepiscopiei Chișinăului (Patriarhia Română) și în care a funcționat, începând cu anul 1926, Facultatea de Teologie din Chișinău, extensiune a Universității din Iași.

Această inițiativă legislativă a apărut ca urmare a promisiunilor făcute de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, în cadrul vizitei oficiale întreprinse la București și a întâlnirii avute de domnia sa cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezența prim-ministrului României Nicolae Ciucă și a președintelui Camerei Deputaților din acel moment, Marcel Ciolacu. Presa românească de pe ambele maluri ale Prutului a relatat pe larg angajamentul asumat de Chișinău.

Potrivit prevederilor Regulamentului Parlamentului Republicii Moldova, termenul maxim pentru examinarea proiectului de lege în comisiile parlamentare și de către factorii guvernamentali, în vederea avizării, este de maximum 30 de zile, termen care a expirat în acest caz concret la 6 aprilie 2023.

Potrivit prevederilor aceluiași Regulament, termenul maxim pentru întocmirea, aprobarea și depunerea unui Raport de către Comisiile parlamentare sesizate în fond este de 60 de zile, ceea ce arată că, în acest caz concret, termenul a fost cu mult depășit (6 mai 2023). Astfel, procedura legislativă este practic blocată.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Ce întreprinde Guvernul României în condițiile lipsei de progres privind restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română) confiscate de statul sovietic ocupant.

2. Dacă Guvernul României consideră necesar să intensifice dialogul bilateral cu Guvernul și celelalte autorități de la Chișinău în vederea identificării, aprobării și implementării unor soluții juste și cuprinzătoare privind restituirea către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) a imensului ei patrimoniu imobiliar confiscat abuziv de regimul sovietic comunist de ocupație și deținut în prezent pe nedrept de către Republica Moldova, succesorul local și în parte al fostei URSS.

3. Când estimează partea moldoveană să adopte și să pună în aplicare proiectul de lege nr. 57 din 6 martie 2023 privind transmiterea către Mitropolia Basarabiei, cu titlu gratuit, a unui imobil din Chișinău care i-a aparținut acesteia și a fost confiscat abuziv de către regimul sovietic de ocupație.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, anunță Conferința “Make Europe Great Again” din acest weekend de la Palatul Parlamentului ca fiind cel mai mare si mai important eveniment al mișcării conservatoare organizat până acum în România.   “Institutul Conservator […]
Mihai Enache AUR Primăria capitalei provocare
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre noii candidați ai Coaliției PSD-PNL pentru postul de primar al Bucureștiului. Acesta a subliniat că acum, în loc de un candidat pierzător Coaliția are doi candidați pierzători și a detaliat: […]
Claudiu Târziu președintele CNC al AUR
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit, în cadrul conferinței de presă a AUR de marți, 23 aprilie, despre evenimentul M.E.G.A., cel mai mare eveniment conservator desfășurat vreodată pe pământ românesc. ”Partidul AUR prin Institutul pentru Studii Politice […]
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 23.04.2024 Obiectul întrebării: Provocările în aplicarea Planului Național pentru stoparea traficului de deșeuri din lipsa de personal Stimate domnule […]
Adresată: Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Nicoleta-Mioara Cîrciumaru De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Sancțiunile privind nerespectarea obligațiilor de declarare în cadrul sistemului RO e-Transport Stimată Doamnă Preşedinte, […]