Boris Volosatîi – întrebare către Guvernul României – Cauzele diferenței de tratament practicate de Guvernul României în raport cu românii refugiați, expulzați și deportați de regimul maghiar hortist de ocupație (1940-1945).

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al Guvernului României

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Cauzele diferenței de tratament practicate de Guvernul României în raport cu românii refugiați, expulzați și deportați de regimul maghiar hortist de ocupație (1940-1945).

Stimate domnule prim-ministru,

La începutul anul 2024 Asociațiile județene ale românilor refugiați, expulzați și deportați în urma dictatului de la Viena din 30 august 1940 au organizat manifestații de protest în fața Prefecturilor, cerând un tratament egal cu alte victime ale regimului maghiar de ocupație instalat începând cu anul 1940 în unele județe ale României.

Asociația județeană Satu Mare a românilor refugiați, expulzați și deportați în urma dictatului de la Viena din 30 august 1940 ne-a pus la dispoziție textul unui Memoriu înmânat prefectului în luna ianuarie 2024, document în care se spune:

”Urmașii românilor persecutați etnic și expulzați din casele lor în 1940 ca urmare a consecințelor Dictatului de la Viena și a ocupării militare a județelor României din nord-estul Ardealului de către Ungaria hortistă își exprimă indignarea și revolta față de desconsiderarea, tratarea diferențiată și discriminarea aplicate prin intermediul noilor ordonanțe și legi care amână pentru al treilea an consecutiv aplicarea Legii 154/2021 și pentru noi, românii.

Nu am uitat că tratamentul diferențiat și discriminarea au început cu aprobarea Legii 130/2020 care acorda drepturi urmașilor persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri NU ȘI urmașilor românilor persecutați etnic în perioada 1940-1945. A fost nevoie de protestul nostru pentru ca să apară Legea 154 din iulie 2021 și apoi Legea 210 din 2022. Doar că prin ambele legi menționate se acordă indemnizații doar cetățenilor persecutați etnic care nu sunt urmași de etnici români persecutați etnic. Beneficiari Legii 154/2021 de la lit. c) și g) sunt  mereu amânați de la plata indemnizațiilor, aceștia fiind urmașii etnicilor românilor persecutați etnic în 1940. Considerăm că în această situație este încălcat în mod premeditat principiul constituțional privind egalitatea cetățenilor în fața legii, indiferent de originea lor etnică, principiu consfințit și în instrumentele juridice europene și internaționale în materie de drepturi ale omului la care România a aderat.

Solicităm să ne transmiteți în scris motivele care stau la baza acestei DIFERENȚE DE TRATAMENT și DISCRIMINĂRI. Se știe că beneficiarii acestor indemnizații sunt persoane de vârsta a treia și selecția naturală își spune cuvântul de la an la an fără ca cei în drept să se poată bucura de acele indemnizații pe care statul român le oferă cu generozitate urmașilor cetățenilor de altă origine etnică decât cea română. Trebuie să ieșim în stradă și să ne adresăm instanțelor europene pentru ca să beneficiem și noi, urmașii etnicilor români persecutați etnic între 1940 și 1945 de drepturi egale cu urmașii etnicilor minoritari?

La data de 17 decembrie 2021, ați aprobat OUG 130 care prevede la articolul XL prorogarea termenului de plată pentru cei îndreptățiți prin Legea 154/2021, anume urmașii persoanelor persecutate pe motive etnice în perioada 1940-1945. Același procedeu pentru amânare l-ați aplicat și în luna decembrie 2022, prin OUG 168, iar acum ați continuat cu același dispreț și desconsiderare amânarea plății indemnizațiilor cuvenite.

Prin prezenta, noi, urmașii etnicilor români expulzați în anul 1940 din casele lor de ocupantul hortist, abandonați de statul român din acea perioadă, CONTESTĂM politica discriminatorie pe care o aplicați la adresa urmașilor românilor persecutați etnic între 1940 și 1945. Facem aceste afirmații pentru că urmașii deportaților de după 6 martie 1945 primesc în continuare indemnizațiile, pentru ei nu s-a prorogat niciun termen în condițiile în care sunt numeric superiori, iar valoarea indemnizațiilor e net superioară. Am obținut date oficiale de la Casele județene de pensii potrivit cărora doar beneficiarii de la litera c) și g) a Legii 154 sunt mereu amânați de la plata indemnizațiilor, fapt pe care îl puteți verifica dacă nu cumva îl și cunoașteți.

Solicităm de urgență o rectificare bugetară prin care să alocați fondurile aferente Caselor județene de pensii pentru punerea în plată a indemnizațiilor ȘI PENTRU urmașii românilor persecutați etnic în perioada 1940-1945. Solicităm aplicarea de urgență a Legii 154/2021 pentru TOȚI beneficiarii ei, indiferent de originea etnică, și plata retroactivă a indemnizațiilor așa cum le acordați celorlalte categorii de cetățeni români! Nu acceptăm să fim considerați masă de manevră în an electoral.

Vă aducem la cunoștință că potrivit Constituției României, ar trebui ca toți cetățenii să beneficieze de drepturi egale, fără discriminare. Noi, urmașii românilor abandonați de statul român în 1940, expulzați din casele noastre și lăsați pradă atrocităților ocupantului hortist, suntem constituiți în Asociația cu numele din antet și vă solicităm să reveniți asupra diferenței de tratament și politicii discriminatorii pe care o aplicați în ultimii ani la adresa noastră.

Nu dorim niciun favor, niciun tratament preferențial, ci doar EGALITATE  în drepturi cu fiecare cetățean persecutat pe motive etnice.

Ne rezervăm dreptul de a acționa pe toate căile pentru a obține tratament egal cu al minorităților, în România”.

Având în vedere cele arătate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți punctual și personal, în calitate de prim-ministru:

În câte unități administrativ-teritoriale de nivelul II (județe și municipiul București) au avut loc, după 1 ianuarie 2024, manifestații de protest, spontane sau organizate, ale victimelor regimului maghiar hortist de ocupație (1940-1945) și câți prefecți au primit Memorii, adrese, petiții etc. în legătură cu problematica acestei categorii de cetățeni. Cum a răspuns Guvernul României acestor Memorii, adrese și petiții?

Numărul, defalcat pe județe și municipiul București, al victimelor regimului maghiar hortist de ocupație cărora Guvernul României le aplică diferența de tratament acuzată în Memoriul de mai sus și memorii similare transmise prin intermediul mai multor instituții ale prefectului.

Care este, defalcat pe fiecare județ și municipiul București, cuantumul total al sumelor datorare către victimele regimului maghiar hortist de ocupație ca urmare a prorogării termenelor de plată de către Guvernul României.

Care sunt cauzele reale, temeiurile juridice și morale, precum și conformitatea legală (inclusiv din perspectiva normelor constituționale, a instrumentelor internaționale aplicabile în țara noastră și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului) ale acestei diferențe de tratament.

Dacă Guvernul pe care îl conduceți intenționează să remedieze situația prin renunțarea la această diferență de tratament. În eventualitatea unui răspuns afirmativ la acest punct al întrebării parlamentare, vă rugăm să precizați care este orizontul concret de timp pentru o asemenea remediere, pe care o găsim perfect justificată și absolut stringentă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

“Polemică mare ieri pe internet, după ce un lector al universității București, bărbat, a venit la muncă îmbrăcat în haine de femeie. Românii au reacționat așa cum ar fi reacționat oricare alt om normal la cap, exprimându-și dezgustul si nedumerirea in privința acestui cadru didactic. Dar […]
„Un nou caz revoltător de abuz și neglijență a ieșit la lumină în județul Neamț, dezvăluind condițiile inumane din Centrul de Abilitare și Reabilitare „Casa Colibri” din Războieni. Saltele și haine murdare, fecale pe pereți și mâncare neadecvată sunt doar câteva dintre neregulile descoperite recent. Această […]
După ore îndelungate de discuții cu reprezentanții autorităților locale britanice, la care au luat parte și parlamentarii AUR Antonio Andrușceac și Gheorghe Adrian Cătană, copiii familiei de români care au fost luați din sânul familiei se întorc acasă. Antonio Andrușceac este deputat, dar și specialist în […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a criticat soluția propusă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, prin care ministerul să intervină cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă fermierilor. Marius Lulea consideră că, prin această măsură, datoria fermierilor va crește, subliniind […]
George Simion, candidatul AUR pentru funcția de Președinte al României, a inaugurat luni, 22 iulie, sediul de campanie pentru alegerile de la finalul anului la Magazinul București în prezența a sute de persoane. Oamenii prezenți la evenimentul de deschidere a sediului au semnat contractul de înscriere […]
România se confruntă cu una dintre cele mai severe secete din istoria recentă, fiind cea mai afectată țară din Uniunea Europeană. Din cauza secetei extreme, UE riscă să piardă 800.000 de tone de porumb, jumătate din această cantitate fiind din România. Mai mult, recoltele fermierilor noștri […]