Boris Volosatîi – declarație politică – Disproporții alarmante în structura de cheltuieli ale reprezentanțelor ICR de peste hotare pe anul 2023. ICR trebuie să reconfigureze structura de cheltuieli din perspectiva scopurilor și exigențelor legale.

Disproporții alarmante în structura de cheltuieli ale reprezentanțelor ICR de peste hotare pe anul 2023. ICR trebuie să reconfigureze structura de cheltuieli din perspectiva scopurilor și exigențelor legale.

Zilele acestea am interpelat Ministerul Afacerilor Externe într-o chestiune de interes major, care privește activitatea Institutului Cultural Român și reprezentanțelor sale de peste hotare, din perspectiva exigențelor legale privind economicitatea, eficacitatea și eficiența.

Este bine cunoscut faptul că în luna iulie anul curent Comisia pentru Cultură a Senatului României a fost sesizată asupra faptului că reprezentanțele Institutului Cultural Român (ICR) din străinătate nu mai aveau fonduri pentru activități, faptul explicându-se printr-o proastă administrare a bugetului, care este cheltuit, în cea mai mare parte, de structura centrală a institutului, de la București. Autori ai sesizării au fost un șir de angajați ai ICR.

Angajații ICR au susținut că, anul acesta bugetele reprezentanțelor ICR variază între 30.000 euro (Roma) şi 70.000 euro (Paris) și că în vară existau reprezentanțe ICR care își cheltuiseră banii alocați pe întregul an 2023.  

”Institutele culturale din străinătate au fost reduse la stadiul de sugative de bani publici. Rămase fără bugete pentru organizarea de evenimente culturale, din banii publici se cheltuie pe chirii, salarii și întreținere sume exorbitante pentru instituții care nu produc mai nimic”, a consemnat presa națională.

De asemenea, presa a adus în atenție faptul că bugetul alocat, bunăoară, Institutului Cultural Român de la Viena ar fi unul absolut disproporționat: 10% pentru activități culturale și 90% pentru salarizarea directorului și personalului, precum și pentru închirierea sediului și a locuințelor. A fost tras un semnal de alarmă și în legătură cu faptul  că ICR Viena (directoare – Andreea Dincă) nu a organizat niciun eveniment cultural legat de Constantin Brâncuși, Dimitrie Cantemir (2023 este declarat prin lege anul Cantemir), iar pentru Eminescu a organizat un eveniment cel mult firav, în condițiile în care toți cei trei uriași ai culturii române au avut puternice legături cu Viena.

”Nici nu mai poate organiza, deoarece din cei 30.000 euro buget anual nu a mai rămas un chior. Dar doamna director Dincă va încasa tot restul anului 5000 de euro salariu pe lună, plus 2000 de euro chiria pentru penthouse-ul închiriat într-o zonă selectă a Vienei. Peste 84.000 euro/an! Salariile cumulate ale directorului adjunct și ale referentului adaugă încă 5.000 euro/lună plus chirii totale de 2000 de euro, alte 84.000 de euro în 2023! Adăugăm chiria sediului ICR de 9000 euro/lună (108.000 euro în 2023) și aflăm că MAE plătește, cu tot cu cheltuielile de întreținere, curent electric etc., 300.000 euro pe an pentru institut care produce evenimente de cel mult 10% din cheltuieli. Oare de ce papă atâta bănet angajații ICR? Mai bine puneți lacătul!”, arată jurnaliștii de la portalul cetateanul.net, susținând în continuare că ”Alte bugete ridicole (cifre aproximative, dar aproape de adevăr) pentru promovarea culturii românești regăsim la Roma, Veneția și Tel-Aviv (30.000 euro/an fiecare) Berlin și Paris (câte 70.000 euro/an). În 2019, de pildă, Veneția a avut un buget de 80.000 iar Tel-Aviv de peste 100.000 euro! Aproape peste tot vistieria e goală, dar salariile merg!”.

Este imperios necesar ca ICR să schimbe structura de cheltuieli ale fiecăreia dintre cele 18 reprezentanțe ale ICR de peste hotare, astfel încât sumele destinate activităților culturale și, respectiv, cheltuielilor cu personalul (salarii, închirierea de locuințe) sau administrative (închiriere de sedii, întreținerea sau reparația/renovarea acestora și alte cheltuieli de regie, combustibili etc.) să revină în parametrii normali.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Simularea Evaluării Naționale arată încă o dată, dacă mai era nevoie, deficiențele sistemului de învățământ din România. Această „Românie educată” a lui Klaus Iohannis și cei în mâinile cărora a lăsat frâiele Educației. „România educată”, proiectul de suflet al președintelui Iohannis, este un eșec. Nu o […]
România continuă să fie țara contrastelor între cei care ne conduc vremelnic, care sunt niște îmbuibați în funcții publice, și între românii obișnuiți, care trăiesc cu grija zilei de mâine. În vreme ce președintele țării și foștii președinți, prim-miniștrii și miniștrii, alături de alți demnitari ai […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 27.02.2024 Obiectul întrebării: Controverse la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Priorități dubioase între salarii și protecția pădurilor Stimate domnule […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 27.02.2024 Obiectul întrebării: Amenzi drastice pentru poluarea din Capitală – Primăria este în vizorul Gărzii de Mediu Stimate domnule […]
Adresată: Ministerului Sănătății, domnului Ministru al Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad, domnului Manager Feraru Ciprian Cosmin De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/02/2024 Obiectul întrebării: Dreptul pacientului […]
Adresată:  Doamnei Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/02/2024 Obiectul interpelării: consultanța financiară oferită de preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu primăriilor din judeţ Stimată doamnă președinte, În calitate de […]