Boris Volosatîi – declarație politică – Disproporții alarmante în structura de cheltuieli ale reprezentanțelor ICR de peste hotare pe anul 2023. ICR trebuie să reconfigureze structura de cheltuieli din perspectiva scopurilor și exigențelor legale.

Disproporții alarmante în structura de cheltuieli ale reprezentanțelor ICR de peste hotare pe anul 2023. ICR trebuie să reconfigureze structura de cheltuieli din perspectiva scopurilor și exigențelor legale.

Zilele acestea am interpelat Ministerul Afacerilor Externe într-o chestiune de interes major, care privește activitatea Institutului Cultural Român și reprezentanțelor sale de peste hotare, din perspectiva exigențelor legale privind economicitatea, eficacitatea și eficiența.

Este bine cunoscut faptul că în luna iulie anul curent Comisia pentru Cultură a Senatului României a fost sesizată asupra faptului că reprezentanțele Institutului Cultural Român (ICR) din străinătate nu mai aveau fonduri pentru activități, faptul explicându-se printr-o proastă administrare a bugetului, care este cheltuit, în cea mai mare parte, de structura centrală a institutului, de la București. Autori ai sesizării au fost un șir de angajați ai ICR.

Angajații ICR au susținut că, anul acesta bugetele reprezentanțelor ICR variază între 30.000 euro (Roma) şi 70.000 euro (Paris) și că în vară existau reprezentanțe ICR care își cheltuiseră banii alocați pe întregul an 2023.  

”Institutele culturale din străinătate au fost reduse la stadiul de sugative de bani publici. Rămase fără bugete pentru organizarea de evenimente culturale, din banii publici se cheltuie pe chirii, salarii și întreținere sume exorbitante pentru instituții care nu produc mai nimic”, a consemnat presa națională.

De asemenea, presa a adus în atenție faptul că bugetul alocat, bunăoară, Institutului Cultural Român de la Viena ar fi unul absolut disproporționat: 10% pentru activități culturale și 90% pentru salarizarea directorului și personalului, precum și pentru închirierea sediului și a locuințelor. A fost tras un semnal de alarmă și în legătură cu faptul  că ICR Viena (directoare – Andreea Dincă) nu a organizat niciun eveniment cultural legat de Constantin Brâncuși, Dimitrie Cantemir (2023 este declarat prin lege anul Cantemir), iar pentru Eminescu a organizat un eveniment cel mult firav, în condițiile în care toți cei trei uriași ai culturii române au avut puternice legături cu Viena.

”Nici nu mai poate organiza, deoarece din cei 30.000 euro buget anual nu a mai rămas un chior. Dar doamna director Dincă va încasa tot restul anului 5000 de euro salariu pe lună, plus 2000 de euro chiria pentru penthouse-ul închiriat într-o zonă selectă a Vienei. Peste 84.000 euro/an! Salariile cumulate ale directorului adjunct și ale referentului adaugă încă 5.000 euro/lună plus chirii totale de 2000 de euro, alte 84.000 de euro în 2023! Adăugăm chiria sediului ICR de 9000 euro/lună (108.000 euro în 2023) și aflăm că MAE plătește, cu tot cu cheltuielile de întreținere, curent electric etc., 300.000 euro pe an pentru institut care produce evenimente de cel mult 10% din cheltuieli. Oare de ce papă atâta bănet angajații ICR? Mai bine puneți lacătul!”, arată jurnaliștii de la portalul cetateanul.net, susținând în continuare că ”Alte bugete ridicole (cifre aproximative, dar aproape de adevăr) pentru promovarea culturii românești regăsim la Roma, Veneția și Tel-Aviv (30.000 euro/an fiecare) Berlin și Paris (câte 70.000 euro/an). În 2019, de pildă, Veneția a avut un buget de 80.000 iar Tel-Aviv de peste 100.000 euro! Aproape peste tot vistieria e goală, dar salariile merg!”.

Este imperios necesar ca ICR să schimbe structura de cheltuieli ale fiecăreia dintre cele 18 reprezentanțe ale ICR de peste hotare, astfel încât sumele destinate activităților culturale și, respectiv, cheltuielilor cu personalul (salarii, închirierea de locuințe) sau administrative (închiriere de sedii, întreținerea sau reparația/renovarea acestora și alte cheltuieli de regie, combustibili etc.) să revină în parametrii normali.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]
Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora. „Avem o țară atât de […]
„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%. La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie […]
Pentru a-şi asigura poziția în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite imposibilul: mai mult Green Deal pentru a obține voturi în Parlament şi mai puțin Green Deal pentru industrie şi noi toți, arată europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a subliniat că, în această săptămână, […]
Într-o Românie care târăște mii de tineri prin tribunale pentru consum de stupefiante, autoritățile au considerat că un cetățean american care avea asupra sa 18 grame de droguri și care face apologia consumului pe o scenă, în fața unui public larg, nu merită să fie nici […]