Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare către Ministerul Finanțelor – În proiectul bugetului de stat pentru 2023 ați prevăzut sumele necesare în vederea aplicării noii legislații adoptată de Parlamentul European la 14.09.2022, privind corelarea salariului minim cu un coș de bunuri și servicii la prețuri reale? Veți corela și pensia minimă cu un coș de bunuri si servicii la prețuri reale?

Adresată:       Domnului ministru, Adrian Câciu,

                               Ministrul Finanțelor Publice

De către:      dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

                         dl. Deputat Puscasu Lucian Florin,

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: În proiectul bugetului de stat pentru 2023 ați prevăzut sumele necesare în vederea aplicării noii legislații adoptată de Parlamentul European la 14.09.2022, privind corelarea salariului minim cu un coș de bunuri și servicii la prețuri reale? Veți corela și pensia minimă cu un coș de bunuri si servicii la prețuri reale?

                                           Domnule Ministru,

          Parlamentul European a adoptat în data de 14.09.2022 o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE, care impune calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim.

          Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă. Ar putea fi primul pas pentru un trai decent după o viață de muncă.                   

            In Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este precizat un mecanism pentru stabilirea salariului minim în acord cu un coș minim de consum pentru un trai decent calculat pentru bunuri și servicii, la prețuri reale. 

  Avocatul Poporului nominalizează propunerile legislative depuse de parlamentarii

AUR pentru armonizarea cu legislația europeană și precizează că nu înțelege de ce nu se adoptă o astfel de legislație în România.

            Astfel, parlamentarii AUR au depus L198/2022 și L676/2022, care prevăd armonizarea salariului minim, dar și armonizarea pensiei minime cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent prevăzut în anexa 1 a OUG 217 din 2000, care este exact norma adoptată recent Parlamentul European, respectiv calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim.

         Sursa de finanțare este prevăzută a fi impozitarea drastică a părții necontributive a pensiilor speciale și eliminarea finanțării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare.   

             Rata inflației în luna august, cumulat pentru 2022, a depășit 15%, iar dumneavoastra promiteți indexări de 12,5%.

             O indexare a tuturor pensiilor cu 12,5% nu este corectă pentru pensionarii care au o pensie sub coșul minim de consum, pentru că îî menține sub pragul sărăciei. În aceeași situație sunt toți românii care au veniturile sub coșul minim de consum.

             Indexările preconizate pentru salariul minim al românilor nu acoperă rata inflației. Uniunea Europeană impune calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă. Coșul minim de consum reprezintă ”pragul sărăciei”.

          Domnule Ministru, îndemnați-i pe cei care dau vina pe Uniunea Europeană pentru lipsa măsurilor sociale serioase ce trebuiau luate în anul 2022 să atingă mai întâi procentul din PIB precizat în PNRR pentru majorarea pensiilor și să adapteze salariul minim la un coș real de bunuri si servicii și, mai apoi, să facă politică de partid!

            Se impune, în mod firesc, ca suma ce rezultă din această armonizare cu legislația europeană, privind calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale”, să fie suportată de la bugetul de stat cu sprijinul Uniunii Europene. Așa cum a fost convinsă Uniunea Europeană să suporte indemnizațiile privind trecerea românilor prin pandemiei, tot așa se poate obține o indemnizație privind scoaterea românilor din sărăcie.

            Pentru ca acest lucru să se întîmple trebuie să faceți două lucruri:

  1. Institutul Național de Statistică să calculeze, de îndată, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, actualizat conform OUG 217/2000.
  2. Să corelați salariul minim și pensia minimă cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare in 3 puncte:

Care este data la care, în Romania, se va calcula coșul minim de consum pentru un trai decent conform Anexei 1 din OUG 217/2000?

Care este data la care veți aloca în proiectul bugetului de stat sumele necesare pentru aplicarea noii legislații adoptate de Parlamentul European la 14.09.2022 privind corelarea salariului minim cu un coș de bunuri și servicii la prețuri reale?

 Veți aloca și sumele necesare pentru corelarea  pensiei minime cu un coș de bunuri și servicii la prețuri reale?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Guvernul României, domnului prim-ministru Nicolae-Ionel CIUCĂ           Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, domnului viceprim-ministru Sorin Mihai GRINDEANU           Ministerul Afacerilor Interne, domnului ministru Lucian Nicolae BODE De la: Antonio ANDRUȘCEAC Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 4, Bacău Subiectul întrebării: Solicitarea Prim-ministrului României de trecere a unităților […]
Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministrul României De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Românii cu mai multe locuințe pot plăti un preț de 5 lei/kWh Stimate Domnule Prim-ministru,           Conform declarațiilor oficialilor români din urmă cu câteva zile, „nici o lege nu […]
Către: domnul Florin Marian SPĂTARU, Ministrul Economiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Economiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]
Către: domnul Sorin Mihai GRINDEANU, Viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Transporturilor                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda […]
Către: domnul Virgil Daniel Popescu, Ministrul Energiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Energiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]
Către: domnul prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Riscul ca România să rămână fără medici cu specializări expuse la mare risc de malpraxis                                      Stimate Domnule ministru,           Emigrarea în masă a […]