Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare către Guvernul României – La ce dată veți oprii scoaterea pajiștilor din circuitul agricol? Când veți stopa distrugerea agriculturii României?

Adresată:  Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Nicolae Ciucă

De către:  dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

                    dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: La ce dată veți oprii scoaterea pajiștilor din circuitul agricol? Când veți stopa distrugerea agriculturii României?

Domnule Prim-Ministru,

România a fost cândva “grânarul Europei” ce putea să hrânească 80 de milioane de oameni. Jaful petrecut în ultimii 32 de ani este extrem de prezent în agricultură. Au fost fărâmițate pământurile, au fost distruse instalațiile de irigat, au fost  tăiate livezile și plantațiile de viță de vie, a fost dat pământul străinilor,etc. După ce a fost distrusă, agricultura a fost ignorată ani la rând de autorități. Privatizările bazate pe corupție au îngenuncheat România, sudul țării fiind controlat de libanezi. Evaziunea fiscală este în floare, la fel și tunurile din agricultură. Mai multe firme venite din afară țării cumpără masiv cereale și fac prețurile în piață. În unele zone se dezvoltă sectorul legumicol dar legumele din import sunt mult mai ieftine iar fermieri români sunt practic scoși de pe piață. Sitemul de irigații rămâne distrus. Au crescut importurile. Din 2014, străinii au voie să cumpere teren agricol în România. În 2017, Comisia Europeană trage un semnal de alarmă și ne avertizează că peste 40% din terenul arabil românesc, 5,3 milioane de hectare, aparține străinilor. Conducerea țării nu pare însă interesată și afectată. Există ferme de animale, dar fermierii se revoltă pentru că laptele adus din afară țării e mai ieftin. În ultimii ani, satul românesc îmbătrânește, tinerii pleacă la muncă peste graniță și forța de muncă ajunge principala problemă a agriculturii. România este un importator net de produse agroalimentare (aproximativ 60% din produsele agroalimentare provin din import), fapt determinat, în mod cert, de neexploatarea corespunzătoare a propriului potenţial agricol.

Peste toate acestea, în 2018, autoritățile se preocupă să creeze legi pentru ” a se fura ce a mai rămas de furat” și  elaborează celebrul Ordin al ministrului agriculturii nr. 83 din 2018 care reglementează modul de aprobare a scoaterii definitive din circuitul agricol a terenurilor ocupate cu pajişti permanente cu toate că legea 18/1991 modificată prin OUG 34 din 2013 prevede la art. 5 al.2   că se interzice scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiştilor. 

Ca să se poată fura, cu acte în regulă, se introduc excepții privind scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiştilor  care se poate face cu avizul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu două condiții: (1)să existe  obiective de “interes local”, pajiștile să fie declarate de utilitate publică ori (2)să fie înfiinţate  noi capacităţi de producere a energiei regenerabile spre exemplu parcuri eolienne sau parcuri fotovoltaice. Practic cu aprobarea administrației locale și cu avizul ministerului poți fura legal, poți lua terenurile care asigură hrana animalelor la început sub pretextul unor parcuri eolienne sau fotovoltaice.

Uimitor este de ce nu se fac investițiile în energia regenerabilă direct pe terenurile neproductive si au fost create norme juridice pentru distrugerea pajiștilor permanente. România s-a angajat la data aderării la Uniunea Europeană să nu distrugă pajiștile care asigură hrana animalelor, acestea fiind inventariate la nivel national. Există o normă juridică prin care România este obligată să mențină suprafețele de pajiști existente la 01.01.2007 fiind considerate “averea unui popor” și o resursă pentru asigurarea hranei animalelor mai ales în condițiile crizei alimentare ce urmează.

Dacă această generație de politicieni nu este vrednică să conserve suprafețele de pajiști ale României, măcar nu amputați viitorul generațiilor următoare, care pot reda demnitatea poporului român și vor putea să asigure securitatea alimentară a României.

Tot mai multe proceduri de scoatere din circuitul agricol a unor pajiști permanente își vor începe procedurile, în următoarea perioadă în județul Suceava.

La Dumbrăveni, județul Suceava, luni 31.10.2022, este o întâlnire în care se dorește a se obține acordul fermierilor pentru aprobarea unei investiții pe pajiștile permanente. Iată cum o afacere grosieră este prezentată ca un obiectiv de interes local dar care distruge pajiștea pe care Uniunea Europeană ne obligă să o conservăm și să facem lucrări de creștere a producției.

Solicităm să stopați scoaterea pașiștilor din circuitul agricol și să trimiteți corpul de control al Primului Ministru să verifice modul cum au fost scoase pajiștile  din circuitul agricol și să înaintați către DNA cereri privind recuperarea prejudiciilor Față de această situație solicităm să ne răspundeți la următoarea interpelare în două puncte: (1)Care este strategia Guvernului pentru dinamizarea exploatării propriului potential agricol si reducerea importurilor produselor alimentare? (2)Când veți trimite corpul de control să verifice scoaterea pajiștilor din circuitul agricol și când veți stopa această procedură nelegală, antinațională și antieuropeană?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

  Adresată: Domnului Florin-Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Situația industriei de morărit […]
Adresată:  Doamnei Raluca TURCAN, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18.06.2024 Obiectul întrebării: Protejarea și recuperarea operelor lui Brâncuși de […]
Președintelui AUR, George Simion, i s-a restricționat astăzi accesul în incinta Parchetului General, acolo unde a mers pentru a depune o solicitare de restituire a telefonului mobil, confiscat în mod abuziv de procurori. „E o țară în care procurorii au voie să te ridice în mod […]
Toți cei șase europarlamentari AUR au aderat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). „Ne-au cântat prohodul, dar s-au înșelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European. Sper ca alături de celelalte guverne […]
  Adresată:  domnului Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18/06/2024 Obiectul interpelării: fără sprijin guvernamental în țară nu se mai produc medicamente inovative Stimate domnule ministru, România nu mai produce […]
  Adresată: Doamnei Luminiţa-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Înființarea Institutului Cultural Român la Cernăuți […]