Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare către Guvernul României – În contextul economic actual, veți aplica soluția naționalizarii activelor și resurselor energetice ale OMV în Romania?

Adresată:  Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Nicolae Ciucă

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

                    dl. Deputat Puscașu Lucian Florin,

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: În contextul economic actual, veți aplica soluția naționalizarii activelor și resurselor energetice ale OMV în Romania?

                                            Domnule Prim-Ministru,

Având în vedere contextul economic și politic international, vă solicităm să faceti o analiză SWOT în vederea evaluării soluției de naționalizare a activelor și resurselor energetice deținute de OMV în România. Analiza SWOT ajuta la proiectarea unei viziuni de ansamblu a factorilor interni și externi cu scopul de a pune în lumină punctele tari și slabe ale decziei de expropriere a activelor și resurselor energetice deținute de OMV, în relație cu oportunitățile și amenințările existente la un moment dat pe piață.

Procedura exproprierii își are sediul materiei la art. 44 din Constitutia României care prevede la al.3: “Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”.

Astfel, solicităm să faceți aplicarea legii 33 din 1994 și a legii 252 din 2020, dat fiind contextul energetic internațional și datorită faptului că numărul românilor aflați sub pragul sărăciei s-a dublat în ultima perioadă, iar companiile românești sunt nevoite să concedieze personal datorită prețurilor la energie.

Din spațiul public aflăm că vânzările companiei austriece OMV au crescut cu 124% și profiturile distribuibile acționarilor au crescut cu 95%. Astfel, compania austriacă OMV câștigă miliarde, în timp ce românii sunt sărăciți.

Vă propunem, în vremuri de criză, soluții excepționale pentru România situație față de care aplicarea art.44 al.3 din Constituția României și a legislației subsecvente este de minimum bun simț și în interesul românilor!

Față de această situație, solicităm să faceți publice listele politicienilor care au devenit parteneri cu OMV în România și care și-au angajat rudele, direct sau indirect, în afacerile derulate de OMV-PETROM în România!

În aceste vremuri de criză, reiterăm declarațiile ministrului de interne austriac: “Am ridicat în repetate rânduri problema Schengen și a controalelor la frontieră şi la nivel european, pentru că suntem primii afectaţi de acest val de refugiaţi economici, cei mai mulţi dintre ei vin pe ruta balcanică”. În urmă cu două săptămâni, Karner a declarat că este un moment nepotrivit pentru extinderea Spaţiului Schegen, în ciuda recomandării făcute de Comisia Europeană în această săptămână de a primi România, Bulgaria şi Croaţia în spaţiul european de liberă circulaţie. “Este un moment nepotrivit să votăm acum o extindere, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”, “Extinderea unui sistem deja disfuncţional nu poate funcţiona. Situaţia din Europa arată foarte clar că protecţia frontierelor externe a eşuat”. Cancelarul Karl Nehammer a afirmat că Austria va susţine candidatura Croaţiei pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar are obiecţii faţă de candidaturile României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie.

Rezultă că, în actualul context economico-politic, fiecare țară europeană aplicâ principiul “interesului național”. Iată de ce vă rugăm să acționați în interesul poporului român și să faceti o analiză SWOT în vederea evaluării soluției de naționalizare a activelor și resurselor energetice deținute de OMV în România.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:

  1. Veți începe procedurile de naționalizare a activelor și resurselor deținute de OMV în România?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI           În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1)  și ale art. 75 din Constituția României, republicată, precum și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă „Lege pentru modificarea și completarea Legii […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată„LEGE pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL CAMEREI DEPUTAȚILOR În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată, și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată „Lege pentru modificarea art. 16 alin. (1) […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintămPropunerea legislativă ”Lege pentru aprobarea Programului național de conformare a fondului […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată„Lege pentru modificarea Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată„Lege pentru completarea art. 128 din Legea învățământului […]