Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare către Guvernul României – În contextul economic actual, veți aplica soluția naționalizarii activelor și resurselor energetice ale OMV în Romania?

Adresată:  Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Nicolae Ciucă

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

                    dl. Deputat Puscașu Lucian Florin,

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: În contextul economic actual, veți aplica soluția naționalizarii activelor și resurselor energetice ale OMV în Romania?

                                            Domnule Prim-Ministru,

Având în vedere contextul economic și politic international, vă solicităm să faceti o analiză SWOT în vederea evaluării soluției de naționalizare a activelor și resurselor energetice deținute de OMV în România. Analiza SWOT ajuta la proiectarea unei viziuni de ansamblu a factorilor interni și externi cu scopul de a pune în lumină punctele tari și slabe ale decziei de expropriere a activelor și resurselor energetice deținute de OMV, în relație cu oportunitățile și amenințările existente la un moment dat pe piață.

Procedura exproprierii își are sediul materiei la art. 44 din Constitutia României care prevede la al.3: “Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”.

Astfel, solicităm să faceți aplicarea legii 33 din 1994 și a legii 252 din 2020, dat fiind contextul energetic internațional și datorită faptului că numărul românilor aflați sub pragul sărăciei s-a dublat în ultima perioadă, iar companiile românești sunt nevoite să concedieze personal datorită prețurilor la energie.

Din spațiul public aflăm că vânzările companiei austriece OMV au crescut cu 124% și profiturile distribuibile acționarilor au crescut cu 95%. Astfel, compania austriacă OMV câștigă miliarde, în timp ce românii sunt sărăciți.

Vă propunem, în vremuri de criză, soluții excepționale pentru România situație față de care aplicarea art.44 al.3 din Constituția României și a legislației subsecvente este de minimum bun simț și în interesul românilor!

Față de această situație, solicităm să faceți publice listele politicienilor care au devenit parteneri cu OMV în România și care și-au angajat rudele, direct sau indirect, în afacerile derulate de OMV-PETROM în România!

În aceste vremuri de criză, reiterăm declarațiile ministrului de interne austriac: “Am ridicat în repetate rânduri problema Schengen și a controalelor la frontieră şi la nivel european, pentru că suntem primii afectaţi de acest val de refugiaţi economici, cei mai mulţi dintre ei vin pe ruta balcanică”. În urmă cu două săptămâni, Karner a declarat că este un moment nepotrivit pentru extinderea Spaţiului Schegen, în ciuda recomandării făcute de Comisia Europeană în această săptămână de a primi România, Bulgaria şi Croaţia în spaţiul european de liberă circulaţie. “Este un moment nepotrivit să votăm acum o extindere, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”, “Extinderea unui sistem deja disfuncţional nu poate funcţiona. Situaţia din Europa arată foarte clar că protecţia frontierelor externe a eşuat”. Cancelarul Karl Nehammer a afirmat că Austria va susţine candidatura Croaţiei pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar are obiecţii faţă de candidaturile României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie.

Rezultă că, în actualul context economico-politic, fiecare țară europeană aplicâ principiul “interesului național”. Iată de ce vă rugăm să acționați în interesul poporului român și să faceti o analiză SWOT în vederea evaluării soluției de naționalizare a activelor și resurselor energetice deținute de OMV în România.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:

  1. Veți începe procedurile de naționalizare a activelor și resurselor deținute de OMV în România?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]
˝Admite în parte cererea modificată. Anulează în parte Ordinul ANRE nr. 15/2022 astfel cum a fost modificat prin Ordinul nr. 95/2022, respectiv art.11 alin. 3 capitolul IV din Anexa la Ordinul 15/2022, modificat prin Ordinul nr. 95/2022. Cu drept de a formula recurs, în termen de […]
Către:Domnul Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-Ministru al Guvernului României           Domnul Adrian Câciu, Ministrul finanțelor De la: Antonio ANDRUȘCEAC, Deputat AUR, circumscripția electorală 4 Bacău Subiectul întrebării: Informații privind împrumutul extern al României în anul 2023 Stimate domnule Prim ministru, Stimate domnule Ministru, Deși contractarea de împrumuturi externe este în […]
Adresată: Domnului Petre DAEA, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale De către: Deputat Gianina ȘERBAN, circumscripția electorală nr. 25 Ilfov Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Programe și subvenții pentru susținerea fermierilor și a agriculturii din România Stimate domnule ministru, Potențialul agricol al României este […]
Adresată: Domnului Ministru al Mediului,Apelor și Pădurilor                Barna Tanczos De către:  Mitrea Dumitrina                 Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț Data: 25.01.2023 Obiectul întrebării: Clarificări asupra jalonului PNRR privind operaționalizarea gestionării unitare a deșeurilor în conformitate cu Planul național de gestionare a deșeurilor                                                 […]
Adresată: Domnului  Ministru al Transporturilor și Infrastructurii                   Sorin Mihai Grindeanu De către:  Mitrea Dumitrina,                 Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț Data: 25.01.2023 Obiectul întrebării: Clarificări privind jalonul PNRR corespondent strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 Stimate Domnule Ministru,             Așa cum […]