Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare parlamentară către Guvernul României – Cetățenii județului Suceava se mai pot trata la Spitalul Județean în cazul apariției unui război la granița României?

Adresată:  Domnului Prim-Ministru, al Guvernului României, Nicolae Ciucă

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe

                    dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: Cetățenii județului Suceava se mai pot trata la Spitalul Județean în cazul apariției unui război la granița României?

Domnule Prim-Ministru,

In dimineața zilei de 16.02.2022 un elicopter Blackhawk al forțelor militare americane a fost filmat aterizând în apropiere de Siret, în județul Suceava și a preluat patru militari care anterior au verificat la pas Punctul de Trecere a Frontierei. În seara zilei de 16 februarie, un convoi militar a tranzitat municipiul Suceava și s-a îndreptat spre Botoșani. Exercițiul beneficiază și de suportul unui radar de tipul TPS 77, după cum a precizat pentru Radio Iași, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, generalul de brigadă, Constantin Spânu. El a confirmat că toate aceste proceduri capătă valențe deosebite în contextul tensiunilor existente în partea de est a Ucrainei.

De asemenea, în această săptămână, la Spitalul Județean din Suceava, au loc mai multe vizite neoficiale din partea delegațiilor ambasadelor Marii Britanii și Israelului la București. Acestea se interesează de dotările existente în Unitatea de Primiri Urgențe și la secția de Reanimare. Datele solicitate sunt publice, puteau fi luate și de pe site-ul instituției medicale, dar oficialii au preferat să se deplaseze la Suceava să vadă cu ochii lor dotările Spitalului Județean din Suceava.

Considerăm că nu este corect față de cetățenii județului Suceava ca Spitalul Județean, recent renovat și utilat să devină Spital cu destinație specială care să deservească eventualii răniți dintr-un posibil război generat de criza ruso- ucraineană.

Solicităm relocarea Spitalului Regional care este în plan să fie făcut cu finantarea Uniunii Europene de la Iasi la Suceava și construcția acestuia în regim de urgență.   

O altă soluție ar fi o finantare specială pentru un Spital Umanitar în contextul crizei ruso-ucrainene de către Uniunea Europeană sau NATO sub umbrela Ministerului Apărării Naționale care să deservească obligațiile umanitare existente în baza Conventiei de la Geneva din 12 august 1949.

Dreptul internațional umanitar aplicabil în conflictele armate se referă la ansamblul de reguli internaționale, izvorâte din tratate, care sunt special destinate rezolvarii problemelor de natură umanitară rezultate direct dintr-un conflict armat, de natură internatională, din rațiuni umanitare, aceste reguli restrâng dreptul părților la conflict de a utiliza mijloace si metode de război la libera lor alegere și protejează persoanele  afectate sau care ar putea fi afectate de conflict.

După “Lombardia României” avem neșansa ca judetul Suceava să fie cunoscut la nivel international ca fiind “Spitalul de Război” al conflictului Ruso-Ucrainean.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:

Confirmați preocupările ambasadelor Marii Britanii și Israelului față de transformarea Spitalului Județean Suceava în Spital Umanitar al conflictului Ruso-Ucrainean? Care sunt soluțiile pe care le aveți, domnule prim-ministru, pentru ca cetățenii județului Suceava să se poată trata la Spitalul Județean Suceava chiar și în cazul apariției unui război la granița României?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Pentru a evita în viitor eșecuri de magnitudinea celui înregistrat pe 8 decembrie, România trebuie să facă o ajustare fermă și rapidă a raporturilor bilaterale cu țările care îi prejudiciază interesele politice și economice la nivelul Uniunii Europene. Gestul paradoxal și ilogic al reprezentantului Olandei, prin […]
AUR
Ratarea aderării la Spațiul Schengen este un eșec monumental de politică externă al Președintelui Iohannis și al Guvernului Ciucă. Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]
Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]