Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare parlamentară către Guvernul României – Cetățenii județului Suceava se mai pot trata la Spitalul Județean în cazul apariției unui război la granița României?

Adresată:  Domnului Prim-Ministru, al Guvernului României, Nicolae Ciucă

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe

                    dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: Cetățenii județului Suceava se mai pot trata la Spitalul Județean în cazul apariției unui război la granița României?

Domnule Prim-Ministru,

In dimineața zilei de 16.02.2022 un elicopter Blackhawk al forțelor militare americane a fost filmat aterizând în apropiere de Siret, în județul Suceava și a preluat patru militari care anterior au verificat la pas Punctul de Trecere a Frontierei. În seara zilei de 16 februarie, un convoi militar a tranzitat municipiul Suceava și s-a îndreptat spre Botoșani. Exercițiul beneficiază și de suportul unui radar de tipul TPS 77, după cum a precizat pentru Radio Iași, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, generalul de brigadă, Constantin Spânu. El a confirmat că toate aceste proceduri capătă valențe deosebite în contextul tensiunilor existente în partea de est a Ucrainei.

De asemenea, în această săptămână, la Spitalul Județean din Suceava, au loc mai multe vizite neoficiale din partea delegațiilor ambasadelor Marii Britanii și Israelului la București. Acestea se interesează de dotările existente în Unitatea de Primiri Urgențe și la secția de Reanimare. Datele solicitate sunt publice, puteau fi luate și de pe site-ul instituției medicale, dar oficialii au preferat să se deplaseze la Suceava să vadă cu ochii lor dotările Spitalului Județean din Suceava.

Considerăm că nu este corect față de cetățenii județului Suceava ca Spitalul Județean, recent renovat și utilat să devină Spital cu destinație specială care să deservească eventualii răniți dintr-un posibil război generat de criza ruso- ucraineană.

Solicităm relocarea Spitalului Regional care este în plan să fie făcut cu finantarea Uniunii Europene de la Iasi la Suceava și construcția acestuia în regim de urgență.   

O altă soluție ar fi o finantare specială pentru un Spital Umanitar în contextul crizei ruso-ucrainene de către Uniunea Europeană sau NATO sub umbrela Ministerului Apărării Naționale care să deservească obligațiile umanitare existente în baza Conventiei de la Geneva din 12 august 1949.

Dreptul internațional umanitar aplicabil în conflictele armate se referă la ansamblul de reguli internaționale, izvorâte din tratate, care sunt special destinate rezolvarii problemelor de natură umanitară rezultate direct dintr-un conflict armat, de natură internatională, din rațiuni umanitare, aceste reguli restrâng dreptul părților la conflict de a utiliza mijloace si metode de război la libera lor alegere și protejează persoanele  afectate sau care ar putea fi afectate de conflict.

După “Lombardia României” avem neșansa ca judetul Suceava să fie cunoscut la nivel international ca fiind “Spitalul de Război” al conflictului Ruso-Ucrainean.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:

Confirmați preocupările ambasadelor Marii Britanii și Israelului față de transformarea Spitalului Județean Suceava în Spital Umanitar al conflictului Ruso-Ucrainean? Care sunt soluțiile pe care le aveți, domnule prim-ministru, pentru ca cetățenii județului Suceava să se poată trata la Spitalul Județean Suceava chiar și în cazul apariției unui război la granița României?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Protejarea arborilor remarcabili Stimate domnule Ministru, România nu are, până la acest moment, o legislație […]