Sorin-Cristian Mateescu – Declarație politică – Apel către Preşedintele Iohannis, senatorii Partidului Naţional Liberal şi premierului Florin Cîţu pentru salvarea profesorului Marius Balo din închisorile comuniste din China!

Adresată de către domnul senator :  Sorin-Cristian MATEESCU

Circumscripţia electoralănr.14 Constanța

Ședinţa Plenului Senatului României din 29.09.2021

“Apel către Preşedintele Iohannis, senatorii Partidului Naţional Liberal şi premierului Florin Cîţu pentru salvarea profesorului Marius Balo din închisorile comuniste din China!”

Doamnă Preşedinte,

Doamnelor și domnilor senatori!

Încep această declaraţie politică cu un apel către Preşedintele României şi către Primul Ministru al Guvernului liberal, care au  susţinut că sunt adversari declaraţi al politicilor statelor totalitare care încalcă drepturile omului. Mai exact acest apel îl priveste pe profesorul clujean Marius Balo, care poate fi un caz generalizat al româniilor condamnaţi în închisoriile din Asia.

Profesorul clujean Marius Balo, condamnat la opt ani de închisoare în China, îşi va ispăşi întreaga pedeapsă în iadul puşcăriilor chineze, aceasta deşi în ianuarie 2020 România a obţinut acordul oficial al statului chinez pentru transfer.

Povestea profesorului Marius Balo începe în China în 2010, în calitate de expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie New Oriental din Beijing, iar problemele sale au început în 2014, când a fost arestat pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală. Mai exact, Balo a fost acuzat că, în schimbul a 80 de dolari, ar fi ajutat o reţea infracţională să înşele statul chinez cu aproximativ 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro), profesorul fiind închis în China, în condiţii greu de imaginat: “Am trecut prin torturi şi umilinţe de care mă doare să îmi amintesc”, spunea clujeanul într-un mesaj trimis acasă.

Acasă ar fi trebuit să ajungă nu doar mesajul profesorului, ci chiar el, în carne şi oase, căci autorităţile române au reuşit să obţină acceptul Chinei comuniste pentru transferul clujeanului în ţară, urmând ca acesta să-şi ispăşească restul pedepsei într-o închisoare din România. Aducerea în ţară nu s-a mai întâmplat însă.

Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori, a recunoscut hotărârea de condamnare pronunţată de instanţa chineză şi a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, autorităţile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia.

În 15 ianuarie 2020, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol, ca urmare a solicitării societăţii de avocatură ‘Iordăchescu şi Asociaţii’ din data de 13.01.2020, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetăţeanului român Marius Balo au fost iniţiate, data transferării efective în ţară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

După ce în ianuarie 2020, autorităţile chineze au transmis că îşi dau acceptul pentru transferul lui Balo, în spaţiul public a apărut informaţia că la nivel de MAI, care trebuia să trimită o escortă să îl aducă a apărut un blocaj pe motiv că cei doi poliţişti care ar fi ajuns acolo ar fi trebuit să stea în carantină 14 zile şi să facă şi test Covid care să fie negativ, pe cheltuiala lor, adică a MAI.

Din luna ianuarie 2020 şi până în luna septembrie 2021 autorităţile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a cetăţeanului român Marius Balo. În aceste condiţii, societatea de avocatură SCA ‘Iordăchescu şi Asociaţii’ a revenit cu adrese pe parcursul anilor 2020/2021 la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională în vederea urgentării demersurilor de preluare a cetăţeanului român Marius Balo din Republica Populară Chineză. La aceste solicitări s-a dat de fiecare dată acelaşi răspuns din partea Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, în sensul că nu a intervenit nicio modificare privind măsurile restrictive impuse de autorităţile chineze.

Stimaţi colegi, în baza celor prezentate fac apel către senatorilor liberali, conducerii Senatului României să depună eforturi către Preşedintel României, domnul Klaus Iohannis, către Primul Ministru al Guvernului României, domnul Florin Vasile Cîţu să dea dovadă de apărarea drepturilor românilor din închisorile comuniste şi să depună eforturi pentru a fi transferaţi condamnaţii români nevinovaţi, de genul profesorului Marius Balo, din închisoriile regimurilor totalitare din Asia.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]
George Simion, președintele AUR, a solicitat conducerii comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei să demareze lucrările acesteia în cel mai scurt timp, astfel încât cei responsabili să vină să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la achizițiile din pandemie. „Tragem un […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre prioritățile legislative pentru prima sesiune a Parlamentului în 2023 vizează reducerea taxării muncii. În acest sens, AUR va iniția un proiect de lege care va modifica impozitarea muncii. „Nu mai […]
Către: Ministerul Sportului Domnului Răzvan BURLEANU, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948 Stimate domnule Președinte, Chiar dacă seamănă identic cu sute de alte manifestări condamnabile, […]
Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]