Sorin-Cristian Mateescu – Declarație politică – Apel către Preşedintele Iohannis, senatorii Partidului Naţional Liberal şi premierului Florin Cîţu pentru salvarea profesorului Marius Balo din închisorile comuniste din China!

Adresată de către domnul senator :  Sorin-Cristian MATEESCU

Circumscripţia electoralănr.14 Constanța

Ședinţa Plenului Senatului României din 29.09.2021

“Apel către Preşedintele Iohannis, senatorii Partidului Naţional Liberal şi premierului Florin Cîţu pentru salvarea profesorului Marius Balo din închisorile comuniste din China!”

Doamnă Preşedinte,

Doamnelor și domnilor senatori!

Încep această declaraţie politică cu un apel către Preşedintele României şi către Primul Ministru al Guvernului liberal, care au  susţinut că sunt adversari declaraţi al politicilor statelor totalitare care încalcă drepturile omului. Mai exact acest apel îl priveste pe profesorul clujean Marius Balo, care poate fi un caz generalizat al româniilor condamnaţi în închisoriile din Asia.

Profesorul clujean Marius Balo, condamnat la opt ani de închisoare în China, îşi va ispăşi întreaga pedeapsă în iadul puşcăriilor chineze, aceasta deşi în ianuarie 2020 România a obţinut acordul oficial al statului chinez pentru transfer.

Povestea profesorului Marius Balo începe în China în 2010, în calitate de expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie New Oriental din Beijing, iar problemele sale au început în 2014, când a fost arestat pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală. Mai exact, Balo a fost acuzat că, în schimbul a 80 de dolari, ar fi ajutat o reţea infracţională să înşele statul chinez cu aproximativ 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro), profesorul fiind închis în China, în condiţii greu de imaginat: “Am trecut prin torturi şi umilinţe de care mă doare să îmi amintesc”, spunea clujeanul într-un mesaj trimis acasă.

Acasă ar fi trebuit să ajungă nu doar mesajul profesorului, ci chiar el, în carne şi oase, căci autorităţile române au reuşit să obţină acceptul Chinei comuniste pentru transferul clujeanului în ţară, urmând ca acesta să-şi ispăşească restul pedepsei într-o închisoare din România. Aducerea în ţară nu s-a mai întâmplat însă.

Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori, a recunoscut hotărârea de condamnare pronunţată de instanţa chineză şi a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, autorităţile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia.

În 15 ianuarie 2020, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol, ca urmare a solicitării societăţii de avocatură ‘Iordăchescu şi Asociaţii’ din data de 13.01.2020, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetăţeanului român Marius Balo au fost iniţiate, data transferării efective în ţară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

După ce în ianuarie 2020, autorităţile chineze au transmis că îşi dau acceptul pentru transferul lui Balo, în spaţiul public a apărut informaţia că la nivel de MAI, care trebuia să trimită o escortă să îl aducă a apărut un blocaj pe motiv că cei doi poliţişti care ar fi ajuns acolo ar fi trebuit să stea în carantină 14 zile şi să facă şi test Covid care să fie negativ, pe cheltuiala lor, adică a MAI.

Din luna ianuarie 2020 şi până în luna septembrie 2021 autorităţile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a cetăţeanului român Marius Balo. În aceste condiţii, societatea de avocatură SCA ‘Iordăchescu şi Asociaţii’ a revenit cu adrese pe parcursul anilor 2020/2021 la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională în vederea urgentării demersurilor de preluare a cetăţeanului român Marius Balo din Republica Populară Chineză. La aceste solicitări s-a dat de fiecare dată acelaşi răspuns din partea Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, în sensul că nu a intervenit nicio modificare privind măsurile restrictive impuse de autorităţile chineze.

Stimaţi colegi, în baza celor prezentate fac apel către senatorilor liberali, conducerii Senatului României să depună eforturi către Preşedintel României, domnul Klaus Iohannis, către Primul Ministru al Guvernului României, domnul Florin Vasile Cîţu să dea dovadă de apărarea drepturilor românilor din închisorile comuniste şi să depună eforturi pentru a fi transferaţi condamnaţii români nevinovaţi, de genul profesorului Marius Balo, din închisoriile regimurilor totalitare din Asia.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]