Scripnic Lilian – declarație de presă – România, amprenta de carbon şi sărăcia!

România, amprenta de carbon şi sărăcia!

Mediul înconjurător este spaţiul unde ne trăim şi ne petrecem zilele de pe acest pământ. Natura ne este un dar oferit de Dumnezeu pentru a servi ca locuinţă şi ca materie primă pentru diferitele nevoi biologice ale omului. Grija pentru natură şi mediul înconjurător trebuie să reprezinte o normalitate pentru oricine. Nu doar pentru cei mai săraci dintre noi!

Constat cu îngrijorare că demersurile prin care România încearcă să elimine amprenta de carbon are un puternic impact economic şi social în primul rând asupra populaţiei de rând, asupra oamenilor care-şi trăiesc viaţa normal şi care nu au fabrici sau uzine poluante în curţi sau în sufragerii.Închiderea mai multor unităţi de producţie energetică pe cărbune, vizarea cu noi interdicţii ale centralelor de apartament pe gaz, eliminarea treptată a autovehiculelor pe combustibili convenţionali şi înlocuirea lor cu cele electrice, sunt parte dintr-un pachet de decizii anti-poluare care sunt greu de suportat de către românii care câştigă 1898 lei net în România anului 2023.

Cine se gândeşte la cei 1,3 milioane de salariaţi care au salariul minim pe economie? Când se fac aceste planuri de tranziţie către emisii zero de carbon se gândeşte cineva la milioanele de români care au făcut rate pe mulţi ani pentru centralele pe gaz sau pentru maşinile second-hand pe motorină?

Oamenii aceştia s-au îndatorat pentru a-şi asigura căldura şi apa caldă în locuinţe, s-au îndatorat pentru a avea un mijloc de transport în comun cu care să-şi transporte iarna copiii spre şcoală sau grădiniţă. La ei se gândeşte cineva din guvern sau de la Cotroceni?

Un francez câştigă un salariu minim net de 1300 euro/lună, un german 1400-1500 euro/lună, iar românul 370 de euro/lună. În timp ce cheltuielile cu traiul zilnic sunt aproape similare în toate statele membre UE.Dragi guvernanţi, atunci când vă angajaţi la aplicarea măsurilor anti-poluare, vă rog luaţi în calcul şi că, de pildă, un român ar trebui să scoată din buzunar 15.000 euro pentru o casă de 150 mp, foarte bine izolată, ca să-şi achiziţioneze o pompă de căldură care să corespundă noilor norme. Aceeaşi casă slab izolată ar necesita o investiţie de cca. 25.000 euro.

În concluzie, vă rog să reevaluaţi mijloacele prin care veniţi în întâmpinarea propriilor cetăţeni atunci când discutaţi de tranziţia de la un stil de viaţă dependent de combustibili aşa-zişi poluanţi la energie verde.

Grija pentru mediu este importantă, dar nu trebuie să prevaleze în faţa vieţilor a milioane de suflete care pot risca aruncarea în hăul sărăciei din cauza restricţiilor care ar putea surveni din partea dvs.

Nu transformaţi visul energiei verzi într-o inchiziţie modernă, sau într-o vânătoare de vrăjitoare în care omul de rând să fie sacrificat pe altarul indolenţei, în timp ce marii poluatori ai acestei planete, marile uzine şi platforme industriale continuă să emane cantităţi uriaşe de dioxid de carbon în aer câştigând trilioane de dolari din asta!

Nu, nu vacile ţăranilor poluează, nu centralele de apartament pe gaze sunt cele care produc schimbări climatice, ci lăcomia unor companii internaţionale care rad hectare de păduri fără milă, care forează pământul pentru gaze de şist provocând daune în scoarţa terestră, companiile care caută aur folosind cianura sau care exploatează fundul mărilor eliberând cantităţi imense de dioxid de carbon, acestea poluează!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]