Românii din Harghita, Covasna și Mureș: Discriminați, marginalizați și uitați în propria țară

Inimile românilor din Harghita, Covasna și Mureș bat în acord cu aceste cuvinte amare exprimate de reprezentanții comunității românești în cadrul unei dezbateri istorice organizată în Palatul Parlamentului de Alianța pentru Unirea Românilor.

Reprezentanții AUR, alături de participanții la dezbaterea „Transilvania – inima României. Probleme și soluții pentru păstrarea identității” au tras un semnal de alarmă cu privire la situația românilor din aceste județe. Ei susțin că aceștia sunt supuși unui proces violent de epurare etnică, orchestrat sistematic de instituțiile publice ale statului român controlate de membri ai UDMR.

Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR, a subliniat că România are o problemă cronică în ceea ce privește sprijinul pentru românii minoritari în propria lor țară. De la schimbarea regimului comunist în România, românii din Harghita, Covasna și Mureș nu au primit sprijinul necesar pentru a-și păstra identitatea și a duce o viață fără presiuni etnice.

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR a subliniat că este necesară o strategie la nivelul Parlamentului pentru îmbunătățirea vieții românilor din aceste comunități.

„Statul român nu a dovedit niciun fel de interes pentru românii din țară sau din afară, indiferent că sunt aproape de granițe sau mai departe de granițe. Nu există o strategie, o tot spun, nu este o strategie pe care să o fi adoptat la nivelul Parlamentului și care să fie urmată de toate guvernele, indiferent de coloratura lor politică, o strategie care să îmbunătățească viața românilor din comunitățile mai ales supuse epurării etnice sau asimilării forțate. Îi ajutăm pe toți, suntem prietenii tuturor, dar nu îi ajutăm pe ai noștri. Lucrurile astea le știm cu toții, sunt niște constatări amare pe care le reluăm la fiecare prilej”, a spus Claudiu Târziu.

Dan Tanasă, deputat AUR și purtător de cuvânt al partidului, a afirmat că Ungaria se comportă în Transilvania ca un stat co-suveran, cu largul concurs al puterii politice de la București. El a subliniat că în ultimii 33 de ani, elita politică de la București a comis o serie de acte care pot fi catalogate ca fiind acte de trădare națională.

„Românii sunt discriminați, pe criterii etnice în România, în anumite zone din România. O concluzie șocantă! Dar documentele vorbesc foarte clar. Românii nu au la Miercurea Ciuc, la Sfântu Gheorghe, nu au vicepreședinți de CJ, nu au viceprimari, chestiuni pe care comunitatea maghiară le consideră inacceptabile. La Sfântu Gheoghe, deși mai avem în continuare o comunitate puternică de peste 23% etnici români, pentru elita politică și civică maghiară este absolut inacceptabil ca românii să aibă un viceprimar la Sfântu Gheorghe sau un vicepreședinte de CJ. În acest moment, Transilvania este sub co-suveranitate româno-ungară. Ungaria se comportă în Transilvania ca un stat co-suveran, cu largul concurs al puterii politice de la București, a PSD, a PNL, a USR, a tuturor partidelor care formează eșicherul guvernării în acest moment. Ungaria se comportă ca un soft power, se comportă de parcă își exercită legea, domnia, pe teritoriul Transilvaniei. În ultimii 33 de ani am avut de a face cu o sarabandă de acte care pot fi catalogate, fără îndoială, ca fiind acte de trădare națională din partea elitei politice de la București condusă de cele mai multe ori de PSD și de PNL”, a spus Dan Tanasă.

Deputatul AUR a subliniat faptul că „în 20 – 30 de ani idealul, ținta ideală a așa-zisului ținut secuiesc se va fi îndeplinit. În ultimii 20 de ani, zeci de mii de români au fost fugăriți din zona județelor Harghita, Covasna și Mureș. Proiectul înființării așa-zisului ținut secuiesc autonom este în derulare cu largul concurs al clasei politice de la București care guvernează România de 30 de ani. Nu există niciun fel de politică, de coeziune, nu există niciun fel de politică prin care statul român să preîntâmpine. Când spun statul român mă refer la PSD și PNL. În acest moment, în Transilvania, se reclădește Ungaria Mare”.

Dragoș Burghelia, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, a subliniat că, în ultimii 30 de ani, populația de naționalitate română din aceste județe a scăzut cu aproape 30 de mii de persoane. El a atras atenția asupra faptului că, dacă lucrurile continuă în acest ritm, în următorii 20-30 de ani, în inima României s-ar putea forma o enclavă etnică maghiară. Acesta a subliniat situația critică a comunității românești din această regiune. Datele statistice sunt indiscutabile: numărul românilor din Covasna și Harghita a scăzut semnificativ în ultimii ani, iar românii sunt acum numeric minoritari în aceste județe. Mai mult, în unele localități, comunitatea românească se confruntă cu dificultăți uriașe, de exemplu, există 33 de parohii ortodoxe cu mai puțin de 30 de credincioși, iar în 46 de unități administrative-teritoriale nu mai există învățământ în limba română. În acest context, românii din această regiune riscă să dispară fizic și cultural.

„În județele Covasna și Harghita în care românii sunt numeric minoritari, la ultimul recensământ mai locuiau doar 76 de mii de români. Vorbim de 42 de mii de români în Covasna și 34 de mii în Harghita. Așadar, avem o pondere procentuală de 23,3% în Covasna și 12,6% în Harghita față de 103 mii câți eram la recensământul din 1992. În ultimii 30 de ani populația de naționalitate română din cele două județe a scăzut cu aproape 30 de mii de persoane, în medie cam cu 1000 de persoane pe an”, a spus Dragoș Burghelia.

Este timpul ca România să își asume responsabilitatea față de românii care sunt în minoritate în această regiune și să creeze o strategie coerentă pentru a proteja identitatea și viitorul lor.

One response

  1. Da asa este. Trebuie neaparat dislocate unitati militare in zona, care sa constituie stagiu permanent acolo. Unitatile respective vor fi constituite de MAPN la ordinul expres al ministrului si vor fi finantate de la bugetul statului, inclusiv pentru locuintele personalului militar. Varsta nu constituie un impediment in recrutarea de personal pentru aceste unitati. Misiunea lor o sa fie de paza si protectie a zonei, pentru care vor executa tot ceeea ce este necesar pentru indeplinirea misiunii lor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Un nou trio-comic își face apariția pe scena politică. După trio-ul Iohannis, Ciolacu și Ciucă, acum își face apariția grupul Orban, Drulă și Tomac, trei indivizi care nu au făcut nimic la viața lor, deși au avut puterea în mâini. Acum, pentru că nu au niciun […]
Ziua a treia de la Conservative Political Action Conference – CPAC a fost marcată de discursul susținut de Donald Trump, fostul și cel mai probabil viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu acest prilej, președintele AUR George Simion a subliniat că suveranismul trebuie să fie […]
Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]