Ringo Dămureanu – declarație politică – România condamnă dur extremismul antiromânesc din Republica Serbia.

Deputat Ringo Dămureanu

Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte, Comisia pentru Constituționalitate

          Membru al Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Serbia

Declarația politică se numește

          „România condamnă dur extremismul antiromânesc din Republica Serbia”

Domnule Președinte,

Domnule Ministru de Externe,

Stimați colegi deputați și senatori,

          Opinia publică românească este profund îngrijorată de recentele reacții xenofobe, extremiste și antiromânești manifestate public în țara vecină și prietenă, Serbia.

          Avem o graniță comună, împărtășim o istorie multiseculară, minorități corespondente, valori democratice și speranța unui parcurs european comun.

          30.000 de etnici români, recunoscuți astfel, trăiesc în Banat, regiunea Voivodina.

          Alți 300.000 de etnici de origine română, denumiți local „vlahi”, trăiesc pe Valea Timocului în așteptarea recunoașterii.

          Toți sunt cetățeni loiali, buni patrioți, contribuind la viața socială și la prefacerile economice din Serbia.

          Statul sârb a înființat însă două Consilii naționale pentru minoritatea română de pe teritoriul său, pentru a introduce ideea unei „minorități vlahe” și a unei „limbi vlahe”, în mod inacceptabil și în totală contradicție cu adevărul istoric și lingvistic.

          Patriotul român Dușan Pârvulovici este închis în Serbia, după ce a condus Consiliul Minoritar Vlah și a votat pentru recunoașterea limbii române.

          Prin Comitetul interministerial mixt pe tema minorităților, fondat la Bruxelles, în 2012, Serbia și România și-au propus să elimine aceste disparități.

          Problema este că în ultimii 7 ani, țara vecină nu a mai asigurat copreședinția acestui Comitet, iar efectele începem să le vedem.

          Etnicii români din Serbia nu au o „voce oficială”, deoarece nu li se asigură un loc un Parlamentul de la Belgrad, așa cum România face cu etnicii sârbi de aici.

          Partidul Neamului Românesc din Serbia, legal și reprezentativ, nu este recunoscut de Președintele și Guvernul Republicii Serbia ca partener de dialog.

          Invitația acestui partid către Președintele României, Klaus Iohannis, de a vizita Valea Timocului, nu a fost onorată, iar de la ultima vizită similară au trecut 10 ani.

          În aceste condiții, persoane din conducerea Statului sârb încep să atace românii și să incite la ură împotriva minorității lor etnice, contrar drepturilor fundamentale ale omului.

          România și Serbia trebuie să condamne și să respingă cu tărie ura și extremismul, pentru ca acestea să nu devină un fenomen în Serbia.

          Iar ca prim pas, cerem să se asigure copreședinția Comitetului interministerial mixt pe tema minorităților și să fie tratați nediscriminatoriu etnicii români din țara vecină.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]