Ringo Dămureanu – declarație politică – România condamnă dur extremismul antiromânesc din Republica Serbia.

Deputat Ringo Dămureanu

Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte, Comisia pentru Constituționalitate

          Membru al Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Serbia

Declarația politică se numește

          „România condamnă dur extremismul antiromânesc din Republica Serbia”

Domnule Președinte,

Domnule Ministru de Externe,

Stimați colegi deputați și senatori,

          Opinia publică românească este profund îngrijorată de recentele reacții xenofobe, extremiste și antiromânești manifestate public în țara vecină și prietenă, Serbia.

          Avem o graniță comună, împărtășim o istorie multiseculară, minorități corespondente, valori democratice și speranța unui parcurs european comun.

          30.000 de etnici români, recunoscuți astfel, trăiesc în Banat, regiunea Voivodina.

          Alți 300.000 de etnici de origine română, denumiți local „vlahi”, trăiesc pe Valea Timocului în așteptarea recunoașterii.

          Toți sunt cetățeni loiali, buni patrioți, contribuind la viața socială și la prefacerile economice din Serbia.

          Statul sârb a înființat însă două Consilii naționale pentru minoritatea română de pe teritoriul său, pentru a introduce ideea unei „minorități vlahe” și a unei „limbi vlahe”, în mod inacceptabil și în totală contradicție cu adevărul istoric și lingvistic.

          Patriotul român Dușan Pârvulovici este închis în Serbia, după ce a condus Consiliul Minoritar Vlah și a votat pentru recunoașterea limbii române.

          Prin Comitetul interministerial mixt pe tema minorităților, fondat la Bruxelles, în 2012, Serbia și România și-au propus să elimine aceste disparități.

          Problema este că în ultimii 7 ani, țara vecină nu a mai asigurat copreședinția acestui Comitet, iar efectele începem să le vedem.

          Etnicii români din Serbia nu au o „voce oficială”, deoarece nu li se asigură un loc un Parlamentul de la Belgrad, așa cum România face cu etnicii sârbi de aici.

          Partidul Neamului Românesc din Serbia, legal și reprezentativ, nu este recunoscut de Președintele și Guvernul Republicii Serbia ca partener de dialog.

          Invitația acestui partid către Președintele României, Klaus Iohannis, de a vizita Valea Timocului, nu a fost onorată, iar de la ultima vizită similară au trecut 10 ani.

          În aceste condiții, persoane din conducerea Statului sârb încep să atace românii și să incite la ură împotriva minorității lor etnice, contrar drepturilor fundamentale ale omului.

          România și Serbia trebuie să condamne și să respingă cu tărie ura și extremismul, pentru ca acestea să nu devină un fenomen în Serbia.

          Iar ca prim pas, cerem să se asigure copreședinția Comitetului interministerial mixt pe tema minorităților și să fie tratați nediscriminatoriu etnicii români din țara vecină.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID 19 Stimate Domnule Prim-ministru, Atât în Europa, cât și în Statele Unite cresc numărul rapoartelor care demonstrează o legătură directă între procesul […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Taxarea suplimentară a companiilor energetice Stimate Domnule Prim-ministru, La final de an am asistat la una dintre cele mai îngrijorătoare știri din domeniul energetic, anume faptul că […]
Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Guvernanța corporativă a întreprinderilor publice Stimate Domnule Prim-ministru, La începutul anului 2023, domnul Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură (FSS) Silva, trăgea public un semnal de […]
Către: Carol-Eduard NOVÁK, Ministrul sportului Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Investiții ale statului ungar în România Stimate Domnule Ministru, Statul ungar a finanțat cu 1 milion de euro construirea unei baze sportive la Miercurea Ciuc. La ceremonia de deschidere, […]
Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28, Mureș Subiectul întrebării: Campanie de conștientizare asupra importanței vaccinării Stimate Domnule Ministru, Din presa națională reiese faptul că ministerul pe care îl coordonați a inițiat pe SICAP o licitație pentru „servicii […]