Raisa Enachi – declarație politică – Vasluiul în „ruine”.

Statisticile demonstrează că județul Vaslui este una dintre cele mai sărace zone  ale României, prin urmare, necesită sprijin și asistență an de an.

          Vasluiul poate fi considerat rezultatul analfabetismului clasei politice românești, și niciun partid politic nu este scutit de vină pentru situația grea a țării.

          Timp de 50 de ani, de exemplu, moara de grâu și fabrică de pâine din cartierul 13 Decembrie a municipiului Vaslui a fost producătorul de pâine numărul unu al județului, aceasta fiind considerată un adevărat simbol ale zonei noastre. După mai mulți ani de inactivitate, a ajuns să fie demolată în favoarea unui presupus „centru comercial”, adică distrugem producătorii români în avantajul vânzătorilor străini. Generațiile dinainte de 1989, au rămas doar cu mirosul de pâine coaptă în amintire.

          Și orașul Negrești pare a fi acum o epavă! Înainte de 1989, locuitorii acestui oraș lucrau la fabrica de pâine, filatura de bumbac, fabrica de mobilă, fabrica de utilaj greu, dar toate au avut același destin: au dispărut în urma escrocheriilor.

          Întreprinderile private au cumpărat toate aceste structuri la un preț de nimic și le-au vândut la fier vechi. Ca în toată economia românească, există o mare îngrijorare cu privire la viitorul locurilor de muncă a generațiilor care vin după noi! Sărăcia și disperarea sunt din ce în ce mai răspândite în zona Vasluiului. Orașele își pierd industria, spitalele, locurile de muncă și chiar simbolurile care au fost transmise de la înaintași. Infrastructura precară împiedică dezvoltarea, unde există apă – pompele nu funcționează, iar oamenii, fie că locuiesc în blocuri sau în case, se încălzesc cu lemne sau la butelia cu gaz.

          Din păcate, Vasluiul se situează pe primul loc în ceea ce privește statisticile negative. Mulți dintre locuitori nu au ce să mănânce și nici cu ce să-și trimită copiii la școală. Și din acest motiv tinerii nu pot obține nici educația de bază la care au dreptul legal, șansele de a-și găsi un loc de muncă bine plătit sunt minime.

          Factorii de decizie și responsabilii politici sunt conștienți de prezența sărăciei, pregătirea profesională precară a tinerilor, și le convine acest fapt, de ce? Oamenii săraci și puțin pregătiți pot fi manipulați.

          Vasluienii încă au un sentiment de demnitate în viața lor, deși doresc să aibă un rol în societate, principalele lor preocupări se reduc la aspectele de bază ale vieții: precum hrana, siguranța, adăpostul, sănătatea și locurile de muncă.

          În aceste condiții, vom ajunge în situația de a nu avea cu cine să muncim, chiar dacă am dori să dezvoltăm unele sectoare prioritare pentru viața vasluienilor.

Sectorul industriei de morărit și panificație se confruntă cu probleme serioase legate de scăderea consumului, dar și de o evaziune fiscală fără precedent în special la făină și produse de panificație. În loc să simțim miros de pâine proaspătă, aici la noi, acasă, stăm și privim cum „indivizi dubioși” ne vând produse de nivel inferior. Clasa politică nu înțelege, sau nu-și dorește să impună măsuri inteligente pentru a scoate județul Vaslui din sărăcie și mizerie (exemplul ar fi lipsa unui wc în locul de întâlnire pentru cei ce urmează să susțină examenul de conducător auto).

          Dacă dorim să valorificăm potențialul economic al unei zone a țării care nu-și merită poziția actuală în economia noastră, trebuie să-i ajutăm pe acești oameni printr-o politică menită să canalizeze banii europeni spre dezvoltarea țării și spre crearea de avantaje fiscale pentru investitori.

          Dragi politicieni ai județului Vaslui, haideți să fim cu adevărat alături de cetățenii noștri, care ne-au votat cu încredere!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dan Tanasă, a criticat declarațiile pe care președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a făcut în Statele Unite ale Americii, subliniind că, în vreme ce românii celebrau Ziua Națională, liderul UDMR arunca din nou cu venin și noroi în statul român. „Zilele trecute, în timp ce […]
Președintele AUR, George Simion, a atras atenția că actualul Guvern PSD – PNL nu reușește să aibă grijă de copiii României. Acesta a precizat că Programul „Cornul și Laptele” nu funcționează în mare majoritate din județele țării din cauză că nu sunt bani. De asemenea, pentru […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că în această săptămână, la Senat, au fost respinse de către PSD-PNL-UDMR, împreună cu USR, două proiecte de legi extrem de importante pentru români. „Am avut 2 proiecte […]
Președintele AUR, George Simion, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că AUR va solicita extinderea cercetării penale pentru achizițiile din timpul pandemiei și la Raed Arafat și la Adrian Streinu Cercel, cel care, în timpul unei emisiuni televizate, s-a denunțat cu privire la sponsorizările […]
Mă prevalez de această oportunitate pentru a trage un semnal de alarmă în privința restricțiilor traficului autovehiculelor de mare tonaj (TIR), deoarece acestea nu exista sau  sunt nu respectate și încălcate tot mai des. Țara noastră înregistrează, din nou un record negativ. Accidentele rutiere înregistrate în […]
ROMÂNIA, ȚARA ASISTAȚILOR SOCIAL Țara noastră ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească de muncă, dar, pur și simplu, nu vor! Ori, după cum spun unii sociologi, ar […]