Raisa Enachi – declarație politică – Vasluiul în „ruine”.

Statisticile demonstrează că județul Vaslui este una dintre cele mai sărace zone  ale României, prin urmare, necesită sprijin și asistență an de an.

          Vasluiul poate fi considerat rezultatul analfabetismului clasei politice românești, și niciun partid politic nu este scutit de vină pentru situația grea a țării.

          Timp de 50 de ani, de exemplu, moara de grâu și fabrică de pâine din cartierul 13 Decembrie a municipiului Vaslui a fost producătorul de pâine numărul unu al județului, aceasta fiind considerată un adevărat simbol ale zonei noastre. După mai mulți ani de inactivitate, a ajuns să fie demolată în favoarea unui presupus „centru comercial”, adică distrugem producătorii români în avantajul vânzătorilor străini. Generațiile dinainte de 1989, au rămas doar cu mirosul de pâine coaptă în amintire.

          Și orașul Negrești pare a fi acum o epavă! Înainte de 1989, locuitorii acestui oraș lucrau la fabrica de pâine, filatura de bumbac, fabrica de mobilă, fabrica de utilaj greu, dar toate au avut același destin: au dispărut în urma escrocheriilor.

          Întreprinderile private au cumpărat toate aceste structuri la un preț de nimic și le-au vândut la fier vechi. Ca în toată economia românească, există o mare îngrijorare cu privire la viitorul locurilor de muncă a generațiilor care vin după noi! Sărăcia și disperarea sunt din ce în ce mai răspândite în zona Vasluiului. Orașele își pierd industria, spitalele, locurile de muncă și chiar simbolurile care au fost transmise de la înaintași. Infrastructura precară împiedică dezvoltarea, unde există apă – pompele nu funcționează, iar oamenii, fie că locuiesc în blocuri sau în case, se încălzesc cu lemne sau la butelia cu gaz.

          Din păcate, Vasluiul se situează pe primul loc în ceea ce privește statisticile negative. Mulți dintre locuitori nu au ce să mănânce și nici cu ce să-și trimită copiii la școală. Și din acest motiv tinerii nu pot obține nici educația de bază la care au dreptul legal, șansele de a-și găsi un loc de muncă bine plătit sunt minime.

          Factorii de decizie și responsabilii politici sunt conștienți de prezența sărăciei, pregătirea profesională precară a tinerilor, și le convine acest fapt, de ce? Oamenii săraci și puțin pregătiți pot fi manipulați.

          Vasluienii încă au un sentiment de demnitate în viața lor, deși doresc să aibă un rol în societate, principalele lor preocupări se reduc la aspectele de bază ale vieții: precum hrana, siguranța, adăpostul, sănătatea și locurile de muncă.

          În aceste condiții, vom ajunge în situația de a nu avea cu cine să muncim, chiar dacă am dori să dezvoltăm unele sectoare prioritare pentru viața vasluienilor.

Sectorul industriei de morărit și panificație se confruntă cu probleme serioase legate de scăderea consumului, dar și de o evaziune fiscală fără precedent în special la făină și produse de panificație. În loc să simțim miros de pâine proaspătă, aici la noi, acasă, stăm și privim cum „indivizi dubioși” ne vând produse de nivel inferior. Clasa politică nu înțelege, sau nu-și dorește să impună măsuri inteligente pentru a scoate județul Vaslui din sărăcie și mizerie (exemplul ar fi lipsa unui wc în locul de întâlnire pentru cei ce urmează să susțină examenul de conducător auto).

          Dacă dorim să valorificăm potențialul economic al unei zone a țării care nu-și merită poziția actuală în economia noastră, trebuie să-i ajutăm pe acești oameni printr-o politică menită să canalizeze banii europeni spre dezvoltarea țării și spre crearea de avantaje fiscale pentru investitori.

          Dragi politicieni ai județului Vaslui, haideți să fim cu adevărat alături de cetățenii noștri, care ne-au votat cu încredere!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Basarabia e Romania
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită guvernelor de la București și Chișinău inițierea imediată de consultări bilaterale, precum și cu partenerii politici europeni și euro-atlantici, pentru stabilirea etapelor și măsurilor concrete în vederea reunificării statului și a națiunii române. Congresul național al Alianței pentru Unirea Românilor […]
AUR
Congresul Național AUR, reunit la Alba Iulia, a aprobat vineri, 2 decembrie, strategia de promovare politică a partidului pentru anul 2023. Cele mai importante acțiuni anunțate pentru anul următor sunt construirea unui spital mobil și realizarea unei Caravane de promovare a programului politic, ce se va […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să obțină un calendar clar privind eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români, în urma întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, programată să aibă loc marți. Acest subiect nu mai trebuie să fie tergiversat […]
Expertul în energie Dian Popescu a prezentat, în cadrul unei conferințe organizate de AUR la Palatul Parlamentului având ca temă: ˝Cartea Neagră a guvernării Ciucă. Comemorarea unui an de la instalarea guvernului PNL-PSD-UDMR˝, semnificația vizitei delegației OMV Petrom la Palatul Cotroceni. „OMV are 850 MW putere […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atrage atenția că decizia Guvernului Ciucă privind majorarea salariului minim brut nu rezolvă problema sistemică, ci doar întreține o masă de manevră în cheie electorală. Soluția corectă ce oferă predictibilitate și stabilitate este cea propusă de AUR, ca venitul minim garantat […]
Adresată:  Domnului PETRE DAEA, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către domnul senator:  Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Data: 17.11.2022 Obiectul întrebării: Reiterearea întrebării parlamentare nr. 1559/a din  14.9.2022  privind situația reală a sistemului de irigații din județul Botoșani Stimate domnule Domnule Ministru, Având […]