Raisa Enachi – declarație politică – “România s-a pricopsit cu un Guvern al ipocriziei”

Doamna Raisa Enachi:

Bună dimineaţa!

Vă mulţumesc, doamnă preşedinte.

Stimată colegă,

Stimaţi colegi,

În declaraţia mea politică de astăzi vreau să vorbesc despre cum România s-a pricopsit cu un Guvern al ipocriziei.

Alianţa pentru Unirea Românilor constată cu îngrijorare cum partidele aflate la guvernare încearcă să conducă ţara cu un Guvern format din oameni total nepregătiţi, mulţi numiţi prin tot felul de sinecuri politice, fără a avea nicio competenţă reală care să aducă plusvaloare angajatorului, care este, până la urmă, poporul român, plătitorii de taxe şi impozite ai acestei ţări.

Pentru a informa cetăţenii ţării într-un mod corect şi real, vă prezint în mod cronologic un scurt istoric cu privire la pensiile speciale, sporurile bugetare şi recalcularea pensiilor.

Deci, cum au apărut pensiile speciale?

În anul 1997, Valeriu Stoica a iniţiat Legea nr. 142, unde apare pentru prima dată conceptul de pensie specială.

Apoi, prin Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, magistraţii primesc dreptul la pensii speciale. Legea a fost votată de parlamentarii Partidului Naţional Liberal în unanimitate şi, tot prin această lege, magistraţii militari au primit şi ei dreptul de a cumula pensia militară cu pensia de magistrat civil şi, de aici, au apărut pensiile nesimţite de 30.000-40.000 de lei.

Şi, tot în anul 2015, Partidul Naţional Liberal, prin parlamentarul Alina-Ştefania Gorghiu, iniţiază şi votează Legea nr. 83, lege care se referă la pensiile speciale pentru aviatori.

A urmat Legea nr. 216/2015 privind pensiile diplomaţilor, unde 78 de parlamentari ai PNL au votat “pentru”, inclusiv Ludovic Orban.

În acelaşi an, care a fost şi anul în care partidele politice s-au întrecut să ofere pensii speciale, s-au acordat pensii speciale şi funcţionarilor parlamentari. Atunci, PNL s-a abţinut la vot, dar nu a votat împotrivă. Mai mult, prin parlamentarul Florin-Claudiu Roman, a propus o modificare privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, prin care a acordat pensii speciale şi funcţionarilor de la Curtea de Conturi.

A urmat Legea nr. 357/2015 pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, când s-au acordat indemnizaţiile parlamentarilor. Proiectul a fost iniţiat de 225 de parlamentari, dintre care 20 ai PNL, şi au fost 303 voturi “pentru”, 124 “împotrivă” şi două “abţineri”.

În 2019, prin Codul administrativ, s-au votat pensiile speciale pentru primari, viceprimari şi preşedinţi de consilii judeţene.

Să vedem, acum, care sunt sporurile financiare pentru bugetari?

De trei luni, de când a fost învestit, Guvernul Câţu spune public că nu sunt bani la bugetul ţării, din cauza sporurilor salariale ale bugetarilor.

Credem că aceşti oameni nu au citit Legea nr. 153/2017 privind salarizarea unitară, căci, dacă o citeau, cu siguranţă ar fi văzut că la art. 25 se menţionează că sporurile salariale sunt plafonate la 30% şi încălcarea acestei prevederi legale duce la imputarea sporului acordat în mod nelegal.

Într-adevăr, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 131/2020, Guvernul Orban a acordat sporuri salariale angajaţilor din prefecturi, dar acest fapt nu are legătură cu Legea salarizării.

În ceea ce priveşte recalcularea pensiilor.

Legea nr. 127/2019 privind pensiile a fost adoptată de Parlament cu 197 voturi “pentru”, 70 “abţineri” şi niciun vot “împotrivă”. Deci, cum poate să spună acum Alianţa aflată la guvernare că se impune o nouă Lege a pensionării, ştiind foarte bine că, în conformitate cu Legea mai sus-menţionată, de la 1 ianuarie 2020 ar fi trebuit să înceapă recalcularea dosarelor de pensie, iar ei, într-un an şi jumătate, nu au făcut absolut nimic?

Din cele expuse până acum se vede în mod cât se poate de clar că acest Guvern este în aer şi orice om de bună-credinţă ar trebui să înţeleagă că intenţia lui este una singură – distrugerea ţării şi crearea unor diferenţe majore şi frustrante între diversele pături sociale printr-o discriminare salarială care, iată, astăzi, întruneşte zece categorii de pensii speciale.

Vă mulţumesc.

Deputat de Vaslui, Circumscripţia nr. 39.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că printre prioritățile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. Astăzi, în a doua zi de la reluarea activității parlamentare, AUR face un prim pas concret în acest sens prin depunerea unei inițiative legislative prin […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată „Lege pentru modificarea și […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (4) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (4) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm „Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 448/2006 […]
CĂTRE,                                       BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm „Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea […]
Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]