Raisa Enachi – declarație politică – “Planul Guvernului de a compensa preţul combustibilului cu 50 de bani pe litru, timp de trei luni”

“Planul Guvernului de a compensa preţul combustibilului cu 50 de bani pe litru, timp de trei luni”

Se spune că inflaţia legată de conflictul din Ucraina ar putea fi plafonată de instrumentele Comisiei Europene, ceea ce nu se resimte la nivelul consumatorilor de rând. Preţurile estimate pentru benzină şi motorină cresc de la o zi la alta în ţările europene, iar preţurile interne ale combustibilului variază. De asemenea, şoferii din alte ţări europene se plâng de preţurile mari la combustibil.

Guvernul a decis să compenseze preţul combustibilului la pompă cu 50 de bani pe litru, timp de trei luni. Nu putem cheltui 50 de bani decât în supermarketuri, îi punem în coşul de cumpărături şi ne plimbăm cu ei, de multe ori nici nu avem la ce să-i folosim. Ştim că această subvenţionare de 50 de bani se va termina repede, la fel ca şi cele două miliarde de lei, din care jumătate vor veni de la bugetul de stat.

Compensarea preţului de combustibili va avea o sumă fixă per litru şi nu un procent din preţ, iar Guvernul va evalua după trei luni cum s-au schimbat preţurile şi dacă acestea au scăzut sau nu. Pentru că nimeni nu poate prezice cum va evolua piaţa petrolului dincolo de acest orizont de timp pe termen scurt, Guvernul va pune în aplicare această măsură doar pentru trei luni.

Aşadar, compensarea ar urma să intre în vigoare doar în iulie, august şi septembrie, potrivit premierului. În plus, s-a negociat doar cu OMV Petrom – pentru 0,25 bani, unde Guvernul vine cu cealaltă parte de 0,25 bani. Cu acest set de măsuri, Guvernul intenţionează să reducă impactul creşterii inflaţiei, precum şi efectele numeroaselor crize cu care ne confruntăm.

Coaliţia de guvernare întârzie să ia măsuri pentru a face faţă creşterii tot mai mari a costurilor carburanţilor, care au depăşit nouă lei/litru. PSD aruncă vina pentru creşterea costurilor de carburanţi în totalitate pe umerii ministrului energiei, Virgil Popescu, căruia i-au cerut să prezinte “imediat” coaliţiei un pachet de soluţii.

Nu ştim, însă, dacă coaliţia doreşte, pe de altă parte, să impună un preţ maxim sau să limiteze adaosul pe lanţul comercial. Obiectivul final al coaliţiei este un preţ de aproximativ 7 lei pe litru. Într-o economie de piaţă, cererea şi oferta decid preţul. Această variantă a provocat cozi lungi la benzinăriile din Ungaria. Asta vrem să facem acum, să stăm la coadă pentru benzină?

În timp ce coaliţia transferă de la un partid la altul bomba creşterii preţurilor la carburanţi, şoferii români protestează în mod regulat la benzinării. Aceştia au avertizat că, dacă majorarea preţurilor la carburanţi nu se opreşte până la sfârşitul lunii, vor organiza cea mai mare manifestaţie din ţară.

Între timp, protestele la benzinăriile din capitală continuă. Şoferii, supăraţi că preţul benzinei creşte de la o zi la alta, au format o coadă şi au cumpărat doar câteva picături de combustibil pentru mai puţin de un leu. În mai multe situaţii, angajaţii benzinăriilor au sunat la 112, dar poliţiştii nu au putut acţiona, întrucât manifestanţii nu încălcau nicio lege.

Nu avem niciun răspuns cu privire la modul în care costurile combustibilului au ajuns la acest nivel. Românii ies în stradă. în timp ce preţul benzinei creşte exploziv. În aceste condiţii, cred că ar fi fost rezonabil ca acele măsuri să se iniţieze încă de la începutul anului 2022, astfel încât câştigurile suplimentare faţă de anul trecut să fie împărţite consumatorului român.

Trebuie folosite toate resursele pentru a reduce preţul combustibilului! Guvernul trebuie să acţioneze imediat şi să susţină interesele românilor!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]