Raisa Enachi – declarație politică – “Planul Guvernului de a compensa preţul combustibilului cu 50 de bani pe litru, timp de trei luni”

“Planul Guvernului de a compensa preţul combustibilului cu 50 de bani pe litru, timp de trei luni”

Se spune că inflaţia legată de conflictul din Ucraina ar putea fi plafonată de instrumentele Comisiei Europene, ceea ce nu se resimte la nivelul consumatorilor de rând. Preţurile estimate pentru benzină şi motorină cresc de la o zi la alta în ţările europene, iar preţurile interne ale combustibilului variază. De asemenea, şoferii din alte ţări europene se plâng de preţurile mari la combustibil.

Guvernul a decis să compenseze preţul combustibilului la pompă cu 50 de bani pe litru, timp de trei luni. Nu putem cheltui 50 de bani decât în supermarketuri, îi punem în coşul de cumpărături şi ne plimbăm cu ei, de multe ori nici nu avem la ce să-i folosim. Ştim că această subvenţionare de 50 de bani se va termina repede, la fel ca şi cele două miliarde de lei, din care jumătate vor veni de la bugetul de stat.

Compensarea preţului de combustibili va avea o sumă fixă per litru şi nu un procent din preţ, iar Guvernul va evalua după trei luni cum s-au schimbat preţurile şi dacă acestea au scăzut sau nu. Pentru că nimeni nu poate prezice cum va evolua piaţa petrolului dincolo de acest orizont de timp pe termen scurt, Guvernul va pune în aplicare această măsură doar pentru trei luni.

Aşadar, compensarea ar urma să intre în vigoare doar în iulie, august şi septembrie, potrivit premierului. În plus, s-a negociat doar cu OMV Petrom – pentru 0,25 bani, unde Guvernul vine cu cealaltă parte de 0,25 bani. Cu acest set de măsuri, Guvernul intenţionează să reducă impactul creşterii inflaţiei, precum şi efectele numeroaselor crize cu care ne confruntăm.

Coaliţia de guvernare întârzie să ia măsuri pentru a face faţă creşterii tot mai mari a costurilor carburanţilor, care au depăşit nouă lei/litru. PSD aruncă vina pentru creşterea costurilor de carburanţi în totalitate pe umerii ministrului energiei, Virgil Popescu, căruia i-au cerut să prezinte “imediat” coaliţiei un pachet de soluţii.

Nu ştim, însă, dacă coaliţia doreşte, pe de altă parte, să impună un preţ maxim sau să limiteze adaosul pe lanţul comercial. Obiectivul final al coaliţiei este un preţ de aproximativ 7 lei pe litru. Într-o economie de piaţă, cererea şi oferta decid preţul. Această variantă a provocat cozi lungi la benzinăriile din Ungaria. Asta vrem să facem acum, să stăm la coadă pentru benzină?

În timp ce coaliţia transferă de la un partid la altul bomba creşterii preţurilor la carburanţi, şoferii români protestează în mod regulat la benzinării. Aceştia au avertizat că, dacă majorarea preţurilor la carburanţi nu se opreşte până la sfârşitul lunii, vor organiza cea mai mare manifestaţie din ţară.

Între timp, protestele la benzinăriile din capitală continuă. Şoferii, supăraţi că preţul benzinei creşte de la o zi la alta, au format o coadă şi au cumpărat doar câteva picături de combustibil pentru mai puţin de un leu. În mai multe situaţii, angajaţii benzinăriilor au sunat la 112, dar poliţiştii nu au putut acţiona, întrucât manifestanţii nu încălcau nicio lege.

Nu avem niciun răspuns cu privire la modul în care costurile combustibilului au ajuns la acest nivel. Românii ies în stradă. în timp ce preţul benzinei creşte exploziv. În aceste condiţii, cred că ar fi fost rezonabil ca acele măsuri să se iniţieze încă de la începutul anului 2022, astfel încât câştigurile suplimentare faţă de anul trecut să fie împărţite consumatorului român.

Trebuie folosite toate resursele pentru a reduce preţul combustibilului! Guvernul trebuie să acţioneze imediat şi să susţină interesele românilor!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]