Raisa Enachi – declarație politică – “Planul Guvernului de a compensa preţul combustibilului cu 50 de bani pe litru, timp de trei luni”

“Planul Guvernului de a compensa preţul combustibilului cu 50 de bani pe litru, timp de trei luni”

Se spune că inflaţia legată de conflictul din Ucraina ar putea fi plafonată de instrumentele Comisiei Europene, ceea ce nu se resimte la nivelul consumatorilor de rând. Preţurile estimate pentru benzină şi motorină cresc de la o zi la alta în ţările europene, iar preţurile interne ale combustibilului variază. De asemenea, şoferii din alte ţări europene se plâng de preţurile mari la combustibil.

Guvernul a decis să compenseze preţul combustibilului la pompă cu 50 de bani pe litru, timp de trei luni. Nu putem cheltui 50 de bani decât în supermarketuri, îi punem în coşul de cumpărături şi ne plimbăm cu ei, de multe ori nici nu avem la ce să-i folosim. Ştim că această subvenţionare de 50 de bani se va termina repede, la fel ca şi cele două miliarde de lei, din care jumătate vor veni de la bugetul de stat.

Compensarea preţului de combustibili va avea o sumă fixă per litru şi nu un procent din preţ, iar Guvernul va evalua după trei luni cum s-au schimbat preţurile şi dacă acestea au scăzut sau nu. Pentru că nimeni nu poate prezice cum va evolua piaţa petrolului dincolo de acest orizont de timp pe termen scurt, Guvernul va pune în aplicare această măsură doar pentru trei luni.

Aşadar, compensarea ar urma să intre în vigoare doar în iulie, august şi septembrie, potrivit premierului. În plus, s-a negociat doar cu OMV Petrom – pentru 0,25 bani, unde Guvernul vine cu cealaltă parte de 0,25 bani. Cu acest set de măsuri, Guvernul intenţionează să reducă impactul creşterii inflaţiei, precum şi efectele numeroaselor crize cu care ne confruntăm.

Coaliţia de guvernare întârzie să ia măsuri pentru a face faţă creşterii tot mai mari a costurilor carburanţilor, care au depăşit nouă lei/litru. PSD aruncă vina pentru creşterea costurilor de carburanţi în totalitate pe umerii ministrului energiei, Virgil Popescu, căruia i-au cerut să prezinte “imediat” coaliţiei un pachet de soluţii.

Nu ştim, însă, dacă coaliţia doreşte, pe de altă parte, să impună un preţ maxim sau să limiteze adaosul pe lanţul comercial. Obiectivul final al coaliţiei este un preţ de aproximativ 7 lei pe litru. Într-o economie de piaţă, cererea şi oferta decid preţul. Această variantă a provocat cozi lungi la benzinăriile din Ungaria. Asta vrem să facem acum, să stăm la coadă pentru benzină?

În timp ce coaliţia transferă de la un partid la altul bomba creşterii preţurilor la carburanţi, şoferii români protestează în mod regulat la benzinării. Aceştia au avertizat că, dacă majorarea preţurilor la carburanţi nu se opreşte până la sfârşitul lunii, vor organiza cea mai mare manifestaţie din ţară.

Între timp, protestele la benzinăriile din capitală continuă. Şoferii, supăraţi că preţul benzinei creşte de la o zi la alta, au format o coadă şi au cumpărat doar câteva picături de combustibil pentru mai puţin de un leu. În mai multe situaţii, angajaţii benzinăriilor au sunat la 112, dar poliţiştii nu au putut acţiona, întrucât manifestanţii nu încălcau nicio lege.

Nu avem niciun răspuns cu privire la modul în care costurile combustibilului au ajuns la acest nivel. Românii ies în stradă. în timp ce preţul benzinei creşte exploziv. În aceste condiţii, cred că ar fi fost rezonabil ca acele măsuri să se iniţieze încă de la începutul anului 2022, astfel încât câştigurile suplimentare faţă de anul trecut să fie împărţite consumatorului român.

Trebuie folosite toate resursele pentru a reduce preţul combustibilului! Guvernul trebuie să acţioneze imediat şi să susţină interesele românilor!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Ziua a treia de la Conservative Political Action Conference – CPAC a fost marcată de discursul susținut de Donald Trump, fostul și cel mai probabil viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu acest prilej, președintele AUR George Simion a subliniat că suveranismul trebuie să fie […]
Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]