Raisa Enachi – declarație politică – Corupţia – pata neagră pe obrazul României.

Indicele de Percepție al Corupției (IPC) 2021, comunicat de către  Transparency International, arată că România, alături de Ungaria și Bulgaria, rămâne una dintre cele mai corupte trei națiuni din Uniunea Europeană.

Sistemele interne anticorupție deficitare ale României au fost unul dintre motivele pentru care aceasta nu a aderat la UE în 2004. În cele din urmă a fost admisă în 2007, dar numai cu condiția de a consolida statul de drept, cadrul legislativ anticorupție și independența sistemului judiciar.

În realitate, țara noastră are același scor ca în 2012. Țările care obțin rezultate bune în acest clasament investesc mai mult în sistemul de sănătate, sunt mai bine echipate pentru a furniza asistență medicală și sunt mai puțin susceptibile de a încălca standardele democratice și instituționale sau statul de drept.

Societatea românească a pierdut multă încredere în sancționarea corupției și a lipsei de moralitate, iar acest lucru s-a repercutat, ca o plagă, într-un mod foarte organizat, în toate sectoarele de activitate și, în ultimă instanță, în viața cotidiană.

Corupția aduce României pierderi de 38,6 miliarde de euro în fiecare an. Această sumă reprezintă aproximativ 15,6% din PIB-ul țării. Românii sunt profund afectați de corupție în viața lor de zi cu zi, mulți dintre ei declarând că li s-a cerut sau s-a așteptat să plătească mită pentru un serviciu public de care au avut nevoie la un moment dat.

Pentru adoptarea unor decizii care pun sub semnul întrebării transparența și asumarea răspunderii în spațiul public si pentru ineficiența politicilor anticorupție aplicate în România, noi, împreună cu cei din diaspora, suportăm aceste consecințe pe termen lung.  

Comisia Europeană a amenințat România cu acțiuni în justiție, dacă guvernul român nu va lua măsuri pentru a apăra statul de drept. Aceasta a subliniat mai multe moduri în care statul de drept este distrus în România și a avertizat că va activa Cadrul privind statul de drept dacă aceste tendințe nu sunt inversate.

Acesta este doar începutul. Poporul român se confruntă în continuare cu mai multe probleme, multe dintre acestea fiind agravate de corupție. Rapoartele privind mita, care erau uluitoare în urmă cu zece ani, sunt la fel de prezente și astăzi. Așadar, dacă nu aveți finanțele necesare pentru a vă completa tratamentul, nu veți putea beneficia de toate serviciile iar sănătatea unui nou-născut este determinată de mita pe care o viitoare mamă este obligată să o plătească.

Toți cei din societate, cu rolurile și atribuțiile lor, de la clasa politică, la instituțiile publice, la sectorul comercial și inclusiv cetățenii României, trebuie să se implice permanent în lupta împotriva corupției, dar numai în termeni de utilitate și corectitudine, prin care societatea civilă poate monitoriza investițiile publice, pentru asigurarea transparenței, eficienței şi tratamentului egal.

Dar, corupția selectivă, pe criterii de putere și interese externe mi se pare marea corupție politică inventată în Romania de politicienii ajunși la putere. Marii autori ai corupției romanești sunt și rafinații ei dirijori. Așa se face că, pe de o parte, a fost declamat un așa zis succes în combaterea corupției, dar în fapt, cei care ar fi trebuit sa lupte anticorupție au fost cei mai abili beneficiari ai acesteia.

          „Corupția – o boală cronică și incurabilă a oricărui aparat de stat din toate timpurile și toate popoarele”

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să obțină un calendar clar privind eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români, în urma întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, programată să aibă loc marți. Acest subiect nu mai trebuie să fie tergiversat […]
Expertul în energie Dian Popescu a prezentat, în cadrul unei conferințe organizate de AUR la Palatul Parlamentului având ca temă: ˝Cartea Neagră a guvernării Ciucă. Comemorarea unui an de la instalarea guvernului PNL-PSD-UDMR˝, semnificația vizitei delegației OMV Petrom la Palatul Cotroceni. „OMV are 850 MW putere […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atrage atenția că decizia Guvernului Ciucă privind majorarea salariului minim brut nu rezolvă problema sistemică, ci doar întreține o masă de manevră în cheie electorală. Soluția corectă ce oferă predictibilitate și stabilitate este cea propusă de AUR, ca venitul minim garantat […]
Adresată:  Domnului PETRE DAEA, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către domnul senator:  Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Data: 17.11.2022 Obiectul întrebării: Reiterearea întrebării parlamentare nr. 1559/a din  14.9.2022  privind situația reală a sistemului de irigații din județul Botoșani Stimate domnule Domnule Ministru, Având […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 16.11.2022 Obiectul întrebării: Intensificarea furturilor de lemne Stimate domnule Ministru, În pragul sezonului rece și cu apariția scumpirilor care, […]
Adresată: Domnului Nicu MARCU, Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară De către: Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU Circumscripţia electorală nr.14 Constanța Grupul  Parlamentar  AUR – Senat şi prezentată în şedinţa Plenului din 23.11.2022       Obiectul întrebării: amendarea diferitelor companii de asigurări Domnule Președinte , în ultima perioadă […]