Raisa Enachi – declarație de presă – Un capitol eroic din istoria noastră


Astăzi, cu profund respect şi recunoştinţă, marcăm Bătălia de la Podul Înalt (Băcăuani, Vaslui) din 10 ianuarie 1475, un episod memorabil din istoria ţării noastre.

În acea iarnă aspră, sub comanda viteazului Ștefan cel Mare, trupele moldovene au dat dovadă de curaj şi hotărâre în faţa unei armate otomane conduse de Suleiman Paşa.


Bătălia de la Podul Înalt a reprezentat nu doar un moment definitoriu în istorie, ci şi un exemplu de strategie militară de geniu, ilustrând determinarea şi priceperea moldovenilor în faţa unei provocări de proporţii epice. În umbra dealurilor Vasluiului, trupele noastre au respins cu eroism asaltul otoman, arătând lumii întregi că unitatea şi devotamentul pot înfrunta orice adversitate.


În contextul întreruperii plăţii tributului şi încercărilor de a scoate Țara Românească de sub influenţa otomană, Ștefan cel Mare a ridicat steagul libertăţii şi independenţei, transformând Bătălia de la Podul Înalt într-un simbol al rezistenţei noastre. Victoria surprinzătoare a consolidat identitatea şi demnitatea Moldovei în faţa ameninţării otomane şi a adus onoare Vasluiului. Eroismul şi hotărârea de a apăra independenţa naţională au fost punctele cardinale care au ghidat paşii noştri în acele momente critice.


Astăzi, înălţăm un solemn tribut celor căzuţi în luptă şi exprimăm sincere mulţumiri acelora care au luptat neobosiţi, cu hotărâre şi curaj, apărând pământurile pentru libertatea noastră. Aceasta nu a fost doar o luptă pentru pământ şi graniţe, ci şi o luptă pentru identitatea noastră, pentru valorile noastre, pentru dreptul nostru de a decide propria soartă. Eroii noştri de la Vaslui au înţeles profund această misiune şi au fost pregătiţi să-şi sacrifice vieţile pentru a păstra această independenţă pe care o preţuim atât de mult. Ei au fost eroii care au privit în ochii primejdiei şi au răspuns cu demnitate! În amintirea lor, ne îndreptăm gândurile către lecţiile învăţate în acele zile întunecate.


Bătălia de la Podul Înalt ne aminteşte că, atunci când suntem uniţi şi hotărâţi, putem depăşi orice provocare. În prezent, într-o lume în continuă schimbare, valorile de curaj, unitate şi rezistenţă trebuie să ne ghideze în construirea unui viitor mai strălucit pentru Vaslui şi întreaga noastră comunitate.


Fiecare dintre noi poartă responsabilitatea de a transmite această moştenire a curajului şi sacrificiului. Să educăm şi să inspirăm viitoarele generaţii cu istoria oamenilor care au luptat pentru libertatea noastră. Să cultivăm în inimile lor dragostea pentru ţară, pentru istoria noastră şi pentru valorile care ne definesc.


Astăzi, aducem un omagiu curajului şi înţelepciunii lui Ștefan cel Mare, care a condus cu pricepere şi determinare oastea în acele vremuri dificile. El a reprezentat un far al speranţei în faţa unei ameninţări copleşitoare, şi prin asta, a devenit un simbol al rezistenţei noastre.


Prin Bătălia de la Podul Înalt, ne reafirmăm angajamentul faţă de valorile noastre şi de a păstra vie flacăra curajului şi unităţii în inimile noastre.


Exprimăm gratitudinea noastră faţă de eroii care s-au sacrificat, aducem sincere mulţumiri celor care ne-au apărat, şi dorim ca spiritul lor să dăinuie în eternitate!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]