Raisa Enachi – declarație de presă – Un capitol eroic din istoria noastră


Astăzi, cu profund respect şi recunoştinţă, marcăm Bătălia de la Podul Înalt (Băcăuani, Vaslui) din 10 ianuarie 1475, un episod memorabil din istoria ţării noastre.

În acea iarnă aspră, sub comanda viteazului Ștefan cel Mare, trupele moldovene au dat dovadă de curaj şi hotărâre în faţa unei armate otomane conduse de Suleiman Paşa.


Bătălia de la Podul Înalt a reprezentat nu doar un moment definitoriu în istorie, ci şi un exemplu de strategie militară de geniu, ilustrând determinarea şi priceperea moldovenilor în faţa unei provocări de proporţii epice. În umbra dealurilor Vasluiului, trupele noastre au respins cu eroism asaltul otoman, arătând lumii întregi că unitatea şi devotamentul pot înfrunta orice adversitate.


În contextul întreruperii plăţii tributului şi încercărilor de a scoate Țara Românească de sub influenţa otomană, Ștefan cel Mare a ridicat steagul libertăţii şi independenţei, transformând Bătălia de la Podul Înalt într-un simbol al rezistenţei noastre. Victoria surprinzătoare a consolidat identitatea şi demnitatea Moldovei în faţa ameninţării otomane şi a adus onoare Vasluiului. Eroismul şi hotărârea de a apăra independenţa naţională au fost punctele cardinale care au ghidat paşii noştri în acele momente critice.


Astăzi, înălţăm un solemn tribut celor căzuţi în luptă şi exprimăm sincere mulţumiri acelora care au luptat neobosiţi, cu hotărâre şi curaj, apărând pământurile pentru libertatea noastră. Aceasta nu a fost doar o luptă pentru pământ şi graniţe, ci şi o luptă pentru identitatea noastră, pentru valorile noastre, pentru dreptul nostru de a decide propria soartă. Eroii noştri de la Vaslui au înţeles profund această misiune şi au fost pregătiţi să-şi sacrifice vieţile pentru a păstra această independenţă pe care o preţuim atât de mult. Ei au fost eroii care au privit în ochii primejdiei şi au răspuns cu demnitate! În amintirea lor, ne îndreptăm gândurile către lecţiile învăţate în acele zile întunecate.


Bătălia de la Podul Înalt ne aminteşte că, atunci când suntem uniţi şi hotărâţi, putem depăşi orice provocare. În prezent, într-o lume în continuă schimbare, valorile de curaj, unitate şi rezistenţă trebuie să ne ghideze în construirea unui viitor mai strălucit pentru Vaslui şi întreaga noastră comunitate.


Fiecare dintre noi poartă responsabilitatea de a transmite această moştenire a curajului şi sacrificiului. Să educăm şi să inspirăm viitoarele generaţii cu istoria oamenilor care au luptat pentru libertatea noastră. Să cultivăm în inimile lor dragostea pentru ţară, pentru istoria noastră şi pentru valorile care ne definesc.


Astăzi, aducem un omagiu curajului şi înţelepciunii lui Ștefan cel Mare, care a condus cu pricepere şi determinare oastea în acele vremuri dificile. El a reprezentat un far al speranţei în faţa unei ameninţări copleşitoare, şi prin asta, a devenit un simbol al rezistenţei noastre.


Prin Bătălia de la Podul Înalt, ne reafirmăm angajamentul faţă de valorile noastre şi de a păstra vie flacăra curajului şi unităţii în inimile noastre.


Exprimăm gratitudinea noastră faţă de eroii care s-au sacrificat, aducem sincere mulţumiri celor care ne-au apărat, şi dorim ca spiritul lor să dăinuie în eternitate!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]
conferință de presă AUR
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat joi, 22 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia s-a prezentat poziția partidului despre desfășurarea alegerilor din acest an. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată chiar în fața Guvernului României, că actuala coaliție […]