Raisa Enachi – declarațe politică – Tratați corect cetățenii Românei!

Doamnelor și domnilor deputați,

Au trecut aproape doi ani de zile de când această pandemie Covid-19 este administrată dezastruos. Nu s-a făcut nimic pentru înlesnirea accesului cetățeanului român la tratament medicamentos, în ambulatoriu. Alte state au luat măsuri în acest sens. De exemplu, Ungaria are mai multe fabrici care produc antivirale.

 În schimb, în România, zilnic, ni se inoculează drept singură soluție vaccinarea cu un ser experimental, sub amenințarea restrângerii unor drepturi și libertăți cetățenești.

Suntem bombardați fără oprire cu legi ce conțin măsuri dictatoriale prin care se anulează sau se condiționează exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Consiliul Europei nu recomandă vaccinarea obligatorie, „Certificatul verde” și discriminarea în funcție de criteriul vaccinare. Prin rezoluția 2361/2021 a CE se interzice statelor membre să facă obligatorie vaccinarea împotriva Covid-19 și se prevede că vaccinarea nu poate fi utilizată ca și criteriu de condiționare a drepturilor.

Segregarea populației în două grupuri nu este sub nici o formă acceptabilă! Segregarea înseamnă că o categorie de oameni poate să aibă anumite drepturi, în timp ce altora li se neagă și restricționează aceleași drepturi, în mod arbitrar. În mentalul colectiv segregarea are o conotație extrem de negativă.

Nu există nici o justificare medicală pentru „Certificatul verde”. Conform datelor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, persoanele vaccinate au aceeași încărcătură virală și transmit boala la fel ca nevaccinații, dacă se îmbolnăvesc de Covid-19. Empiric, vedem cum numeroase persoane vaccinate fac boala sau chiar ajung la spital cu forme grave. Așadar, „Certificatul verde” nu are la bază nici o justificare medicală sau științifică legată de oprirea sau limitarea epidemiei, cu atât mai mult în condițiile în care persoanele vaccinate, dar testate pozitiv cu Covid-19, sunt exceptate în România de la obligația de a se testa sau carantina.

Dacă epidemia actuală s-ar fi comparat cu o epidemie de ciumă (cum au încercat să ne facă să credem o parte a mass-media) sau cu alte molime din istorie, nu ar fi fost necesare presiunile în sensul vaccinării și nici politica de segregare. Presupunând că s-ar fi descoperit un vaccin care să confere cu adevărat imunitate în fața bolii, oamenii s-ar fi înghesuit să ceară vaccinul și nu ar fi trebuit constrânși în nici un fel să îl accepte. Dacă, pe de altă parte, epidemia e mai puțin gravă și nu se compară cu alte molime din istorie, înseamnă că oamenii își pot evalua singuri, fiecare în parte sau împreună cu medicul de familie, raportul dintre riscuri și beneficii, în ceea ce privește decizia vaccinării. În această situație, segregarea și presiunea iarăși nu sunt nici necesare, nici justificate.

Unor oameni le este frică mai mult de efectele negative ale virusului. Alții se pot teme mai mult de potențialele efecte negative ale vaccinului sau au alte probleme de sănătate sau contraindicații. Și îngrijorările din prima categorie, și cele din a doua categorie sunt la fel de legitime. Toți cetățenii au același drept la prudență și la un consimțământ informat și nimeni nu ar trebui condamnat pentru alegere pe care o face cu privire la propria persoană. Vaccinarea este o opțiune, nu o obligație. Așadar, exercitarea unor presiuni directe sau indirecte în sensul acceptării vaccinării nu este etică și nu poate fi justificată.

Deocamdată statul român nu a adus la cunoștință cetățenilor datele științifice care au stat la baza deciziilor din ultimii doi ani. Argumentul că așa au procedat și alte state nu este o motivație suficientă și nu ține loc de fundament științific. Decizii atât de importante precum restrângerea drepturilor sau care afectează profund întregi sectoare economice trebuie fundamentate pe date științifice, pe analize de impact, pe analize aprofundate de risc. Nimic din toate astea nu s-au făcut până în prezent. Iar dacă s-au realizat, nu au fost făcute publice. Oricum ar fi, e firesc și legitim să întrebăm: De ce? Pe ce v-ați fundamentat deciziile domnilor guvernanți?

Vaccinurile împotriva COVID-19 și-au dovedit eficacitatea atât în scăderea transmisibilității, a riscului de boală, cât și în scăderea riscului de a ajunge la forme severe, care să aibă nevoie de tratament în spital. Potrivit raportărilor oficiale din România, din numărul total al deceselor provocate de Covid 19, peste 90% sunt persoane nevaccinate. Simpla asociere a două fenomene sociale nu este în mod obligatoriu o dovadă a cauzalității. Mortalitatea ridicată din România poate avea cauze multiple dintre care amintesc: infecțiile nosocomiale din spitale, lipsa de acces la anumite medicamente, dezinteresul autorităților pentru educarea populației în sensul tratării medicamentoase în ambulatoriu, frica unui segment important din populație de a apela la ajutor de specialitate, scheme de tratament anti-COVID aplicate greșit, etc.

Există studii internaționale care au dovedit că nu există o relație cauzală indubitabilă între un procent redus de vaccinare și o infecțiozitate mai ridicată în ansamblul unei populații. Există state cu procent ridicat de vaccinare și care au cunoscut și rate ridicate de infectare. La fel, există state cu rate de vaccinare scăzute și care nu au cunoscut rate de infectare ridicate. Trăim într-o realitate care este mai complexă decât cred unii și care necesită a fi studiată în continuare pentru a știi cum să răspundem cel mai bine la criza sanitară.

Ni s-a spus că personalul medical reprezintă una dintre categoriile profesionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire de COVID, implicit de a transmite infecția atât către pacienți, cât și către membrii de familie. Oare așa este? După doi ani de interacțiune directă cu persoane infectate, o mare parte din personalul medical a dezvoltat anticorpi specifici. În loc de a forța lucrurile în sensul obligativității vaccinării, statul ar putea să aibă o abordare mai diversificată, care să presupună: testarea gratuită, recunoașterea protecției dobândite pe cale naturală pentru persoanele care pot prezenta teste de anticorpi sau încurajarea tratamentului medicamentos în ambulatoriu încă de la primele faze ale bolii.

Pentru cei aflați încă în poziții de decizie și care au responsabilități în combaterea pandemiei, am un ultim mesaj:

Respectați toți cetățenii României și încetați politicile de segregare!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Guvernul României, domnului prim-ministru Nicolae-Ionel CIUCĂ           Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, domnului viceprim-ministru Sorin Mihai GRINDEANU           Ministerul Afacerilor Interne, domnului ministru Lucian Nicolae BODE De la: Antonio ANDRUȘCEAC Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 4, Bacău Subiectul întrebării: Solicitarea Prim-ministrului României de trecere a unităților […]
Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministrul României De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Românii cu mai multe locuințe pot plăti un preț de 5 lei/kWh Stimate Domnule Prim-ministru,           Conform declarațiilor oficialilor români din urmă cu câteva zile, „nici o lege nu […]
Către: domnul Florin Marian SPĂTARU, Ministrul Economiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Economiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]
Către: domnul Sorin Mihai GRINDEANU, Viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Transporturilor                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda […]
Către: domnul Virgil Daniel Popescu, Ministrul Energiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Energiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]
Către: domnul prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Riscul ca România să rămână fără medici cu specializări expuse la mare risc de malpraxis                                      Stimate Domnule ministru,           Emigrarea în masă a […]