Radu Grădinaru – declarație de presă – Deficitul bată-l vina!


Adesea, fără să ştim din ce e compus deficitul, ne este incredibil de teamă de el. De ce? Pentru că ştim că impactul lui asupra economiei este unul negativ. Iar dacă impactul asupra economiei e negativ, este clar că şi cel asupra noastră, a românilor, este la fel de negativ.

Și nu doar nouă ne e teamă de el! În SUA, de exemplu, teama de deficit depăşea, la un moment dat, teama de violenţe cu armă de foc. Există sondaje reale, care arată că oamenii de rând din SUA consideră deficitul o problemă mai mare decât armele. Nu există nici un motiv care să împiedice Guvernul să creeze oricâţi bani ar vrea, să plătească pe cineva.


De unde bani? Din voinţă politică! Dacă există voinţă politică, banii pot exista oricând. Problema este că la noi nu există această voinţă politică de a pune capăt cheltuielilor haotice de la bugetul de stat, nu se doreşte înfăptuirea unor reforme precum cea administrativ-teritorială care ar aduce economii uriaşe la bugetul naţional.


Însă, mai important ca deficitul bugetar este deficitul de resurse. Trebuie să ne asigurăm că nu tăiem toate pădurile în numele banilor, că nu secăm toate apele, că nu ”prăjim” planeta.


Este adevărat că există deficite în lumea reală care ar trebui să ne preocupe mai mult decât deficitul de bani. Deficitul de locuinţe decente, deficitul de aer curat, de soluri sănătoase şi de ape curate, deficitul de educaţie, de acces la îngrijiri medicale. Nimic din toate acestea nu se rezolvă din imprimantă sau din calculator.


Totuşi, un deficit bugetar uriaş, aşa cum avem noi astăzi, de 56 miliarde de lei, reprezintă o povară pentru economia naţională, pentru cetăţenii săi.
Stephanie Kelton afirma: ,,Imaginaţi-vă o găleată care reprezintă statul şi una care ne reprezintă pe noi cetăţenii. Apa care se goleşte din găleata statului ar trebui să umple găleată noastră”.


Din păcate, în România, cei care ţin găleata statului fură atât de mult din ea şi sunt atât de incompetenţi, încât toate măsurile par a fi făcute să ne scufunde.


Ceea ce contează, de fapt, este să vedem unde se duc cheltuielile statului, cum putem să le gestionăm în interesul românilor. În momentul de faţă, ţopăiala fiscală a guvernanţilor pune în pericol viitorul ţării, al tinerelor generaţii.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR plângere la Parchetul General Klaus Iohannis
În AUR vii să dai, nu să iei. Este sloganul nostru încă din momentul în care mișcarea AUR de redeșteptare națională a apărut în spațiul politic românesc. De 4 ani de zile am rezistat în fața tuturor încercărilor făcute de diverse grupuri de interese de a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a dat startul vineri, 1 martie, campaniei de strângere de semnături pentru susținerea candidaților pentru Alegerile Europarlamentare. Dis de dimineață, încă de la ora 8:00, ora României, și 7:00 la Bruxelles, chiar în fața Parlamentului European, primii români au semnat pe […]
alegeri comasate
Odată cu comasarea total neconstituțională, coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, nu în noiembrie așa cum prevede legea în vigoare. Iar Kelemen Hunor, disperat să revină la guvernare, face jocurile partidului unic PNL-PSD. La Camera Deputaților a ajuns un proiect […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI           În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1)  și ale art. 75 din Constituția României, republicată, precum și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă „Lege pentru modificarea și completarea Legii […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată„LEGE pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL CAMEREI DEPUTAȚILOR În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată, și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată „Lege pentru modificarea art. 16 alin. (1) […]