Radu Grădinaru – declarație de presă – „Cine a inventat pensiile speciale şi cum arată ele acum?”


Deputatul AUR, Radu-Vicenţiu Grădinaru, a afirmat, în cadrul unei declaraţii politice, că PSD şi PNL se acuză reciproc cu privire la paternitatea pensiilor speciale, dar niciunul dintre cele două partide nu îşi asumă inventarea acestora.

Deputatul AUR a făcut o cronologie a apariţiei pensiilor speciale.
„Primul pas: 1997 a fost primul an în care legislaţia României a întâlnit conceptul de pensie de serviciu, adică de pensie specială. Legea 142 din 1997 a fost iniţiată de Guvernul Victor Ciorbea. Legea a fost adoptată de Parlamentul României şi a fost susţinută inclusiv de PDSR, fostul PSD. Atunci, Adrian Năstase a spus că «punctul nostru de vedere faţă de această lege, sau o lege de completare, de modificare a Legii de organizare judecătorească era necesară».


2004 – a doua lege, care prevede introducerea pensiilor speciale pentru magistraţi. În 2004 a fost adoptată Legea 303/2004. Legea a fost iniţiată de Guvernul Adrian Năstase şi a fost votată în Parlament, inclusiv de PNL. Legea prevedea aceeaşi pensie specială din 1997, adică de 80% din venit, doar că, spre deosebire de legea din 1997, legea menţiona 80% din venitul brut, nu net, care a fost realizat în ultima lună de activitate, înainte de data pensionării.


2010 – Boc abrogă pensiile speciale. În 2010, Guvernul Emil Boc a reuşit să elimine o parte din pensiile speciale şi să treacă cu legea de Curtea Constituţională. Curtea a declarat neconstituţionale doar mici părţi din lege, adică cele care prevedeau eliminarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi ale magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale, ca, mai apoi, în 2012, să decidă că partea din lege care elimina pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi este neconstituţională.


Legea a fost modificată astfel încât să fie constituţională, pentru ca, mai apoi, să fie abrogată, în 2015, în timpul guvernării PSD, momentul în care pensiile speciale au renăscut.


2015 – PSD continuă introducerea unor noi pensii speciale. Guvernul Victor Ponta a iniţiat, în 2015, o nouă lege care reglementa statutul pensiilor speciale. De data aceasta, noii beneficiari urmau să fie militarii. Legea iniţiată de Gabriel Oprea urma să le ofere militarilor o pensie specială care ajungea să fie de 65% din nivelul soldelor şi al sporurilor obţinute în ultimele cinci luni de activitate.


În şedinţa în care a fost votată legea, din 90 de deputaţi ai PNL care au fost prezenţi, 81 au votat pentru introducerea pensiilor speciale ale militarilor. În cealaltă Cameră a Parlamentului, doar un singur senator al PNL s-a abţinut, în timp ce restul celor prezenţi au votat pentru.


Pensiile pentru parlamentari, singurele pensii care nu au fost acceptate de PNL
Proiectul care urmărea să le ofere parlamentarilor pensii speciale a fost iniţiat de PSD, inclusiv de Marcel Ciolacu. În 2016, Ciolacu a demisionat şi, patru ani mai târziu, în 2020, a spus că a demisionat tocmai pentru a nu beneficia de pensie specială. (…) Continuarea epopeii pensiilor speciale…Ultimul pas în transformarea pensiilor speciale, aşa cum le ştim astăzi, a fost făcut în 2017 de Guvernul Mihai Tudose.

Atunci, prin ordonanţă de urgenţă, Tudose a reglementat faptul ca toate pensiile speciale, nu doar cele ale militarilor, ca până atunci, să fie indexate anual, în funcţie de inflaţie”, a arătat deputatul AUR.


Acesta a precizat că „datele ne arată că Guvernul Ciorbea a introdus pentru prima oară noţiunea de pensie specială, în 1997. Totuşi, PSD nu s-a opus curentului de a recompensa anumite categorii de bugetari, ba chiar dimpotrivă, iar pensiile speciale în forma în care o ştim noi nu au fost introduse doar de PNL. Social-democraţii au continuat şi au extins iniţiativa pornită de liberali, iar PNL nu s-a opus decât o singură dată: în 2015, atunci când au fost introduse pensiile speciale pentru parlamentari, cele care au fost eliminate pe 17 februarie 2021”.


În concluzie, Radu-Vicenţiu Grădinaru a spus că PSD şi PNL au jucat alb-neagra cu PENSIILE SPECIALE. „PSD/PNL nu au văzut, nu au auzit! Praf în ochii oamenilor! PSD/PNL, nişte mincinoşi incurabili! Trebuie aruncaţi in TOMBERONUL ISTORIEI, ODATĂ PENTRU TOTDEAUNA! ROMÂNIA mai are o şansă, acum! Fără PSD şi PNL!”.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

“Polemică mare ieri pe internet, după ce un lector al universității București, bărbat, a venit la muncă îmbrăcat în haine de femeie. Românii au reacționat așa cum ar fi reacționat oricare alt om normal la cap, exprimându-și dezgustul si nedumerirea in privința acestui cadru didactic. Dar […]
„Un nou caz revoltător de abuz și neglijență a ieșit la lumină în județul Neamț, dezvăluind condițiile inumane din Centrul de Abilitare și Reabilitare „Casa Colibri” din Războieni. Saltele și haine murdare, fecale pe pereți și mâncare neadecvată sunt doar câteva dintre neregulile descoperite recent. Această […]
După ore îndelungate de discuții cu reprezentanții autorităților locale britanice, la care au luat parte și parlamentarii AUR Antonio Andrușceac și Gheorghe Adrian Cătană, copiii familiei de români care au fost luați din sânul familiei se întorc acasă. Antonio Andrușceac este deputat, dar și specialist în […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a criticat soluția propusă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, prin care ministerul să intervină cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă fermierilor. Marius Lulea consideră că, prin această măsură, datoria fermierilor va crește, subliniind […]
George Simion, candidatul AUR pentru funcția de Președinte al României, a inaugurat luni, 22 iulie, sediul de campanie pentru alegerile de la finalul anului la Magazinul București în prezența a sute de persoane. Oamenii prezenți la evenimentul de deschidere a sediului au semnat contractul de înscriere […]
România se confruntă cu una dintre cele mai severe secete din istoria recentă, fiind cea mai afectată țară din Uniunea Europeană. Din cauza secetei extreme, UE riscă să piardă 800.000 de tone de porumb, jumătate din această cantitate fiind din România. Mai mult, recoltele fermierilor noștri […]