Lilian Scripnic – declarație de presă – Cât de ieftină şi nepoluantă este, de fapt, energia verde şi cât de mult ne dorim să protejăm mediul?

Green Deal, Pactul Verde, este cel mai ambiţios program al Uniunii Europene care, începând cu momentul lansării lui, în decembrie 2019, şi până în anul 2050, îşi propune să transforme Europa într-un continent neutru în ceea ce priveşte emisiile de seră.

În momentul iniţierii, în 2019, Comisia Europeană estima că pentru îndeplinirea obiectivelor Green Deal va fi nevoie de investiţii uriaşe, de circa 1000 de miliarde de euro, cu ţinta intermediară – aceea ca, până în anul 2030, reducerea emisiilor UE să fie cu cel puţin 55% mai mici faţă de anul 1990, iar pentru aceasta se estimează că este nevoie de investiţii anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde de euro.


Din toate aceste date reiese că trecerea spre economie verde, spre utilizarea de surse de energie mai curate şi regenerabile nu prea ar fi chiar aşa de ieftină!


Și dacă nu este ieftină şi orice investiţie şi proiect derulat în plan naţional, practic nu pot fi demarate decât cu existenţa unor subvenţii de multe miliarde de euro, ne întrebăm care este logica deciziei de a impune un program atât de costisitor? Nu cumva, aderând şi integrându-ne în aceste programe, devenim total dependenţi şi subordonaţi finanţărilor externe într-o vasalitate modernă a secolului XXI?


Dar cât de verde este energia verde? Căutăm resurse alternative de energie, abandonăm combustibilii fosili şi trecem la maşini electrice pe bază de baterii, dar nimeni nu spune că industria ce produce bateriile şi panourile fotovoltaice utilizează energie convenţională pentru a le produce într-un proces tehnologic nu tocmai ecologic şi mai mult dezactivarea, dezmembrarea, distrugerea şi eventual recuperarea panourilor solare şi a bateriilor în momentul în care acestea îşi ating limita de funcţionare nu este tocmai ecologică.
Cu toţii dorim energie mai ieftină, din resurse inepuizabile, să protejăm natura, să respirăm un aer mai curat, dar a ajunge la standardele vizate de politicile UE nu este altceva decât o intenţie utopică, iraţională şi departe de realităţile naturii.


Factorii care influenţează mediul nu ţin de controlul uman. Cine afirmă contrariul are intenţii ascunse şi de manipulare a maselor. De exemplu, erupţia unui vulcan sau desfăşurarea unui război, aşa cum îl avem în proximitatea noastră, foloseşte cele mai poluante metode de care nu se doreşte a vorbi, şi poluează mai mult decât o poate face omenirea pe durata a zeci de ani.


În schimb, marii conducători ne interzic centralele pe gaz şi vor să eliminăm biata vacă sub pretextul că ne poluează mediul.


Economia globală dezvoltată pe principiul să producem cât mai mult şi să suprasaturăm piaţa cu produse multe şi de proastă calitate, în detrimentul calităţii, este mult mai poluantă decât consumul casnic pentru încălzire. Cu cât se produce mai mult cu atât mai mult se poluează.


În concluzie, trebuie să ne punem următoarea întrebare: unde este acel simţ de responsabilitate a celor care dau direcţia în sensul de a proteja mediul înconjurător? Oare nu este doar o dorinţă mai mare de a avea profit prin prisma înlocuirii cât mai frecvente a produselor?


Până la urmă, omenirea va trebui să aleagă între producţie în masă, produse de proastă calitate, profituri mari şi poluare sau producţie redusă cu produse de calitate şi durabile şi, deci, poluare mai puţină.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR votat împotriva implicării militare a UE în Ucraina
Delegația AUR din Parlamentul European s-a poziționat împotriva unei rezoluții privind „necesitatea ca UE să sprijine Ucraina continuu”. Textul redactat de grupul Popularilor Europeni, din care fac parte atât partidul Ursulei von der Leyen, cât și PNL, propune aruncarea Europei în haos economic și aducerea frontului […]
Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]
Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora. „Avem o țară atât de […]
„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%. La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie […]
Pentru a-şi asigura poziția în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite imposibilul: mai mult Green Deal pentru a obține voturi în Parlament şi mai puțin Green Deal pentru industrie şi noi toți, arată europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a subliniat că, în această săptămână, […]