Gianina Șerban – declarație politică – Judeţul Ilfov are nevoie de un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor bine gestionat!

În ultimii ani, problematica deșeurilor a fost din ce în ce mai des întâlnită și în toate țările bine dezvoltate se caută soluții pentru a stopa răspândirea deșeurilor și colectarea lor pe cât mai multe fracții (hârtie, plastic, carton, sticlă), în vederea valorificării lor.

Peste tot vedem ținte de reciclat cât mai mari, cât mai pompoase dar în realitate cifrele nu ajung nici măcar la sfertul țintei propuse.

Așadar, este timpul să devenim constanți și să recuperăm decalajul față de țările avansate și să începem să gestionăm această problemă prin crearea unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) pentru fiecare județ, pentru a gestiona îndeaproape problema.

Județul Ilfov este un județ care, după cum bine știți, înconjoară capitala României, un oraș ce găzduiește peste 2 milioane de locuitori, la care se mai adaugă câteva sute de mii din județul Ilfov și nu numai. Trăind în epoca consumului și a comodității de a transporta și înmagazina cât mai multe produse în diferite ambalaje, fie ele de hârtie, carton, plastic, sticlă, fie mai nou în ambalaje reutilizabile sau biodegradabile, numărul acestora a crescut de la an la an. Însă, toate aceste ambalaje ajung într-un final fie la groapa de gunoi, într-un caz fericit, fie pe străzi, pe câmpuri sau în ape, poluând astfel atât solul, cât și apele de suprafață și subterane.

Județul Ilfov are nevoie de un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor care să gestioneze problematica deșeurilor din momentul în care un ambalaj devine deșeu, atunci când nu are drept scop folosința acestuia și până când ajunge la stația de sortare, tratare dar și valorificare a acestuia, mai precis la reciclatori.

Reciclatorii sunt cei care au nevoie de acest Sistem de Management Integrat al Deșeurilor pentru că pot gestiona mai bine această situație, primind astfel deșeuri curate, bine selectate pe fracții dar și printr-o trasabilitate ce urmărește îndeaproape situația deșeurilor.

Recent am vizitat cel mai mare reciclator din estul Europei, care se află la Buzău, și acolo am văzut modul în care SMID-urile din alte țări funcționează, ajungând la acest reciclator doar deșeuri curate, ce pot fi ușor valorificate.

În România, pe lângă problematica acestor SMID-uri, ne vom confrunta și cu problematica Sistemului Garanție-Returnare. Acest sistem presupune ca pentru orice ambalaj cumpărat, mai precis la PET-uri, să plătim o garanție de 50 de bani, iar atunci când nu mai avem nevoie de acel ambalaj, practic acesta devenind deșeu, să îl înapoiem la orice magazin, primind astfel garanția de 50 de bani înapoi.

Acest sistem de garanție-returnare trebuie să vină în sprijinul creării unei trasabilități eficiente și curate pentru aceste deșeuri. În realitate, trebuie să avem răbdare și să ne implicăm pentru a îmbunătăți toate aceste mecanisme și a rezolva problematica deșeurilor.

România este dur sancționată an de an pentru toate aceste nereguli, plătind astfel penalități de milioane de euro, în loc ca acești bani să fie direcționați către spitale, școli și multe alte lucruri benefice cetățenilor.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Basarabia e Romania
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită guvernelor de la București și Chișinău inițierea imediată de consultări bilaterale, precum și cu partenerii politici europeni și euro-atlantici, pentru stabilirea etapelor și măsurilor concrete în vederea reunificării statului și a națiunii române. Congresul național al Alianței pentru Unirea Românilor […]
AUR
Congresul Național AUR, reunit la Alba Iulia, a aprobat vineri, 2 decembrie, strategia de promovare politică a partidului pentru anul 2023. Cele mai importante acțiuni anunțate pentru anul următor sunt construirea unui spital mobil și realizarea unei Caravane de promovare a programului politic, ce se va […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să obțină un calendar clar privind eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români, în urma întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, programată să aibă loc marți. Acest subiect nu mai trebuie să fie tergiversat […]
Expertul în energie Dian Popescu a prezentat, în cadrul unei conferințe organizate de AUR la Palatul Parlamentului având ca temă: ˝Cartea Neagră a guvernării Ciucă. Comemorarea unui an de la instalarea guvernului PNL-PSD-UDMR˝, semnificația vizitei delegației OMV Petrom la Palatul Cotroceni. „OMV are 850 MW putere […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atrage atenția că decizia Guvernului Ciucă privind majorarea salariului minim brut nu rezolvă problema sistemică, ci doar întreține o masă de manevră în cheie electorală. Soluția corectă ce oferă predictibilitate și stabilitate este cea propusă de AUR, ca venitul minim garantat […]
Adresată:  Domnului PETRE DAEA, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către domnul senator:  Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Data: 17.11.2022 Obiectul întrebării: Reiterearea întrebării parlamentare nr. 1559/a din  14.9.2022  privind situația reală a sistemului de irigații din județul Botoșani Stimate domnule Domnule Ministru, Având […]