Gianina Șerban – declarație politică – Judeţul Ilfov are nevoie de un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor bine gestionat!

În ultimii ani, problematica deșeurilor a fost din ce în ce mai des întâlnită și în toate țările bine dezvoltate se caută soluții pentru a stopa răspândirea deșeurilor și colectarea lor pe cât mai multe fracții (hârtie, plastic, carton, sticlă), în vederea valorificării lor.

Peste tot vedem ținte de reciclat cât mai mari, cât mai pompoase dar în realitate cifrele nu ajung nici măcar la sfertul țintei propuse.

Așadar, este timpul să devenim constanți și să recuperăm decalajul față de țările avansate și să începem să gestionăm această problemă prin crearea unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) pentru fiecare județ, pentru a gestiona îndeaproape problema.

Județul Ilfov este un județ care, după cum bine știți, înconjoară capitala României, un oraș ce găzduiește peste 2 milioane de locuitori, la care se mai adaugă câteva sute de mii din județul Ilfov și nu numai. Trăind în epoca consumului și a comodității de a transporta și înmagazina cât mai multe produse în diferite ambalaje, fie ele de hârtie, carton, plastic, sticlă, fie mai nou în ambalaje reutilizabile sau biodegradabile, numărul acestora a crescut de la an la an. Însă, toate aceste ambalaje ajung într-un final fie la groapa de gunoi, într-un caz fericit, fie pe străzi, pe câmpuri sau în ape, poluând astfel atât solul, cât și apele de suprafață și subterane.

Județul Ilfov are nevoie de un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor care să gestioneze problematica deșeurilor din momentul în care un ambalaj devine deșeu, atunci când nu are drept scop folosința acestuia și până când ajunge la stația de sortare, tratare dar și valorificare a acestuia, mai precis la reciclatori.

Reciclatorii sunt cei care au nevoie de acest Sistem de Management Integrat al Deșeurilor pentru că pot gestiona mai bine această situație, primind astfel deșeuri curate, bine selectate pe fracții dar și printr-o trasabilitate ce urmărește îndeaproape situația deșeurilor.

Recent am vizitat cel mai mare reciclator din estul Europei, care se află la Buzău, și acolo am văzut modul în care SMID-urile din alte țări funcționează, ajungând la acest reciclator doar deșeuri curate, ce pot fi ușor valorificate.

În România, pe lângă problematica acestor SMID-uri, ne vom confrunta și cu problematica Sistemului Garanție-Returnare. Acest sistem presupune ca pentru orice ambalaj cumpărat, mai precis la PET-uri, să plătim o garanție de 50 de bani, iar atunci când nu mai avem nevoie de acel ambalaj, practic acesta devenind deșeu, să îl înapoiem la orice magazin, primind astfel garanția de 50 de bani înapoi.

Acest sistem de garanție-returnare trebuie să vină în sprijinul creării unei trasabilități eficiente și curate pentru aceste deșeuri. În realitate, trebuie să avem răbdare și să ne implicăm pentru a îmbunătăți toate aceste mecanisme și a rezolva problematica deșeurilor.

România este dur sancționată an de an pentru toate aceste nereguli, plătind astfel penalități de milioane de euro, în loc ca acești bani să fie direcționați către spitale, școli și multe alte lucruri benefice cetățenilor.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]