Gheorghe-Adrian Cătană – Declarație politică – Situația locurilor la rezidențiat 2023

                     

Adresată:  Doamnei Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății

De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ

Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 28/11/2023

Obiectul interpelării: situația locurilor la rezidențiat 2023

Stimate domnule ministru,

Vă aduc la cunoștință următoarea situație care a generat nedumerire în rândul studenților de la medicină.

Ați crescut pragul de admitere la examenul de rezidențiat în luna octombrie 2023 (de la 60% la 65%) pe motiv că doriți „ridicarea nivelului de selecție a candidaților”.

Realitatea nu s-a suprapus peste așteptările dumneavoastră. La sesiunea de rezidențiat organizată pe 19 noiembrie 2023, la care au participat peste 10 mii de candidați, rezultatele au fost sub așteptări, peste 600 de posturi neocupându-se. Drept urmare, ați readus pragul la 60% pe 21 noiembrie 2023.

Amintim că este a doua încercare eșuată a Ministerului Sănătății și Ministerului Educației de a ridica pragul la 65%, situația repetându-se identic în anul 2022.

Pentru a aduce claritate în legătură cu o probă de examinare de care depinde viitorul medicilor din țară, vă rog să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Există cazuri de candidați care au atins pragul de absolvire de 60% la examenul de rezidențiat organizat pe 19 noiembrie 2023, dar care au rămas fără loc la rezidențiat? Dacă răspunsul este afirmativ, precizați-mi numărul acestora.
  2. Ce se va întâmpla cu absolvenții sesiunii din Mai 2023 care nici până în prezent nu au primit loc la rezidențiat, deși li s-au promis locuri la specializarea medicină de familie?
  3. Care este explicația dumneavoastră pentru următoarea situație și ce măsuri veți lua ca să îndreptați: unii dintre absolvenții examenului de rezidențiat mi-au semnalat că și-au calculat punctajele conform baremului și au constat că ar fi meritat o notă mai mare decât cea primită. Ei pun diferența între note pe seama scanării greșite a lucrărilor. Deși contestă notele primite, aceștia nu pot avea câștig de cauză pentru că lucrările nu se corectează manual, ci se scanează din nou cu același aparat responsabil de greșeala inițială.
  4. În condițiile digitalizării pe care o promovați, de ce examenul de rezidențiat nu se desfășoară în format  electronic pe o platformă online de tipul „GrileRezi”? Vă rog să vă argumentați răspunsul.
  5. În condițiile în care taxa totală de concurs de la rezidențiat este în jur de 1 milion de euro, vă rog să-mi precizați cum se întrebuințează sumele strânse? Vă rog să-mi transmiteți cheltuielile defalcate pentru examenul de rezidențiat din 19 noiembrie 2023.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Democrația a fost oficial ucisă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, disperați să rămână la putere pentru următorii 10 ani de iluzorie stabilitate. Ce nu înțeleg ei este că românii s-au săturat de cele două partide care au nenorocit România timp de 34 de ani și […]
AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]