Gheorghe-Adrian Cătană – Declarație politică – Situația locurilor la rezidențiat 2023

                     

Adresată:  Doamnei Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății

De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ

Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 28/11/2023

Obiectul interpelării: situația locurilor la rezidențiat 2023

Stimate domnule ministru,

Vă aduc la cunoștință următoarea situație care a generat nedumerire în rândul studenților de la medicină.

Ați crescut pragul de admitere la examenul de rezidențiat în luna octombrie 2023 (de la 60% la 65%) pe motiv că doriți „ridicarea nivelului de selecție a candidaților”.

Realitatea nu s-a suprapus peste așteptările dumneavoastră. La sesiunea de rezidențiat organizată pe 19 noiembrie 2023, la care au participat peste 10 mii de candidați, rezultatele au fost sub așteptări, peste 600 de posturi neocupându-se. Drept urmare, ați readus pragul la 60% pe 21 noiembrie 2023.

Amintim că este a doua încercare eșuată a Ministerului Sănătății și Ministerului Educației de a ridica pragul la 65%, situația repetându-se identic în anul 2022.

Pentru a aduce claritate în legătură cu o probă de examinare de care depinde viitorul medicilor din țară, vă rog să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Există cazuri de candidați care au atins pragul de absolvire de 60% la examenul de rezidențiat organizat pe 19 noiembrie 2023, dar care au rămas fără loc la rezidențiat? Dacă răspunsul este afirmativ, precizați-mi numărul acestora.
  2. Ce se va întâmpla cu absolvenții sesiunii din Mai 2023 care nici până în prezent nu au primit loc la rezidențiat, deși li s-au promis locuri la specializarea medicină de familie?
  3. Care este explicația dumneavoastră pentru următoarea situație și ce măsuri veți lua ca să îndreptați: unii dintre absolvenții examenului de rezidențiat mi-au semnalat că și-au calculat punctajele conform baremului și au constat că ar fi meritat o notă mai mare decât cea primită. Ei pun diferența între note pe seama scanării greșite a lucrărilor. Deși contestă notele primite, aceștia nu pot avea câștig de cauză pentru că lucrările nu se corectează manual, ci se scanează din nou cu același aparat responsabil de greșeala inițială.
  4. În condițiile digitalizării pe care o promovați, de ce examenul de rezidențiat nu se desfășoară în format  electronic pe o platformă online de tipul „GrileRezi”? Vă rog să vă argumentați răspunsul.
  5. În condițiile în care taxa totală de concurs de la rezidențiat este în jur de 1 milion de euro, vă rog să-mi precizați cum se întrebuințează sumele strânse? Vă rog să-mi transmiteți cheltuielile defalcate pentru examenul de rezidențiat din 19 noiembrie 2023.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]