Evdochia Aelenei – Declarație politică – Colapsul economic și social

De către: Senator Evdochia Aelenei

Circumscripția electorală:nr. 14, Constanţa

Grupul parlamentar:Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Senatului din data de:19.10.2021

Titlul declarației politice: COLAPSUL ECONOMIC ȘI SOCIAL

           Pentru a evita colapsul economic si social, clasa politică trebuie să își calibreze acțiunea pe nevoile cetățenilor.

          Această nouă criză cu care ne confruntăm este consecința directă a deconectării agendei politice de agenda cetățenilor și a societății in ansamblul ei.

          Criza din sănătate determinată de valul 4 al pandemiei putea fi evitată sau mult atenuată prin corectarea deficiențelor identificate anterior, și prin resurse alocate judicious așa cum au indicat sindicatele. Ignorarea dialogului social și incompetența guvernamentală amplifică dimensiunea crizei, din pacate cu multe victime umane.

          În același timp, culpabilizarea populației și a lucratorilor esențiali, singura redută in lupta inegală cu pandemia, arată dimensiunea rupturii dintre guvernanți si societate.

          Restricțiile aberante si măsurile incoerente, corelate cu liberalizarea necontrolată a prețurilor a dus la continua sarăcire a cetațenilor.

          Dacă știți că nu sunt intrunite condițiile pentru a permite funcționarea corectă a pieței de energie, de ce ați refuzat prorogarea termenului pentru liberalizare?

          Cum se face că pentru legea pensiilor s-a putut face prorograrea, dar pentru liberalizare, nu?

          Astăzi, o liberalizare care ar fi putut să facp prețuri competitive, nu face decât să speculeze pe seama cetațenilor dar și a agenților economici care iși pierd competivitatea si locurile de muncă.

          Deciziile incoerente ale Comitetului National pentru Situații de Urgență, luate pe considerente politice si neaplicabile au creat haos și au amplificat neâncrederea cetățenilor.

          Astfel, unele decizii la fel de perplexante ca cele anterioare permit petreceri cu 200 de persoane in interior dar limitează manifestațiile in aer liber la maxim 100 de persoane cu condiția suplimentară să fie vaccinate.

          Școlile sunt menținute deschise fără măsuri de siguranță, fără testare, iar părinților nu li se permite să decidă in raport cu situația fiecarei familii.

          Deși am semnalat de la începutul anului, prin numeroase întrebări si interpelări adresate Guvernului si implicit acțiuni de stradă, că există o criză socială, președintele si guvernul nu au reușit să soluționeze criza fiind preocupați de rezolvarea intereselor politice.

          Suntem pregătiți ca indiferent de guvernarea care va veni sa reacționăm la nefocalizarea acțiunilor guvernului față de prioritatile cetățenilor:

  • deblocarea negocierilor colective pentru a face posibilă reașezarea salariilor corect in raport cu calificarile, pregătire si experiența;
  • plafonarea imediată a prețurilor la energia electrică;
  • aplicarea integrală a legii nr. 553/2017 in sectorul public;
  • pensii echitabile, aplicarea legii prorogate.

Munca decentă face parte dintre obiectivele de dezvoltare durabilă care stau la baza strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă. Munca decentă trebuie să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru a construi o economie care să pună pe primul loc oamenii, așa cum președintele Romaniei s-a angajat la nivel european si internațional.  

A continua ignorarea problemelor cetățenilor și focalizarea exclusivă pentru lupte, pentru resurse publice in interes personal va conduce inevitabil la revolte sociale imprevizibile si greu de controlat, cu consecințe devastatoare pentru democrație și pentru stabilizarea necesară progresului economic si social.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]