Evdochia Aelenei – Declarație politică – Colapsul economic și social

De către: Senator Evdochia Aelenei

Circumscripția electorală:nr. 14, Constanţa

Grupul parlamentar:Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Senatului din data de:19.10.2021

Titlul declarației politice: COLAPSUL ECONOMIC ȘI SOCIAL

           Pentru a evita colapsul economic si social, clasa politică trebuie să își calibreze acțiunea pe nevoile cetățenilor.

          Această nouă criză cu care ne confruntăm este consecința directă a deconectării agendei politice de agenda cetățenilor și a societății in ansamblul ei.

          Criza din sănătate determinată de valul 4 al pandemiei putea fi evitată sau mult atenuată prin corectarea deficiențelor identificate anterior, și prin resurse alocate judicious așa cum au indicat sindicatele. Ignorarea dialogului social și incompetența guvernamentală amplifică dimensiunea crizei, din pacate cu multe victime umane.

          În același timp, culpabilizarea populației și a lucratorilor esențiali, singura redută in lupta inegală cu pandemia, arată dimensiunea rupturii dintre guvernanți si societate.

          Restricțiile aberante si măsurile incoerente, corelate cu liberalizarea necontrolată a prețurilor a dus la continua sarăcire a cetațenilor.

          Dacă știți că nu sunt intrunite condițiile pentru a permite funcționarea corectă a pieței de energie, de ce ați refuzat prorogarea termenului pentru liberalizare?

          Cum se face că pentru legea pensiilor s-a putut face prorograrea, dar pentru liberalizare, nu?

          Astăzi, o liberalizare care ar fi putut să facp prețuri competitive, nu face decât să speculeze pe seama cetațenilor dar și a agenților economici care iși pierd competivitatea si locurile de muncă.

          Deciziile incoerente ale Comitetului National pentru Situații de Urgență, luate pe considerente politice si neaplicabile au creat haos și au amplificat neâncrederea cetățenilor.

          Astfel, unele decizii la fel de perplexante ca cele anterioare permit petreceri cu 200 de persoane in interior dar limitează manifestațiile in aer liber la maxim 100 de persoane cu condiția suplimentară să fie vaccinate.

          Școlile sunt menținute deschise fără măsuri de siguranță, fără testare, iar părinților nu li se permite să decidă in raport cu situația fiecarei familii.

          Deși am semnalat de la începutul anului, prin numeroase întrebări si interpelări adresate Guvernului si implicit acțiuni de stradă, că există o criză socială, președintele si guvernul nu au reușit să soluționeze criza fiind preocupați de rezolvarea intereselor politice.

          Suntem pregătiți ca indiferent de guvernarea care va veni sa reacționăm la nefocalizarea acțiunilor guvernului față de prioritatile cetățenilor:

  • deblocarea negocierilor colective pentru a face posibilă reașezarea salariilor corect in raport cu calificarile, pregătire si experiența;
  • plafonarea imediată a prețurilor la energia electrică;
  • aplicarea integrală a legii nr. 553/2017 in sectorul public;
  • pensii echitabile, aplicarea legii prorogate.

Munca decentă face parte dintre obiectivele de dezvoltare durabilă care stau la baza strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă. Munca decentă trebuie să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru a construi o economie care să pună pe primul loc oamenii, așa cum președintele Romaniei s-a angajat la nivel european si internațional.  

A continua ignorarea problemelor cetățenilor și focalizarea exclusivă pentru lupte, pentru resurse publice in interes personal va conduce inevitabil la revolte sociale imprevizibile si greu de controlat, cu consecințe devastatoare pentru democrație și pentru stabilizarea necesară progresului economic si social.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]
George Simion, președintele AUR, a solicitat conducerii comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei să demareze lucrările acesteia în cel mai scurt timp, astfel încât cei responsabili să vină să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la achizițiile din pandemie. „Tragem un […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre prioritățile legislative pentru prima sesiune a Parlamentului în 2023 vizează reducerea taxării muncii. În acest sens, AUR va iniția un proiect de lege care va modifica impozitarea muncii. „Nu mai […]
Către: Ministerul Sportului Domnului Răzvan BURLEANU, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948 Stimate domnule Președinte, Chiar dacă seamănă identic cu sute de alte manifestări condamnabile, […]
Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]