Evdochia Aelenei – Declarație politică – Colapsul economic și social

De către: Senator Evdochia Aelenei

Circumscripția electorală:nr. 14, Constanţa

Grupul parlamentar:Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Senatului din data de:19.10.2021

Titlul declarației politice: COLAPSUL ECONOMIC ȘI SOCIAL

           Pentru a evita colapsul economic si social, clasa politică trebuie să își calibreze acțiunea pe nevoile cetățenilor.

          Această nouă criză cu care ne confruntăm este consecința directă a deconectării agendei politice de agenda cetățenilor și a societății in ansamblul ei.

          Criza din sănătate determinată de valul 4 al pandemiei putea fi evitată sau mult atenuată prin corectarea deficiențelor identificate anterior, și prin resurse alocate judicious așa cum au indicat sindicatele. Ignorarea dialogului social și incompetența guvernamentală amplifică dimensiunea crizei, din pacate cu multe victime umane.

          În același timp, culpabilizarea populației și a lucratorilor esențiali, singura redută in lupta inegală cu pandemia, arată dimensiunea rupturii dintre guvernanți si societate.

          Restricțiile aberante si măsurile incoerente, corelate cu liberalizarea necontrolată a prețurilor a dus la continua sarăcire a cetațenilor.

          Dacă știți că nu sunt intrunite condițiile pentru a permite funcționarea corectă a pieței de energie, de ce ați refuzat prorogarea termenului pentru liberalizare?

          Cum se face că pentru legea pensiilor s-a putut face prorograrea, dar pentru liberalizare, nu?

          Astăzi, o liberalizare care ar fi putut să facp prețuri competitive, nu face decât să speculeze pe seama cetațenilor dar și a agenților economici care iși pierd competivitatea si locurile de muncă.

          Deciziile incoerente ale Comitetului National pentru Situații de Urgență, luate pe considerente politice si neaplicabile au creat haos și au amplificat neâncrederea cetățenilor.

          Astfel, unele decizii la fel de perplexante ca cele anterioare permit petreceri cu 200 de persoane in interior dar limitează manifestațiile in aer liber la maxim 100 de persoane cu condiția suplimentară să fie vaccinate.

          Școlile sunt menținute deschise fără măsuri de siguranță, fără testare, iar părinților nu li se permite să decidă in raport cu situația fiecarei familii.

          Deși am semnalat de la începutul anului, prin numeroase întrebări si interpelări adresate Guvernului si implicit acțiuni de stradă, că există o criză socială, președintele si guvernul nu au reușit să soluționeze criza fiind preocupați de rezolvarea intereselor politice.

          Suntem pregătiți ca indiferent de guvernarea care va veni sa reacționăm la nefocalizarea acțiunilor guvernului față de prioritatile cetățenilor:

  • deblocarea negocierilor colective pentru a face posibilă reașezarea salariilor corect in raport cu calificarile, pregătire si experiența;
  • plafonarea imediată a prețurilor la energia electrică;
  • aplicarea integrală a legii nr. 553/2017 in sectorul public;
  • pensii echitabile, aplicarea legii prorogate.

Munca decentă face parte dintre obiectivele de dezvoltare durabilă care stau la baza strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă. Munca decentă trebuie să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru a construi o economie care să pună pe primul loc oamenii, așa cum președintele Romaniei s-a angajat la nivel european si internațional.  

A continua ignorarea problemelor cetățenilor și focalizarea exclusivă pentru lupte, pentru resurse publice in interes personal va conduce inevitabil la revolte sociale imprevizibile si greu de controlat, cu consecințe devastatoare pentru democrație și pentru stabilizarea necesară progresului economic si social.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]