Dan Tanasă – declarație politică – “Condamnăm Holodomorul şi nu uităm de românii înfometaţi şi ucişi de către URSS”

“Condamnăm Holodomorul şi nu uităm de românii înfometaţi şi ucişi de către URSS”

Recent, Parlamentul României a adoptat Declaraţia privind comemorarea victimelor Marii Foamete, Holodomor, din fosta URSS, care cuprinde şi foametea deliberată din anii 1932-1933 din fosta Republică Sovietică Socialistă Ucraineană, dar şi foametea organizată din Republica Socialistă Sovietică Moldovenească, Federaţia Rusă şi Kazahstan.

Astfel, Parlamentul României a dat curs Rezoluţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei nr. 1.723 privind comemorarea victimelor Marii Foamete, Holodomor, din fosta URSS, care specifică, la paragraful 4, următoarele: “Milioane de oameni nevinovaţi din Belarus, Kazahstan, Republica Moldova, Rusia şi Ucraina, care făceau parte din Uniunea Sovietică, au murit de foame ca urmare a acţiunilor şi politicilor crude duse în mod deliberat de regimul sovietic”.

Holodomorul reprezintă foametea provocată în mod intenţionat care a afectat Republica Sovietică Ucraina între 1932 şi 1933, atingând apogeul la sfârşitul primăverii anului 1933.

Termenul “holodomor” este derivat din cuvintele slave “foame” – holod şi “exterminare” – mor.

În Kazahstan, victimele represiunilor politice şi ale Marii Foamete sunt comemorate anual la 31 mai, conform Decretului prezidenţial din 5 aprilie 1997.

Din anul 1991, în Federaţia Rusă victimele represiunilor politice şi ale Marii Foamete, Golodomor, sunt comemorate anual la 30 noiembrie.

În Ucraina, victimele represiunilor politice şi ale foametei sunt comemorate în ultima sâmbătă a lunii noiembrie.

În Republica Moldova, s-a stabilit, prin Hotărârea Parlamentului din 7 aprilie 2022, că victimele foametei organizate sunt comemorate anual în a treia sâmbătă a lunii aprilie.

Trebuie subliniat că nu putem discuta despre acest moment tragic din istoria umanităţii fără să pomenim de miile de români care trăiau în acel moment în Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, zona geografică a Transnistriei. Întrucât în perioada interbelică această republică a fost creată drept incubator pentru proiectele staliniste care doreau inventarea unui popor moldovenesc, cu o limbă, grafie şi istorie artificială, mii de români din zonă au suferit implicit consecinţele foametei din Ucraina.

Pe parcursul anilor 1946-1947, dar şi în prima jumătate a anului 1948, au murit din cauza foametei între 250.000 şi 300.000 de oameni.

Ucraina a reuşit să obţină suportul comunităţii internaţionale în calificarea fenomenului tragic din anii 1932-1933 drept genocid.

România a stabilit să comemoreze anual victimele Marii Foamete din fosta URSS, în comun cu Republica Moldova, în a treia sâmbătă a lunii aprilie.

Parlamentul României şi-a făcut datoria recunoscând foametea organizată de sovietici, în Basarabia, în anii 1946-1947. Acest gest simbolic echivalează cu o nouă condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov şi efectelor acestuia asupra celor 11 judeţe de nord şi de răsărit ale României ocupate de fosta URSS.

Ne aşteptăm ca şi Parlamentul Ucrainei, respectiv Rada Supremă, să adopte o Declaraţie politică de condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov, aşa cum au procedat Parlamentele mai multor state, printre care şi cele de la Bucureşti, Chişinău, Moscova, Tallinn, Riga sau Varşovia, dar şi o serie de organizaţii europene şi internaţionale.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]
George Simion, președintele AUR, a solicitat conducerii comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei să demareze lucrările acesteia în cel mai scurt timp, astfel încât cei responsabili să vină să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la achizițiile din pandemie. „Tragem un […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre prioritățile legislative pentru prima sesiune a Parlamentului în 2023 vizează reducerea taxării muncii. În acest sens, AUR va iniția un proiect de lege care va modifica impozitarea muncii. „Nu mai […]
Către: Ministerul Sportului Domnului Răzvan BURLEANU, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948 Stimate domnule Președinte, Chiar dacă seamănă identic cu sute de alte manifestări condamnabile, […]
Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]