Claudiu-Richard Târziu – Declarație politică – Ridicați cetățenia de onoare acordată criminalilor Stalin, Molotov și Vîșinski!

Adresată de către senator: Claudiu Târziu

Circumscripția electorală: nr. 42 – București

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Senatului din data de: 28.06.2023

Ridicați cetățenia de onoare acordată criminalilor

Stalin, Molotov și Vîșinski!

Acum 83 de ani, în neagra zi de 28 iunie, imperiul sovietic a pus în aplicare Notele sale ultimative din 26 și 28 iunie 1940 și a anexat la Ucraina 11 județe aparținând României.

Anexarea Basarabiei, nordului Bucovinei și ținutului Herța, având un total de 4 milioane de români și 50 de mii de kilometri pătrați, s-a făcut în conformitate cu odiosul Pact Ribbentrop-Molotov și protocolul adițional secret al acestuia semnat la Moscova în august 1939, în prezența lui Iosif Stalin. Este zadarnic să mai spun cât sânge românesc nevinovat a fost vărsat începând cu 28 iunie 1940.

Tăvălugul sovietic avea să vină în 1944 și peste restul României.

Există pagini dureroase și mai puțin cunoscute ale istoriei noastre naționale. Poate că mulți dintre dumneavoastră veți fi surprinși să aflați că Iosif Stalin, Viaceslav Molotov și Andrei Vîșinski, persoane odioase care au avut un rol nefast în istoria noastră, sunt cetățeni de onoare în România.

Ca victimă a Pactului Ribbentrop-Molotov, România este obligată să purceadă la o reconsiderare a istoriei sale tragice. Mai mult, moștenirea regimului comunist de ocupație din România trebuie demantelată, așa cum a cerut Consiliul Europei în repetate rânduri.

Avem nevoie de un plus de ordine în istoria noastră de la 1940 încoace. Dacă am ratat o lustrație adevărată, să începem cu destalinizarea României. Țara noastră nu trebuie să mai stea, nici măcar simbolic, în umbra unor criminali precum Stalin, Molotov și Vîșinski.

Astăzi, 28 iunie, cer oficial Guvernului și prim-ministrului Ciolacu personal să inițieze neîntârziat revocarea cetățeniei de onoare a României acordate în 1947 dictatorului sovietic Iosif Stalin.

Solicit, de asemenea, primarului Emil Boc al municipiului Cluj-Napoca și consiliului municipal revocarea cetățeniei de onoare a Clujului acordate în 1947 odiosului comisar stalinist Viaceslav Molotov, cel care a semnat cu Ribbentrop Pactul prin care România a fost ruptă în bucăți.

În mod firesc, solicit și doamnei primar Astrid Cora Fodor al municipiului Sibiu și consiliului municipal revocarea cetățeniei de onoare a Sibiului acordate în 1947 lui Andrei Vîșinski, comisar adjunct al afacerilor externe al fostei URSS (de fapt, mâna dreaptă a lui Molotov), cel care a avut cea mai mare implicare în sovietizarea României. Cetățenia de onoare a Sibiului îi fusese acordată cu ocazia unei vizite oficiale pe care a efectuat-o în oraș.

Regretăm că, în perioada în care a fost primar al Sibiului, președintele Klaus Iohannis nu a manifestat nici cel mai mic interes pentru acest subiect și a omis să inițieze retragerea cetățeniei de onoare acordate lui Vîșinski.

Astăzi, 83 de ani mai târziu față acel 28 iunie 1940 – una dintre cele mai întunecate zile ale istoriei noastre recente – avem nevoie măcar de această minimă reparație morală: retragerea de îndată a cetățeniilor de onoare acordate acestor sinistre personaje ale căror decizii și acțiuni au distrus generații.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]